Coaliţia care nu respectă regulamentul

25 februarie 2021 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Astăzi (joi, 25 februarie-n.n.), în dezbaterea pe bugetul educaţiei din Parlamentul Ro­mâ­niei, învăţământul românesc a pierdut. Nu PSD-ul, nu opoziţia, ci învăţământul. Cele 44 de amendamente propuse de grupul social-de­mocrat, dar şi cele 7 amendamente ale gru­pului AUR, prin care s-a solicitat su­pli­mentarea bugetului Ministerului Educaţiei, au fost respinse în bloc de către parla­men­tarii coaliţiei de guvernare, care au majori­tate în comisii.
În primul rând, consider că prezidiul de astăzi a fost ales contrar regulamentului parlamentar. Articolul 26 din Regulamentul activităţilor co­mune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului spune aşa: lucrările şedinţelor comune sunt conduse de preşedintele uneia dintre comisiile permanente sesizate, conform acordului celor 2 preşedinţi. Din păcate, nu am ajuns la un acord cu doamna senator Monica Anisie, pre­şedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat.
În mod normal, trebuia să respectăm în con­tinuare regulamentul şi să ne ghidăm după Ar­ticolul 30, care stipulează următoarele: lucră­rile şedinţelor comune sunt conduse, alter­na­tiv, de preşedintele Camerei Deputaţilor şi de preşedintele Senatului, asistaţi de 2 secretari, câte unul de la fiecare Cameră. În toţi anii, a­ceastă regulă a fost aplicată şi în comisiile par­lamentare, atunci când nu s-a ajuns la un acord. Aşadar, dacă preşedintele Comisiei pen­tru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Se­nat a condus lucrările şedinţei comune anteri­oare, acum era rândul comisiei din Camera De­putaţilor. Din păcate, această cutumă care a funcţionat zeci de ani astăzi nu a mai fost respectată.
Totodată, nu am fost lăsaţi nici să susţinem amendamentele PSD într-o manieră corespun­zătoare, întrucât preşedintele de şedinţă, doamna senator Monica Anisie, ne-a acordat doar trei minute pentru toate cele 44 de a­men­damente depuse. Pe repede înainte, stimaţi liberali, nu se poate guverna responsabil, în interesul românilor.
De asemenea, majoritatea PNL/USR-Plus/ UDMR a decis ca amendamentele să fie res­pinse printr-un singur vot, în bloc. Inclusiv amen­damentul prin care am solicitat finanţare pentru achiziţia microbuzelor şcolare pentru unităţie de învăţământ din zonele rurale a fost respins. Ce să înţelegem? Că guvernul de coa­liţie nu îşi doreşte ca elevii să ajungă în si­gu­ranţă la cursuri?
O altă întâmplare nefericită i-a avut în prim plan pe reprezentanţii Consiliului Elevilor din Ro­mânia, cei ai Federaţiei Naţionale a Asocia­ţiilor de Părinţi şi sindicatele cadrelor didactice, care nu au avut voie să îşi susţină argumen­tele, fiind însă invitaţi tocmai pentru acest lucru. Preşedintele de şedinţă, doamna sena­tor Monica Anisie, a considerat că aceştia nu merită să ia cuvântul, tocmai pentru că sin­gurul interes al PNL şi al aliaţilor săi era să nu crească sub nicio formă bugetul educaţiei.
Atunci când singura voce este vocea puterii, societatea românească pierde, aşa cum a făcut-o astăzi.

Natalia-Elena Intotero, deputat PSD de Hunedoara,
preşedintele Comisiei pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Victorie liberală la Asociaţia comunelor din judeţ

Primarul comunei Crişcior, Ovidiu Furdui (foto) a fost ales ieri preşedintele Asociaţie Comunelor din România (AcoR), filiala judeţeană. Alegerile pentru...

Proiect pentru tinerii sportivi din România

„Copiii au nevoie de noi pentru a face sport în siguranţă!”, acesta este mesajul cam­pa­niei desfăşurate de Fundaţia Terre des...

Simona Halep participă la turneul WTA de la Stuttgart

Primele trei clasate în ierarhia mondială, australianca Ashleigh Barty, japoneza Naomi Osaka şi românca Simona Halep (foto), au confirmat participarea...

Închide