Actualitate

Clădiri de miliarde, furate bucată cu bucată

Maximilia Gânju

Mai multe imobile aflate în subordinea municipalităţii Petroşani sunt furate de hoţii de fier vechi, după ce au rămas fără pază.

Preluate de la armată

Clădirile aflate în cartierul Colonie din Petroşani (foto) au aparţinut Ministerului Apărării care le-a cedat în urmă cu circa trei ani Consiliului Judeţean Hunedoara, iar instituţia din urmă le-a cedat Consiliului Local Petroşani. Unul dintre corpurile fostei unităţi militare a fost reabilitat şi transformat în locuinţe sociale, iar restul clădirilor ar urma să fie transformat tot în spaţii de locuit pentru săraci sau vândut către investitori. Totul depinde însă de bani şi cum încă nu s-au primit fonduri de la bugetul de stat, edilii nu pot începe reabilitarea lor. Astfel, până să fie valorificate, hoţii îşi fac zilnic treaba, iar municipalitatea se va trezi că nu mai prea are pe ce pune mâna.

Văd bani şi în piatră seacă

Pentru a-i ţine pe hoţi la distanţă, edilii din Petroşani au asigurat o bună perioadă paza acestor obiective cu poliţişti comunitari, însă, restructurarea de anul trecut i-a obligat să retragă paza. A doua mutare a fost să recupereze materialele ce ar fi putut ajunge pe mâna hoţilor. „Dacă primim bani, celălalt bloc va fi transformat tot în locuinţe sociale. Pentru restul clădirilor, nu avem nici o soluţie deocamdată. Le-am scoate la licitaţie, dar încă nu s-a arătat nimeni interesat de ele. Am avut pază, dar pentru că nu este suficient personal, nu mai putem să punem poliţişti comunitari acolo. Noi am recuperat cam tot ce se putea valorifica şi refolosi, cum ar fi ţevi, geamuri. Asta, pentru a nu intra pe mâna hoţilor”, a declarat Claudiu Cornea, viceprimarul municipiului Petroşani.

Deşi clădirile au rămas fără bunurile de preţ, hoţii nu s-au dat bătuţi şi au văzut în ele bunuri ce ar putea fi valorificate. Astfel, au furat lemnul, care are mare căutare la încălzirea locuinţelor, fierul vechi sau instalaţiile sanitare. Şi încă mai sunt bunuri ce pot fi furate şi apoi vândute, până când clădirea, conservată foarte bine până în urmă cu o lună de zile, va ajunge un morman de moloz. „Până în 5 decembrie, am avut pază şi nu s-au apropiat. Apoi, a fost ridicată paza şi au apărut imediat. Noi am făcut controale şi i-am mai prins în flagrant, i-am dus la Poliţie, unde sunt cercetaţi pentru furt şi distrugeri. Dar suntem ca în hoţii şi vardiştii, cum plecăm noi de acolo, imediat apar ei”, spune Nicolae Stăncioiu, şef Birou Poliţia Comunitară Petroşani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura