Citeşti şi câştigi! – ediţia Marii Uniri

Cea de-a cincea ediţie a concursului judeţean de cultură generală „Citeşti şi câştigi!”, concurs organizat de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara şi Complexul Deva Mall, încheiată la finele lunii noiembrie, a fost o ediţie specială, desfăşurată sub semnul Centenarului Marii Uniri.

Fiecare etapă s-a dorit a fi un omagiu pe care am ţinut să-l aducem celor care au făurit România Mare. Acest lucru s-a realizat prin numeroasele întrebări inspirate din paleta largă de evenimente istorice care au premers actul de la 1 Decembrie 1918, din detalii legate de Marea Adunare de la Alba Iulia şi, desigur, nu au lipsit întrebări legate de marile personalităţi care au contribuit, fiecare în parte, la înfăptuirea măreţului proiect politic reprezentat de unirea românilor între fruntariile unui stat unitar. Aceste fapte vor rămâne pentru totdeauna în minţile şi inimile noastre, iar concursul nostru sper că a reuşit să-i facă pe tinerii concurenţi să pătrundă mai bine în profunzimile marelui act istoric de la 1 Decembrie 1918.
Prin acest concurs de cultură generală am dorit să atragem un număr cât mai mare de tineri spre lectură, spre informare, să le oferim prilejul de a trece dincolo de cunoştinţele dobândite din manualele şcolare şi de a participa la o competiţie bazată pe lectură.
La a cincea ediţie a concursului judeţean de cultură generală „Citeşti şi câştigi!” au participat 23 de colegii şi licee hunedorene: Colegiul Naţional „Avram Iancu” Brad, Colegiul Naţional „Decebal” Deva, Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” Deva, Colegiul Naţional Sportiv „Cetate” Deva, Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva, Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva, Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” Deva, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva, Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu, Colegiul Naţional „I. C. Brătianu” Haţeg, Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara, Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara” Hunedoara, Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu” Hunedoara, Colegiul Tehnic „Matei Corvin” Hunedoara, Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni, Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu” Orăştie, Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăştie, Colegiul Economic „Hermes” Petroşani, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Petroşani, Colegiul Naţional de Informatică „Carmen Sylva” Petroşani, Colegiul Tehnic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria şi Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani.
Plini de emoţie, susţinuţi de colegii şi profesorii lor, concurenţii au trecut prin filtrele serioase ale etapelor, au răspuns la întrebările deloc uşoare care le-au testat cunoştinţele de cultură generală din cele cinci domenii propuse: Marea Unire, Artă/Sport, Literatură, Geografie şi Istorie.
Fiecare etapă a concursului a reprezentat un pas spre marea zi a confruntării finale în care au rămas cei mai buni: Colegiul Naţional „Decebal” Deva şi Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara” Hunedoara.
Confruntarea finală a fost palpitantă, a fost o luptă strânsă până la ultima întrebare. Concurenţii s-au dovedit a fi bine pregătiţi, s-au mişcat cu uşurinţă prin toate întrebările, fie că a fost vorba de evenimente majore din istoria poporului român, de personalităţi marcante ale epocii, de elemente din spaţiul geografic românesc sau operele marilor pictori, Tonitza, Luchian şi Aman. Atmosfera concursului a fost electrizantă, în spatele echipelor s-au aflat colegi, profesori, toţi îşi încurajau echipa şi s-au bucurat împreună de victorie.
Concursul a fost câştigat de Colegiul Naţional „Decebal” din Deva, pe locul doi s-a clasat Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara, iar locul al treilea a fost ocupat de Colegiul Naţional „I. C. Brătianu” din Haţeg.
Cei care au citit, cei care au studiat, cei care s-au informat au câştigat, iar premiile au fost pe măsura efortului lor. Am avut alături de noi contribuţia substanţială a Consiliului Judeţean Hunedoara şi a unor sponsori generoşi: Aqualand Deva, Banca Comercială Română, Bistro Lex Deva, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Hunedoara, Editura Humanitas Bucureşti, Editura Polirom Iaşi, Eurosport DHS S.A., Grupul Editorial Rao Bucureşti, Magazin Fishing Center Deva, Pizzeria Napoli, Restaurant Castelo, Restaurant Cocoşul de Aur, Restaurant şi Pizzerie Play, Rom Insurance – Broker de Asigurare, S.C. Anorom S.R.L., S.C. Top Tech S.R.L. Deva, Tipografia S.C. Colofon Print S.R.L. Deva.
Premiile puse în joc au fost deosebit de atractive: opt laptop-uri şi 10.000 de lei pentru locul I, opt biciclete pentru locul II, opt dispozitive Kindle pentru locul III, opt locuri în Tabăra Naţională de Istorie şi Civilizaţie Dacică şi Romană de la Costeşti pentru locul IV, 184 de pachete cu cărţi, trofee şi diplome. În plus, la finalul festivităţii de premiere a avut loc o tragere la sorţi a premiilor surpriză, cei norocoşi primind din partea sponsorilor un monitor de 24 inchi, o undiţă, un uscător de păr, o invitaţie pentru o echipă la Aqualand, cinci invitaţii la restaurant pentru cinci echipe, nouă ghiozdane cu rechizite şcolare, trei premii în bani a câte 100 de lei fiecare. Premiul Juriului a fost acordat concurenţilor de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Petroşani, care au avut o evoluţie constantă de-a lungul confruntărilor, au manifestat interes pentru temele propuse spre studiu şi au dovedit spirit de echipă şi fair-play.
La gala de premiere din acest an a concursului „Citeşti şi câştigi!”, ediţie situată sub semnul Centenarului Marii Uniri, a fost prezent preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, domnul Mircea Flaviu Bobora, care a înmânat diplomele şi premiile participanţilor acestui concurs.
La final de ediţie omagială, am adresat felicitări celor prezenţi, cu prilejul Zilei Naţionale, le-am mulţumit pentru prestaţia lor deosebită la acest tot mai îndrăgit şi mai cunoscut concurs de cultură generală.
Am adresat mulţumiri speciale Consiliului Judeţean Hunedoara care, ca de fiecare dată, ne-a sprijinit şi ne-a fost alături în acest ambiţios proiect cultural care este Concursul judeţean de cultură generală „Citeşti şi câştigi!”.
Trebuie remarcat efortul deosebit al colegilor mei: Carmen Maria Drăgoi, Diana Trif, Diana Ferencz, Camelia Mestecănean, Mihaela Ţoţa şi Daniel Oprean, care, cu profesionalism şi meticulozitate, au alcătuit întrebările la care cei mai buni dintre concurenţi au oferit răspunsuri corecte.
Pentru noi, Biblioteca Judeţeană, această a cincea ediţie a concursului „Citeşti şi câştigi!” a fost un omagiu pe care l-am adus memoriei celor care au făcut posibilă naşterea României Mari.
Felicitări câştigătorilor, felicitări tuturor concurenţilor, felicitări profesorilor, ne bucurăm împreună de această reuşită a noastră şi spunem toţi, într-un suflet: Trăiască România!
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.