Cine sunt adevăraţii ţărănişti?

28 septembrie 2009 | 6 Comentarii | Publicat in: Editorial
Ne-am gândit să facem astăzi abstracţie de scandalurile care ţin capul de afiş în viaţa noastră politică şi să ne ocupăm de situaţia din PNŢCD. De fapt, este vorba tot de un scandal, dar care nu are ecouri în rândul publicului. Asta, pentru că, după anul 2000, de când n-a mai intrat în Parlament, partidul respectiv nu prea mai contează pe scena politică autohtonă. Se pare că eşecul din 2000 i-a lovit pe ţărănişti atât de puternic în moalele capului, încât n-au mai reuşit să-şi revină până în zi de azi. În loc să strângă rândurile şi să încerce să se menţină ca un partid care să conteze cât de cât în viaţa politică românească, ţărăniştii mai mult s-au certat, aruncând vina unii pe alţii şi, după un timp, au ajuns să se rupă în două facţiuni, fiecare dintre acestea afirmând că ea este autenticul PNŢCD. 
Nu vom intra acum în amănunte despre cum s-a ajuns aici, nici nu este important istoricul scindării pentru cititori. Important este că în acest moment, există două facţiuni care de declară a fi adevăratul şi legitimul Partid Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, această situaţie urmând să fie limpezită de judecători, deoarece în final, s-a ajuns în instanţă. Vom preciza doar că există un PNŢCD condus de Marian Petru Miluţ, care a fost reales în fruntea partidului, cu 447 voturi pentru şi şase împotrivă, la congresul din 12 septembrie a.c. Şi mai există un PNŢCD, condus de Radu Sârbu, reales în funcţie – cu 435 de voturi pentru şi şase împotrivă, opt voturi fiind anulate – la congresul extraordinar de sâmbătă, 26 septembrie, la care au participat 460 de delegaţi. Se înţelege că fiecare din aceste PNŢCD-uri îl contestă pe celălalt şi speră că instanţa să decidă în favoarea sa. 
Dar, până să decidă instanţa, conducerile celor două aripi fac tot felul de mişcări, menite a atrage de parte lor legitimitatea. De pildă, la Congresul aripii Miluţ au participat, printre alţii, Crin Antonescu şi Emil Boc, liderii celor două partide de dreapta. Cu acest prilej, s-a anunţat o viitoare alianţă, între PDL şi PNŢCD-Miluţ, partide care să meargă cu candidaţi comuni la alegerile prezidenţiale, parlamentare şi locale. Deci, Miluţ are o strategie cu bătaie lungă, menită a-i readuce pe ţărăniştii săi în Parlament, chiar şi pe uşa de serviciu.
În schimb, la congresul extraordinar, de la finele săptămânii trecute, a aripii Sârbu, au participat Ion Diaconescu, preşedintele de onoare al PNŢCD (dar, al cărui PNŢCD?!), surorile regretatului Corneliu Coposu şi Gheorghe Ciuhandu, primarul Timişoarei. Deci, lideri ţărănişti din vremurile de glorie ale partidului, a căror prezenţă la congresul PNŢCD-Sârbu a avut, se înţelege, rolul de a-i da legitimitate.
Nu ne-am propus aici să arătăm care dintre cele două facţiuni ţărăniste are legitimitate, asta urmând s-o dovedească instanţa de judecată (dacă va reuşi şi ea s-o lămurească!). Ceea ce vrem să subliniem este că acest partid istoric a ajuns în situaţia actuală, pentru că a primit în rândurile sale prea mulţi indivizi, care n-aveau nimic de-a face cu doctrina sa politică şi, cu atât mai mult, cu principiile politice ale seniorului Corneliu Coposu.
Loading...

Comentarii (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Paul-Sorin Ti?a spune:

  Concluzia dumneavoastră este una corectă. Însă vina noastră este mult mai mare. Să laşi să intre în partid toţi oportuniştii este grav, dar să îi promovezi în funcţii de conducere este mult mai grav.

 2. Vasile Plesoianu spune:

  Sa fim seriosi ! Adevaratii taranisti nu exista pentru ca nu exista taranisti. Azi partidul este delegitimat prin rezultatele obtinute la alegeri. Este singurul criteriu care conteaza si nu povestile legate de cine participa si cine nu la congres. Cate voturi aduc surorile lui Coposu ? Cate voturi aduce Ciuhandu ? Restul sunt povesti de adormit electoratul.

 3. Florea Virgil spune:

  Nu exista taranisti “adevarati” sau “neadearati”.Exista in schimb oameni cu principii sau fara.In 20 ani, in fiecare partid care s-a infiintat in Romania s-au strecurat ambele categorii dar in proportii diferite.Asta pentru ca s-a vrut asa.S-a controlat de sistem chiar si binele.Acum a venit vremea culesului, iar ultima reduta a celor recunoscuti cu principii sanatoase ( prezenta d-lui Diaconescu, a surorilor Seniorului sa, dau aceasta legitimitate) este asaltata de aceiasi nemernici care au ocultat-o din interior.
  Ca nu sunt votati, e o problema de stomac, dar in scurt timp lucrurile se vor aseza iar cei 10000 de smecheri vor ajunge istorie.In Europa nu vom fi cu adevarat decat cu partide reale doctrinare, nu cu haimanale.

 4. analyst spune:

  Una dintre cauzele ramanerii Romaniei in urma este inconsecventa partidelor si transformarea lor in vehicule de imbogatire, pline de oportunisti – deci ca la acesti asa-zisi taranisti de conjunctura. Cine e dl. Milut? Un nimeni, etern candidat. Basescu i-a ras pe taranisti in 1998, iar acum Milut i se inchina. Sarlatan! Hai sa nu ne facem iluzii, poate ca Antonescu va reusi sa redea demnitatea PNL, singurul ramas pe baricade, asaltat de oportunisti si el.

 5. Ioan Furtuna spune:

  Message, 24 september 2009

  Dear Prime Minister and President of PD-L Emil Boc,
  Dear President of PNTCD Marian Petre Milut,

  I would like to congratulate Marian Petre Milut for his re-election as President of PNTCD at the Extraordinary Congress elections (Bucharest, on 12 September 2009).
  I have been informed about the new political alliance that is envisaged between PNTCD and PD-L to support a single candidate for the Romanian presidential elections and I hope that this alliance will become official, in legal terms, before 12 October 2009.

  PNTCD is an importantand reliable member of the European People’s Party, with a long tradition and well represented in the EPP Political Bureau meetings and Working Groups by PNTCD Political adviser in Brussels, Mr. Neacsu. PNTCD has been the party that opened the horizon towards the European Union, NATO and towards embracing the values of democracy, rule of law, public freedoms, and freedom of expression as fundamental values of the Romanian society.

  Both PNTCD and PD-L are EPP members, they belong to the same political family, they share the same values and both consider the right-wing needs to be sound and credible for the upcoming presidential election and for the future of Romania.

  Therefore, I fully support your Christian-democratic alliance, to further uphold our common EPP principles and beliefs in Romania.

  Wilfried Martens
  President

 6. Ioan Furtuna spune:

  intr-adevar exista multe haimanale… unele au crezut ca pot ingropa pana si denumirea partidului…in 2005… Ciuhandu impreuna cu o shleahta de la PRM, cu partidul ureist a’ lui Cosmin A (ficiorash bun!) si chiar cu Sf. Talpesh (apropiatul lu’ Ilici Iliescu!)au fantasat o mare panarama… ppcd! Dumnezeu este mare si nu s-a putut!
  Avem PNTCD… pe saturate, daca-i luam in considerare si pe cei cu pungulitze de prin shanturi, holurile din gari, din autogari, parcurile patriei…
  Vedeti acum, aceste otrepe ureiste vorbesc de principii sanatoase si despre taranisti cu legitimitate!
  Starnesc evenimente aiurea si fluiera-n targ! Nimeni nu-i baga-n seama si se simt apoi ofuscati… au creat o mare criza de aurolac!
  “Saracu'” Crin Antonescu… a trebuit sa se insoare chiar pe 26 septembrie numai sa scape de mascarada de la ROMEXPO a lu’ Cihandu&Co. Probabil a promis asa, cum se mai face si apoi si-a dat seama!

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Evenimentul sportiv al toamnei

Meciurile pe care le va susţine campioana României, FC CIP Deva, în grupele principale ale UEFA Futsal Cup, care vor...

Au spart gheaţa

Echipa Retezatul Haţeg, nou-promovată în eşalonul trei, a obţinut prima victorie la acest nivel în partida cu Viitorul Sânandrei, disputată,...

Fără permis, a provocat un accident

Un bărbat de 39 de ani, Valer B., aflat la volanul unei maşini, deşi nu avea permis de conducere, s-a...

Închide