EvenimentFlash

Cine ne „epilează” buzunarele?

Livia Botici

Profită de neatenţia oamenilor şi se servesc cu tot ce le pofteşte inima din buzunarele acestora. Asta fac hoţii din buzunare sau „epilatoarele”, după cum se autodenumesc.

Hoţi autohtoni

În anul 2009, poliţiştii hunedoreni au prins cu 20 de hoţi din buzunare mai mult decât în 2008. Astfel că, anul trecut a fost începută urmărirea penală pentru săvârşirea acestei infracţiuni împotriva a 50 de persoane. Aproape toţi hoţii din buzunare sunt autohtoni, fiind în evidenţele poliţiei hunedorene, iar zonele predominante, în care aceştia acţionează, sunt gările, magazinele sau staţiile de autobuz. Potrivit oamenilor legii, metodele de furt au tipare bine stabilite şi de obicei, infractorii acţionează în grup. Victimele sunt alese cu predilecţie din rândul persoanelor vârstnice, îngândurate, neatente la ce se petrece în jurul lor şi cu geanta într-o poziţie favorabilă furtului. De regulă, unul provoacă înghesuiala, altul sustrage portofelul, iar altul, plasat în spatele acestuia, primeşte obiectul furat. Dacă victima sesizează furtul, cel care a primit portofelul îl va arunca imediat şi grupul se va despărţi.

Foarte greu de prins

Potrivit poliţiştilor, prinderea unui hoţ din buzunare reprezintă o adevărată aventură, care de cele mai multe ori, se dovedeşte fără nici o finalitate. Asta, deoarece, conform legislaţiei în vigoare, infracţiunea de furt din buzunare este cel mai greu de probat şi ea stă în picioare abia atunci când se realizează flagrantul.

Limbaj codat

Acest tip de infractori comunică printr-un limbaj cifrat, pentru a nu fi descoperiţi. În argoul hoţilor din buzunare, „coajă“ înseamnă portofel, „lovele“ – bani, „moară“ – ceas, „servit“ – s-a reuşit furtul, „spital“ – palton, „crocodil“ – telefon mobil, „melc“ – inel de damă, „primărie“ – buzunarul interior al hainei, „crăcan“ – buzunarul de la spate, „centaur“ – cetăţean străin, „canci“ – nimic, „avelo caralo“ – Vine poliţia!, „epilator“ – hoţ din buzunare, „a da cu jula“ – a fura, „scafa“ – mână, iar „fraierul“ este victima. Astfel, dacă un hoţ vrea să-i spună colegului său să nu acţioneze, pentru că victima şi-a dat seama că nu e în regulă ceva, îi va spune: „Scafa jos, fraier pe fază!”. Poliţiştii recomandă cetăţenilor să fie precauţi cu modul în care îşi păstrează bunurile, atunci când se află într-un loc public. Banii se păstrează în buzunarele interioare ale vestimentaţiei sau în poşete sau borsete cu închizători sigure! În mijloacele de transport în comun, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura