Cine-i scapă de acest calvar?

Cristina Ghenea

Zeci de persoane cu handicap stau la coadă zi de zi pentru a intra în posesia biletelor de transport oferite gratuit de către stat. Oamenii spun că deşi vin de la primele ore ale dimineţii pentru a prinde un bon de ordine, sunt trimişi acasă şi a doua zi sunt nevoiţi să o ia de la capăt.

Se intră cu bonuri de ordine  

Începând de săptămâna trecută, de când au început să se acorde  aceste tichete gratuite pentru transportul interurban cu trenul sau cu autobuzul, la sediul Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara, este coadă în fiecare dimineaţă. Asta, pentru că toată lumea se bate pe unul dintre cele 80 de bonuri de ordine puse la dispoziţie în fiecare zi de reprezentanţii DGASPC. De astfel de bilete pot beneficia persoanele cu grad de handicap grav sau accentuat, care au ieşit la pensie, adică, aproximativ 10.000 de hunedoreni. „Vin din Hunedoara, nu din Deva, şi am fost şi ieri, şi azi, şi tot nu am prins bon de ordine. Nu pot veni în fiecare zi, pentru că sunt bolnavă, dar văd că nu interesează pe nimeni“, spune o femeie care suferă de un handicap locomotor. O altă persoană afirmă că toată situaţia este o bătaie de joc şi că aşa păţeşte în fiecare an. „În fiecare zi mă prezint aici la ora 8, iar portarul îmi spune să revin a doua zi la 8, că deja s-au epuizat bonurilee. De ce nu ne cheamă de la ora 7 măcar, să ştim şi noi, nu să fim purtaţi pe drumuri, că venim tocmai de lângă Geoagiu“, a declarat un pensionar.

Răbdarea este cheia

Reprezentanţii DGASPC Hunedoara, însă, spun că situaţia nu este tocmai aşa cum o prezintă oamenii şi că fac tot posibilul să-i împace pe toţi. „Nu există un termen limită pentru eliberarea acestor tichete. Oamenii se îmbulzesc la început pentru că nu mai au răbdare, însă e vorba de mii de persoane şi nu avem cum să eliberăm tichetele tuturor în doar câteva zile. De aceea încercăm să-i luăm pe rând, acordăm prioritate celor care vin de la distanţe mai mari şi suplimentăm zilnic bonurile de ordine, tocmai pentru a le veni în ajutor“, a declarat Camelia Bociat, coordonator Compartiment Evidenţă – Prestaţii Sociale.
Tichetele de transport sunt acordate anual, câte şase pentru persoanele cu grad accentuat de handicap, respectiv 12 pentru gradul grav sau 24, pentru cei care au şi asistent personal.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.