ActualitateFlash

Cine curăţă zăpada de pe drumurile din judeţ şi cu ce costuri?

02 utilaj-deszapezireOana Mihnea

Aşa cum a fost solicitat în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, toate contractele de deszăpeziri au fost făcute publice ieri pe site-ul Prefecturii Hunedoara. Scopul luării acestei măsuri este acela de a asigura transparenţa activităţii autorităţilor publice locale.

Contracte substanţiale
Regula se aplică atât pentru drumurile naţionale şi europene, cât şi pentru cele judeţene sau comunale. Astfel, pentru bucata de autostradă de la noi din judeţ, gestionată de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara prin Secţia de Drumuri Naţionale Deva, se ocupă SC Hidroconstrucţia SA. Valoarea contractului încheiat până în 31 martie 2016 este de peste şapte milioane de lei. În privinţa drumurilor naţionale, operatorul economic cu care a fost încheiat tocmai ieri un contract până la sfârşitul lunii martie este SC  EUROSPED SRL, în valoare de peste cinci milioane de lei.
Pentru drumurile judeţene, contractele cu operatorii pe cele patru zone se încheie la sfârşitul acestei luni. După acea dată, judeţul va fi împărţit în cinci zone iar în 11 decembrie se deschide ultima ofertă pentru desemnarea operatorilor. Dar, până atunci, pe zona Deva-Brad-Păuliş încă acţionează SC Trans Construct SRL, de zona Haţeg-Hunedoara-Călan se ocupă SC Drupo SRL, zona Orăştie aparţine SC Viva Construct SRL, iar în Valea Jiului acţionează SC Comexim R SRL. Valoarea acestor contracte variază între 300.000 şi 500.000 de lei.

Multe administraţii acţionează pe cont propriu
Pentru drumurile şi străzile din municipii, oraşe şi comune, situaţia este puţin diferită. La Deva intervine pentru deszăpezirea străzilor Sc Salubritate SA, la Brad SC Activ Contrust SRL, la Hunedoara SC Proserv SA, la Lupeni SC Prestcom Hercules SRL, la Petroşani SC Eolian Energy SRL şi la Vulcan SC Pregoterm SA. În cazul municipiului Orăştie, deszăpezirea se face cu utilajele proprii ale consiliului local. De asemenea, şase din cele şapte oraşe din judeţ au contracte încheiate cu societăţi comerciale, excepţie făcând oraşul Uricani, care deţine propriile utilaje pentru deszăpezire. Din totalul celor 55 de comune din judeţ, 21 au contracte încheiate cu diferite firme pentru asigurarea serviciului pe timp de iarnă, între care se numără SC Drupo SRL şi SC Viva Construct SRL. Cea mai mare parte din comunele hunedorene, 32, deţin propriile utilaje pentru deszăpezire, iar alte două beneficiază de serviciile SC Trans Construct SRL, firma prestatoare a Consiliului Judeţean. Este vorba despre comuna Bulzeştii de Sus şi Bunila. Unele consilii locale plătesc cu ora intervenţiile pe drumuri, iar altele au o sumă fixă pe care o achită conform contractului încheiat.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura