Cine a lăsat refugiul din Poiana Pelegii fără toaletă?

Anamaria Nedelcoff

Deşi Consiliul Judeţean Hunedoara a cheltuit aproape 300.000 de lei pentru refugiul din Poiana Pelegii, nu a fost în stare să construiască o toaletă cât de cât acceptabilă, pentru sutele de turişti care campează săptămânal în zonă. De altfel, nici salvatorii montani nu au o toaletă a lor, iar aceştia, împreună cu turiştii, îşi fac nevoile de-a dreptul în potecă, pe traseul ce duce spre lacul Bucura.

Ce zic turiştii? Bătaie de joc!
Mai mult, în zonă nu este nici măcar o captare de apă potabilă, care să folosească campingului din Poiana Pelegii. ”Săptămânal, aici campează, în medie, cam 150-200 de turişti. Nu-i mai punem la socoteală pe cei care se află în tranzit, pe ”bulevardul” Buta-Pietrele. Aceşti oameni au nevoie de toaletă şi, pentru că nu o au, îşi fac nevoile în potecă, pe unde apucă. După cum se vede şi din fotografie, chiar lângă refugiu există un simulacru de latrină – câteva scânduri prinse pe un schelet din lemn – aşezat pe un postament de beton. Dar scaunul latrinei n-are gaură, iar sub ea nu există groapa corespunzătoare.
De fapt acelaşi lucru îl spun turiştii care campează sau trec pe aici. ”Eu zic că este bătaie de joc. Nu mi se pare normal să nu ai WC şi să mai şi construieşti unul aşa, doar de decor, dar neutilizabil. Cât de greu era să sapi o groapă de doi metri adâncime şi să faci o latrină, ca la ţară? Aşa, drumeagul care duce către Bucura este plin de fecale. Chiar i-am auzit pe salvamontişti spunându-i «poteca rahaţilor». În ţările civilizate eşti amendat dacă este asemenea mizerie pe munte. Dar vina nu este a turiştilor, ci a celor care administrează acest parc. Vin anual aici mii de turişti, care plătesc taxă. Vin din Germania, din Polonia, din Slovacia şi pe toţi cu care m-am întâlnit, i-am auzit vorbind despre această problemă. Ne facem de râs. Eu vin cu drag aici în fiecare an, cu prietenii, sperând că se va mai schimba ceva, dar parcă situaţia, din contră, se tot înrăutăţeşte”, a declarat Iulian Tănase, un iubitor al munţilor Retezat, din Bucureşti.

Ce zice tata socru?  
Având în vedere că firma Olivent Invest SRL, care a câştigat licitaţia şi a executat lucrările de construcţie a refugiilor, aparţine – oare întâmplător?- ginerelui preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, ne întrebăm, oare tata socru ştie că lucrarea la refugiul cu pricina n-a fost finalizată şi ne face judeţul de ruşine?  Dacă nu ştie, iacă află acum şi poate va pune urgent lucrurile la punct.

One thought on “Cine a lăsat refugiul din Poiana Pelegii fără toaletă?

  • 28 august 2012 la 8:35
    Permalink

    Banii de toaleta sunt in plasmele de la Rausor :))

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare