Cheile Jieţului, arie protejată din Munţii Parâng, ar putea atrage mii de turişti

Maximilian Gânju

De o frumuseţe aparte, Cheile Jieţului este locul perfect pentru turismul de aventură în perioada estivală.
Cu o suprafaţă de 10 ha, rezervaţia este situată pe teritoriul oraşului Petrila, pe Râul Jieţ. Importanţa acestei arii naturale protejate se datorează în bună parte frumuseţii peisajului cu versanţi abrupţi ai Parângului, cu chei înguste şi stânci sălbatice, care se pretează industriei turismului, atât pe timp de vară, cât şi în anotimpul rece.
Rezervaţia încă este o zonă virgină, iar liniştea este tulburată sporadic, doar vara, de turmele de oi urcate în munte la păscut sau de culegătorii fructelor de pădure. În Cheile Jieţului, turiştii pot găsi relaxarea departe de aglomeraţia urbană, iar dacă îşi doresc să exploreze, au la dispoziţie o mulţime de trasee montane, peşteri şi stânci pentru căţărat. Considerate mai sălbatice decât multe zone asemănătoare din ţară şi cu posibilităţi de neimaginat pentru un turism organizat, Cheile Jieţului aduc bunăstare doar câtorva oameni care au văzut potenţialul zonei.
Aria protejată de la Petrila ar aduce beneficii pentru toată lumea dacă ar exista mai multe investiţii. Este nevoie de doar câţiva kilometri de asfalt pentru modernizarea unui drum care, pe lângă faptul că va facilita accesul în Chei, ar descongestiona şi traficul din Defileul Jiului şi ar permite accesul mai multor turişti către Transalpina.
Zona montană este locul de întâlnire al cercetaşilor, care merg în Chei în fiecare sfârşit de săptămână, pentru drumeţii. Zeci de tineri din judeţele Gorj, Hunedoara şi Vâlcea străbat traseele montane din Masivul Parâng, marcate impecabil de altfel, însă pentru a ajunge la locul de „start” sunt puşi la încercare de drumul rău. Deoarece Rezervaţis nu este valorificată pe deplin din punct de vedere turistic, o mână de oameni vrea ca prin puterea exemplului să urnească şi autorităţile care ar avea enorm de câştigat. Primii care au demarat un proiect în acest sens sunt voluntarii de la Apa Serv Valea Jiului. Aceştia au realizat un popas turistic la intrare în Cheile Jieţului, dotat cu fântână, loc de odihnă şi Internet gratuit.

One thought on “Cheile Jieţului, arie protejată din Munţii Parâng, ar putea atrage mii de turişti

  • 26 iulie 2018 la 23:02
    Legătură permanentă

    Valea jiului a votat de 28 ani cu PSD dar guvernul PSD nu asfalteaza drumul spre Herculane , drumul DN 7A (Cheile Jietului) spre Voineasa si Transalpina ne rupem masinile , modernizeze Gara Petrosani , …. iar Consiliul Judetean Hunedoara PSD nu asfalteaza drumul judetean din Parang , drumul judetean Valea de Pesti , …. Nu am sa mai votez cu PSD !!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.