ActualitateFlash

Cetăţile dacice vor fi administrate de Consiliul judeţean

Nicolle Ebner

În cel mult trei-patru săptămâni, Ministerul Culturii va definitiva procedurile legale, pentru ca situl arheologic ce cuprinde cetăţile dacice din Munţii Orăştiei să treacă în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara (CJH). Declaraţia aparţine ministrului Culturii, Kelemen Hunor, şi a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la Deva.

Descentralizarea, salvarea cetăţilor

În timpul vizitei, ministrul Culturii a constatat că, la 10 ani după ce a fost reconstituit şi consolidat prin lucrări plătite de la bugetul ministerului, o parte a zidului de la Cetatea din Orăştie s-a năruit, situaţie considerată inacceptabilă de către ministru. Kelemen Hunor a declarat că nu a venit în judeţ să caute vinovaţi, dar va fi demarată o anchetă, pentru a se identifica unde şi cine a greşit, deoarece la mijloc e vorba de bani publici. De asemenea, în urma analizei la faţa locului, Kelemen Hunor a ajuns la concluzia că se putea face mult mai mult pentru exploatarea potenţialului turistic, însă, „timp de 20 de ani, pisica moartă a fost aruncată dintr-o curte în alta şi nimeni nu ştie ale cui sunt obiectele, siturile istorice. (…) Nu am venit să găsesc vinovaţi pentru ce nu s-a făcut, ci să găsim soluţii pragmatice”, a spus Kelemen Hunor.

Ministrul a declarat că situl arheologic din Munţii Orăştiei nu poate fi administrat de la Bucureşti, iar cea mai bună soluţie este descentralizarea, adică acesta să fie trecut în administrarea CJ Hunedoara. „Am discutat acest aspect cu preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, care a fost de acord cu soluţia noastră. Ca administrator al cetăţilor, Consiliul Judeţean are posibilitatea şi capacitatea de a atrage fonduri europene pentru investiţii mult mai serioase, inclusiv în domeniul infrastructurii”, a menţionat ministrul Culturii. Trecerea în administrarea CJH ar fi primul pas concret făcut de către guvernanţii din ultimii 20 de ani, dar pentru asta, trebuie modificate 63 de legi, ordonanţe şi alte acte normative. „Problemele cele mai importante şi mai urgent de rezolvat sunt în judeţul Hunedoara, care are cel mai important potenţial turistic din Transilvania (…) Legile trebuie corelate, modificate, astfel încât situl din Munţii Orăştiei să poată fi pus în valoare”, a mai declarat ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Taxă pe jocurile de noroc, pentru restaurarea monumentelor

Potrivit ministrului, în cel mult o lună se va definitiva modificarea legislaţiei, iar în vara acestui an, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei vor fi transferate în administrarea CJH. În plus, zidul prăbuşit al Cetăţii din Orăştie va fi reconstruit din fondurile de urgenţă aflate la dispoziţia ministerului. Kelemen Hunor a declarat, la Deva, că fondurile ministerului sunt limitate, dar a solicitat Executivului să reintroducă taxa de doi la sută pe veniturile din jocurile de noroc, pentru susţinerea domeniului cinematografic şi a lucrărilor de restaurare a monumentelor istorice. Reintroducerea taxei este în discuţia parlamentului.

One thought on “Cetăţile dacice vor fi administrate de Consiliul judeţean

  • Din pacate nu pot decat sa observ ca la Alba Iulia a mers un ministru care are de unde da bani(Udrea) si la Hunedoara vine unul care zice ca n-are nimic.
    De prin 1999 toti sefii CJ au promis ca fac macar drumul pana langa cetatile dacice(Barbu,Rudeanu,Molot). Constat ca nici unul nu a facut nimic concret si toti au avut la un moment dat partidul la guvernare.
    In fiecare campanie electorala pe valea Orastioarei s-a promis acest lucru si se va mai promite.
    Bani nu sunt niciodata, dar eu zic ca e rea vointa si incompetenta crasa la nivelul structurilor judetene – si nu de-acuma ci de 20 de ani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura