Cetatea Sarmizegetusa Regia stă pe un mare oraş secret?

Adriana Năstase

De mai multă vreme, circulă pe Internet informaţii, care au fost aduse la lumină de curând de scanările făcute de BBC şi Discovery. Mai precis, Cetatea dacică de la Sarmizegetusa Regia ar sta pe un oraş secret, de mărimea Bucureştiului, încă nescos la lumină. Majoritatea specialiştilor care studiază de multă vreme zona spun că aceasta este doar o legendă, care însă nu a fost şi confirmată de cercetările arheologice.

Ruşii au scanat zona

Însă, conform unui articol publicat în cotidianul Evenimentul Zilei de ieri, aceştia recunosc un adevăr, şi anume, faptul că ruşii au efectuat la începutul anilor ’90, scanări ale perimetrelor. Surse neoficiale arată că primele scanări în zona cetăţilor dacice au fost făcute pe la începutul anilor ’90 de ruşi, care au folosit un satelit pentru a „scana” subsolul din zona Grădiştei. Oficial, nu există nici o informaţie despre acele cercetări, însă s-a vorbit despre faptul că ruşii ar fi descoperit situri antice şi preistorice necunoscute încă în zonă.

Un mare ansamblu militaro-civil

Se spune că munţii fuseseră tăiaţi şi terasaţi, apoi amenajaţi în incredibilul ansamblu. Iar la o adâncime de peste opt metri, s-ar afla o aşezare subterană. Conform pasionaţilor, unele cercetări secrete, derulate de un grup de oameni de ştiinţă români până în 1999, au evidenţiat faptul că sub Sarmizegetusa şi sub celelalte cetăţi dacice pe care le cunoaştem acum, există acel ansamblu arhitectonic militaro-civil, bogat în aur şi cu multe elemente anterioare civilizaţiei dacilor.  În 2001, generalul de divizie în retragere Vasile Dragomir a declarat pentru presa centrală că în zona Vârtoape, pe o suprafaţă de patru kilometri pătraţi, au fost descoperite 75 de gropi conice, de dimensiuni diferite, precum şi incinte paralelipipedice, modificate de mâna omului, care comunicau între ele, dar şi cu platoul de deasupra prin drumuri antice.

Tuneluri de legătură între cetăţi

De la aceste incinte, pleacă mai multe tuneluri spre munţii din apropiere, unele prăbuşite parţial, iar un singur tunel ajunge la sanctuarele de la Sarmizegetusa Regia, unde au fost de asemenea detectate incinte subterane. „Vreau să subliniez că în urma măsurătorilor noastre, a rezultat că în zona Vârtoape şi în imediata apropiere, se află vestigiile cele mai importante ale complexului, inclusiv sanctuare, construcţii cu o vechime mai mare decât cele de la Sarmizegetusa”, declara la vremea respectivă generalul Vasile Dragomir, declaraţie preluată pe toate blogurile care au abordat această temă.
Centrul complexului ar fi chiar oraşul subteran şi suprateran de la Vârtoape, de dimensiuni mult mai mari decât cel de la Sarmizegetusa Regia. De aceste tuneluri secrete, localnicii nu ar fi străini, şi de aici, legendele.

4 comentarii la „Cetatea Sarmizegetusa Regia stă pe un mare oraş secret?

 • 23 noiembrie 2012 la 2:52
  Permalink

  Fara stirea presedintelui consiliului judetean si fara aprobarea comandantului de armata din Deva nu se puteau aduce rusii sa faca cercetari ,ei trebuie sa stie adevarul ,intrebatii .

 • 23 noiembrie 2012 la 11:04
  Permalink

  vezi ca nu stii,daca au facut scanarile din satelit de ce aprobarea lui peste au avut nevoie

 • 23 noiembrie 2012 la 11:07
  Permalink

  Prostia asta de articol circule pe internet de cativa ani.
  Tampeniile astea trebuie propagate ca prind la prostime,

 • 24 noiembrie 2012 la 18:24
  Permalink

  Sa ne apucam de minerit , sa vina ortacii din vale , din teliuc, ghelari , apuseni ,scoatem aurul ,platim datoria externa , dam salarii la oameni , cumdadea gadafhi redeventa la concetateni, si asta este prorocirea despre romania care va fi un al doilea ierusalim , ai vazut ce simpla a fost scoaterea romaniei din criza, umplerea portofelelor politicienilor hamesiti care acum ajung la ciolan si sa dam mancare la oamneii necajiti , chiar daca au daramat cantina csh din hunedoara , facem ca in anii 50 cand cantinele erau la baraci in cartierul stufit , pe colo pe unde avea filer firma de fier, mistho nu?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare