Cetatea dacică Blidaru, vandalizată

22 aprilie 2021 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Consiliul Judeţean Hunedoara a solicitat Ministerului Dezvoltării suplimentarea posturilor de pază

 

Un motiv pentru care s-a ajuns la vandalizarea cetăţii dacice Blidaru este lipsa personalului care ar fi trebuit să se ocupe de paza şi îngrijirea sitului UNESCO la fel şi al celorlalte aşezări dacice din Munţii Orăştiei, susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara.

Fără personal pentru pază
Consiliul Judeţean Hunedoara, administrator al cetăţii dacice Blidaru, a sesizat Ministerul Culturii, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Hunedoara şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara, cu privire la faptul că pe montanţii laterali ai porţii cetăţii dacice Costeşti – Blidaru au fost desenate două rozete florale cu diametrul de 25-30 cen­timetri.
„Dincolo de natura penală a acestei acţiuni, CJ Hunedoara condamnă actul de vandalism şi atrage atenţia că acest gest inacceptabil a fost posibil în contextul întârzierii suplimentării per­so­nalului necesar bunei administrări a monu­men­telor”, spun reprezentanţii instituţiei judeţene.
Potrivit reprezentanţilor CJ Hunedoara, în urma consultărilor cu Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), din iunie 2020 Consiliul Judeţean Hune­doa­ra a transmis Ministerului Lucrărilor Publice, Dez­voltării şi Administraţiei (MLPDA) solicitarea pen­tru suplimentarea cu 30 de posturi pentru personalul ce trebuie angajat în scopul protejării, conservării şi punerii în valoare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. „În 10 iulie 2020, CJ Hunedoara a revenit cu o nouă adresă prin care se prezintă structura or­ganizatorică propusă pentru administrarea ce­tăţilor dacice. Urmare a acestui demers, prin adresa nr. 99294/31.07.2020, MLPDA a comu­ni­cat CJ Hunedoara că nu poate da curs solicitării privind aprobarea înfiinţării unor posturi su­plimentare”, a transmis CJ Hunedoara.

A fost înfiinţată o nouă Direcţie
În 8 aprilie, Consiliul Judeţean Hunedoara şi Insti­tutul Naţional al Patrimoniului au transmis Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei o adresă comună prin care solicită aprobarea majorării cu 30 de posturi a numărului maxim ce pot fi încadrate la nivelul administraţiei judeţene, în contextul preluării în administrare a cetăţilor Costeşti-Cetăţuie, Costeşti-Blidaru, Lun­cani – Piatra-Roşie şi Băniţa. Până în prezent, CJ Hu­nedoara nu a primit un răspuns, se arată în acelaşi comunicat.
În ianuarie 2021, a fost înfiinţată Direcţia Ge­nerală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică (DGAMPT) a Judeţului Hunedoara, în urma fuziunii prin contopire a Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice cu Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială a Judeţului Hunedoara. „În cadrul şedinţei ordinare a CJ Hune­doara din data de 22 aprilie 2021, va fi supus dez­baterii şi aprobării bugetul DGAMPT Hunedoara care cuprinde şi sumele necesare asigurării ser­viciilor de pază la toate cele cinci cetăţi dacice”, a transmis CJ Hunedoara.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
În judeţ, 5.000 de hunedoreni pe lista de aşteptare pentru vaccinare împotriva Covid

Adriana Năstase Rata de infectare a scăzut ieri la nivel na­ţional, iar în Bucureşti s-a ajuns la o rată de...

Miză de 10 miliarde euro pentru concursurile la şefia Caselor de Sănătate

Adriana Năstase Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de directori generali la Casele de asigurări de sănătate şi la Casa Opsnaj...

S-au luat la harţă de la sârma pe care uscau rufele

Un bărbat din municipiul Hunedoara a fost la un pas să ajungă în puşcărie pentru distrugere. S-a certat cu un...

Închide