Cetatea Colț, în atenția primarului din Râu de Mori

Magdalena Șerban

Recent, Cetatea Colț din comuna Râu de Mori a beneficiat de o acțiune de ecolo­gizare realizată de localnici cu suflet mare. Nici conducerea administrativă nu a stat deoparte, bifând câteva lucrări menite atât să faciliteze accesul către obiectiv, cât și să-l pună mai bine în valoare.

Se dorește restaurare
„Cetatea este vizitată de mulți turiști, însă e nevoie de implicarea și sprijinul nostru. Astfel, am executat lucrări de amenajare la traseul de acces spre Cetate. Vechea potecă, care era în multe locuri închisă de vegetație și greoaie, acum este lărgită, așa încât accesul să fie mult mai facil. In­tenționăm să amenajăm și traseul pe alocuri cu câte o bancuță, măsuță, toate făcute la fața locului, din materiale precum lemn de carpin sau altă esență. De asemenea, vrem să curățăm de vegetație incinta cetății (spini, aluni, plante cățărătoare, etc.), să mon­tăm balustrăzi în anumite zone etc. Orice idee venită din partea comunității sun­tem dispuși să o analizăm și să o im­plementăm. Fiecare dintre noi putem fi utili cu ceva, ca sa facem comuna noastră mai fru­moasă. Mulțumesc în mod special volun­tarilor care au adus lumină printre zidurile Cetății Colț, oameni cu suflet mare care au lăsat deoparte treburile personale și au răspuns afirmativ îndemnului nostru la curățenie. Nu pot decât să le mulțumesc și să le transmit toată considerația mea”, a afirmat primarul din Râu de Mori, Flaviu Dilertea (foto). Edilul a mai spus că vor continua demersurile de aflare a apar­tenenței ad­ministrative a cetății, astfel încât să poată fi accesate fonduri pentru res­taurarea ei. Deocamdată, Ministerul Culturii și Cultelor, către care s-a înaintat o adresă, nu își asumă obiectivul, nefiind în patrimo­niul său. Cât privește terenul, acesta apar­ține comunei Râu de Mori. “Am discutat cu arhitecți, cu proiectanți, însă nu putem demara absolut nimic în acest sens, nefiind proprietarii de drept. O să fac apel și la OCPI, poate ne vor lămuri și ghida. Nu putem investi în ceva ce nu ne aparține oficial. Dar nu înseamnă că ne oprim aici. Nici vorbă”, a dat asigurări primarul.

În paralel, din bugetul propriu
Alte noutăți pe care conducerea publică le mai comunică țin de extinderea rețelei de alimentare cu apă în zona ” Livada Sfatului” – ce se apropie de finalizare. Totodată, vor mai fi realizate și alte asemenea lucrări la re­țeaua de apă/canalizare în restul satelor, dar ele se onorează treptat, în funcție de grafic și solicitări. Este evident că există multă bunăvoință, dar nu se poate soluționa totul, simultan. Lucrările se fac în regie proprie, cu ajutorul SC Râudemoreana SRL, societate care apartine Consiliului Local. Momentan, se extinde rețeaua de alimentare cu apă și în satul Valea Dîljii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.