Cerşetorii au luat cu asalt cimitirele

Cristina Ghenea
Maximilian Gânju

Nu doar comercianţii de flori şi lumânări profită de Luminaţie pentru a-şi spori veniturile, ci şi cerşetorii, care an de an, iau cu asalt cimitirele şi apelează la mila celor care vin să-şi comemoreze răposaţii. Doar în Deva, poliţiştii au amendat ieri peste 20 de persoane care cerşeau prin cimitire.

Amenzi de până la 500 lei
Profitând de obiceiul de a da pomană în memoria celor trecuţi în veşnicie, ziua de 1 noiembrie este pentru cerşetori ocazia perfectă de a face rost de bani şi de mâncare, fără a depune prea multe eforturi. Poliţiştii deveni, însă, le-au venit ieri de hac, efectuând o acţiune de depistare şi sancţionare a celor care apelează, ilegal, la mila cetăţenilor.
„Reprezentanţii Biroului de Ordine Publică Deva au efectuat mai multe acţiuni de prevenire şi combatere a parazitismului social, în urma cărora au fost identificate, pe raza municipiului, peste 20 de persoane care apelau la mila publicului, practicând cerşetoria. Acestea au fost sancţionate contravenţional cu amenzi cuprinse între 100 şi 500 lei”, a declarat inspectorul principal Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara.

Şi la Petroşani, la fel  
Cimitirul Central Petroşani, încă de la primele ore ale dimineţii, s-a umplut de cerşetori. Cei care au venit cu noaptea în cap au prins un loc pe aleea de la intrare, unde localnicii sunt tentaţi să-şi ducă mâna la buzunar fără să-i rogi prea mult. Cei care au venit mai târziu au fost nevoiţi să umble printre morminte şi să se ţină scai de cei care au venit cu o lumânare la căpătâiul celor dragi. Din peisaj n-au lipsit nici cei care conduc reţelele de cerşetori. Discreţi, aceştia interveneau ori de câte ori cineva care nu era din grup încerca să se aşeze
la cerşit în zona pe care ei au pus stăpânire. Autorităţile locale au pus forţe de ordine la intrarea în cimitir, pentru a preîntâmpina eventuale incidente. „Noi şi cu cei de la Poliţia Locală Petroşani avem grijă să nu plece la sfârşitul zilei cu florile, să nu fure din cimitir. Au intrat mulţi cerşetori şi oamenii sunt deranjaţi de ei. Mai rău este când se îmbată şi fac scandal la morminte. Noi pe aceştia îi avem în vedere şi-i scoatem repede afară”, a explicat Istvan Hodoş, responsabil la Cimitirul Central Petroşani.

Mulţi minori trimişi la cerşit
Oamenii legii spun că au depistat şi foarte mulţi minori care cerşeau, iar pentru acest lucru, au fost traşi la răspundere părinţii acestora şi urmează să fie sesizată şi Protecţia Copilului, pentru luarea unor măsuri în ceea ce-i priveşte pe minori. Poliţiştii de la Ordine Publică intenţionează să intensifice acţiunile de combatere a cerşetoriei în perioada următoare şi fac un apel şi la opinia publică, pentru a nu încuraja această activitate antisocială şi ilegală, oferind sume de bani sau alte bunuri celor care apelează la mila lor.

One thought on “Cerşetorii au luat cu asalt cimitirele

  • 2 noiembrie 2012 la 1:34
    Permalink

    este rusinos ,trebuiau sa fie lasati sa cerseasca ,era ziua cand se dadea de pomana .

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare