Cererile pentru subvenţie în agriculturã intrã la penalitãţi

05 marcel socol (9)Sorina Popa

Termenul limită pentru depunerea cererilor de sprijin pe suprafaţă, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a fost 15 mai 2013. În aceste condiţii, de la acea dată şi până pe 10 iunie, solicitările depuse vor fi penalizate cu 1 la sută pe zi, din cuantumul sumei pe care o vor primi fermierii ca subvenţie. După 10 iunie, cererile nu mai sunt primite la calcul.
Numărul cererilor depuse la noi în judeţ este de 20.230. „Până pe 15 mai inclusiv, au fost făcute solicitări pentru o suprafaţă de 132.000 de hectare. În 16 mai, adică în prima zi după trecerea termenului limită, s-au depus 300 de cereri pentru subvenţia pe suprafaţă. Lucrăm şi în weekend, astfel ca fermierii să nu fie obligaţi să plătească şi pentru acele zile penalităţi. După calculele făcute, aproximativ 90 la sută dintre cereri s-au depus”, a declarat Marcel Socol (foto), directorul executiv al APIA Hunedoara.
În anul trecut, s-au înregistrat solicitări pentru subvenţia de la Uniunea Europeană pentru 145.000 de hectare, în valoare de aproape 40 de milioane de euro. Potrivit lui Socol, anul acesta vor fi acordate sume mai mari pe suprafeţe, de 145 de euro pe hectar, faţă de anul trecut, când suma a fost de 112 euro pe hectar. La nivelul întregii ţări, au fost depuse 979.498 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 9.292.420 hectare. Sprijinul financiar pe suprafaţă este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare