Cercetătorii de la Insemex Petroşani, invitaţi în Columbia

Magdalena Şerban

Recent, reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – Insemex Petroşani au luat parte la cea de-a III-a Întâlnire Naţională a Salvatorilor Minieri din Columbia, organizată în Santa Marta, de către Grupul pentru Securitate şi Salvare Minieră din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Minerit din ţara respectivă.

Delegaţia din Valea Jiului a fost formată din dr. ing. George Artur Găman, directorul general al instituţiei şi dr. ing. Daniel Pupăzan, director tehnic, care au participat la eveniment în calitate de lectori pentru personalul de salvare minieră din Columbia, Agenţia Naţională pentru Minerit din Columbia suportând integral cheltuielile ocazionate de deplasarea şi cazarea celor doi specialişti.
„În cadrul manifestării, am prezentat două teme care au trezit un interes deosebit în rândul participanţilor. Prima ţine de prevenirea, controlul şi utilizarea metanului din minele grizutoase, iar cea de-a doua este legată de pregătirea psihologică a salvatorilor minieri. Scopul principal al întâlnirii l-a constituit pregătirea Serviciului Naţional de Salvare Minieră pentru prevenirea accidentelor miniere şi cu privire la standardele de competenţă necesare operaţiunilor de salvare minieră, precum şi de a întări relaţiile dintre cei care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu. Evenimentul s-a adresat în principal salvatorilor minieri, personalului care coordonează logistica acţiunilor de salvare, dar şi conducătorilor companiilor miniere şi a cuprins, pe lângă componenta teoretică şi una practică, concentrată asupra psihologiei activităţilor de intervenţie şi salvare. Pe parcursul vizitei noastre, am avut o întâlnire la sediul din Bogota al Agenţiei Naţionale pentru Minerit din Columbia cu preşedintele şi vice-preşedintele entităţii, doamna Silvana Habib Daza şi domnul Javier Garcia, purtând discuţii despre problematica securităţii miniere. În urma acestei întâlniri, s-a stabilit ca Insemex Petroşani să fie implicat anul viitor în două proiecte ale Agenţiei Naţionale pentru Minerit din Columbia. Astfel, vom avea sarcina de a restructura manualul salvatorului minier existent, pentru a-l aduce la o formă cât mai uşor de înţeles şi asimilat de către personalul implicat în activităţile de intervenţie şi salvare minieră”, a precizat dr. ing. George Artur Găman, directorul general al INCD Insemex Petroşani.
Potrivit acestuia, o altă noutate este că cercetătorii din Valea Jiului vor participa la instruirea personalului din industria minieră columbiană, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (securitatea echipamentelor antiexplozive, aeraj minier, explozivi şi tehnici de împuşcare). Totodată, acest gen de deplasări reprezintă şi o bună oportunitate pentru acumularea de noi cunoştinţe în domeniu şi stabilirea, respectiv consolidarea unor noi contacte comerciale.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.