Ceramica – o artă a trecutului dar şi a prezentului

3 iunie 2014 | Adauga un comentariu | Publicat in: Reportaj

07 Atelier de creatieNatalia Bumbac

Arta prelucrării lutului vine din antichitate, iar felul în care a evoluat până în prezent se poate vedea în creaţiile artiştilor ceramişti din zilele noastre. Atelierul „Cerglass“ din Deva, poate fi considerat un reper în acest sens. În acest loc tehnicile vechi au fost îmbinate cu cele moderne, iar obiectele create aici pot fi reprezentative în ceea ce priveşte ceramica modernă.

Obiectele decorative moderne au luat locul bibelourilor
Istoria acestui atelier de ceramică a început în primele zile de după ‘89. Despre parcursul pe care l-a avut atelierul de atunci şi până în prezent ne-a vorbit Elena Jianu, artist plastic, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. „Activitatea la început a fost în familie. Am început-o împreună cu fratele meu şi cumnata mea, eu fiind artist ceramist, iar ei au deprins acest meşteşug din mers. La început am lucrat mai mult bibelouri de porţelan, apoi am renunţat la bibelouri, deoarece acestea erau demodate. S-au schimbat cerinţele pieţei şi fratele meu, Vladimir Jianu, care este şi patronul firmei, a creat o nouă linie. El a dat o altă viziune asupra lucrurilor şi am cucerit un sector nou de piaţă cu o tentă mult mai de actualitate. Am creat o imagine modernă a produselor şi am pus mai mult accent pe rolul decorativ al obiectelor. Am introdus ca materie de bază lutul şi mai apoi sticla fuzionată. Prin trecerea la o altă formă de abordare din punct de vedere estetic şi de prelucrare a materialului, am dat o nouă expresie artistică obiectelor şi mai exact decorarea manuală a acestor piese“, ne-a declarat Elena Jianu, în timp ce finisa una din lucrările sale.

Elevi, studenţi şi artişti consacraţi…
În cadrul atelierulului colaborează ocazional elevi ai liceelor de arte plastice, studenţi ai facultăţilor de arte, dar si artişti consacraţi. Printre aceştia se numără şi Ernest Kovacs, sculptor cu un palmares impresionant de expoziţii interne si internaţionale.
Datorită libertăţii de prelucrare a formelor, obiectele din ceramică realizate aici sunt unicat. Stilurile abordate în realizarea lucrărilor variază de la cubism la arta abstractă, fiecare obiect poartă câte ceva din amprenta artistului care îl modelează şi decorează. Este o muncă de echipă, bine coordonată, care cuprinde mai multe etape, până la obţinerea produsului finit.

Şi în arta ceramică e nevoie de bani
Dincolo de munca artistică din atelier, Vladimir Jianu, administratorul „Cerglass“, se ocupă şi de partea economică a firmei. Cu cinci ani în urmă a accesat bani din fonduri europene, deoarece a construit un atelier nou cu o linie modernă de lucru. Iniţial activitatea se desfăşura în subsolul actualei clădiri. A trecut prin perioada oficială a crizei, iar în prezent, încearcă să facă faţă dificultăţilor create de plata impozitelor prea mari şi a concurenţei produselor venite din China. „Din suma de 8.074 de lei, bani din care urmează să plătesc salariile angajaţilor, statul mă impozitează cu 5.360 de lei. Prin urmare, 60 la sută din banii alocaţi pleacă la stat, ceea ce mi se pare prea mult. Este destul de complicat să facem faţă acestor lucruri. Facem eforturi în continuare pentru a rezista pe piaţă şi pentru a continua activitatea. Din punctul meu de vedere efectele crizei le vedem abia acum. Deşi se spune că perioada cea mai grea a trecut, eu consider că va mai dura mult până lucrurile vor intra în normalitate. Această criză a lăsat urmări adânci în comportamentul consumatorilor. Oamenii nu mai cumpără decât strictul necesar, fiind mult mai preocupaţi de siguranţa materială decât de alte lucruri“, spune Vladimir Jianu.
Obiectele din ceramică create la „Cerglass“ sunt comercializate atât în România, cât şi în ţări precum Italia, Spania sau Germania. Preţurile sunt cuprinse între 10 şi 30 de lei la obiecte mai mici şi între 40 şi 100 de lei la obiecte mai mari. Artiştii din cadrul atelierului încearcă în permanenţă să ofere cumpărătorilor creaţii cât mai diversificate, pentru a satisface cerinţele şi pretenţiile acestora.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Amicale fotbalistice pentru prevenirea delincvenţei

FC Hunedoara şi echipa de old-boys a Corvinului Hunedoara au disputat două meciuri amicale cu scopul de a demonstra că...

Gladiatori de top

Cei patru sportivi de la „Gladiator’s Gym” Deva, participanţi la gala de MMA desfăşurată la Uricani, la finalul săptămânii, au...

Pleacă la Europene

Seniorul George Condescu şi juniorii Laurenţiu Bazavan, Ştefania Hatfaladi şi Mădălin Arghire, legitimaţi la secţia de karate de la CSM...

Închide