ActualitateFlash

Centru ilegal de testare Covid la Deva

Adriana Năstase

Un centru privat de recoltare probe pentru teste de Covid, din parcarea Shopping City Deva, a funcționat ilegal, susțin cei de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara. Totul a ieșit la iveală după ce o hunedoreancă a făcut două teste ca să plece în Anglia, unul la containerul ilegal și altul la un centru din Valea Jiului iar rezultatele lor au fost diferite, unul negativ și celălalt pozitiv. În aceste condiții, femeia a întrebat la DSP ce să facă?

Rezultatele, în aceeași zi
Și, de aici, s-a făcut lumină în întreaga poveste. Containerul unde se luau probe pentru testele Covid a funcționat în parcarea de la mall-ul din Deva din 21 august 2021. Până la sfârșitul lunii trecute au avut aproximativ 200 de clienți care s-au testat acolo. Oamenii primeau rezultatul în aceeași zi în care li se luau probele.
Reprezentanții firmei Psihomed Bacău, căuia aparține containerul respective, susțin că societate are autorizație de funcționare pentru toate centrele din țară.
Cei de la DSP Hunedoara au închis centrul fir­mei din Bacău, până la autorizazrea lui.

Nu aveau autorizație sanitară
„Referitor la unitatea Container de recoltare teste antigen, RT-PCR și anticorpi aparținând SC Psihomed SRL Bacău, cu punct de lucru în localitatea Deva, Parcarea Shopping City Deva, str. Calea Zarandului, jud. Hunedoara, Direcția de Sănătate Publică Hunedoara s-a autosesizat cu privire la funcționarea legalității acesteia privind respectarea normelor igienico–sanitare, astfel că o echipă de control s-a deplasat la fața locului, în data de 31.08.2021. Am constatat că punctual de lucru respectiv nu deține Autorizație Sani­tară de Funcționare eliberată de DSP Huned­oa­ra, conform OMS nr. 606/2018. Apoi, la data con­trolului nu exista contract de transport și eliminare a deșeurilor medicale periculoase. De asemenea, recipienții nu erau inscripționați corespunzător și nu respectă modul de păstrare al acestora, conform OMS, nr. 1226/2012. Per­sonalul nu a fost instruit în acest sens, totodată, nu există apă curentă rece și caldă, conform OMS 1338/2007. Există substanțe dezinfec­tante pentru mâini și suprafețe dar nu sunt uti­lizate corespunzător, personalul nefiind instruit în acest sens. Nu s-au putut verifica la fața lo­cului Fișele tehnice de securitate și Avizul MS pentru substanțele folosite, conform HG 617/ 2014 și REG.UE 528/2012. Recipienții nu sunt inscripționați corespunzător, conform OMS 961/ 2016. Nu s-a putut verifica (lipsă docu­men­te) dacă mașina de transport probe biologice este autorizată sanitary. Personalul medical nu are încheiate contracte de muncă/volun­ta­riat/ prestări servicii, cu firma angajatoare, iar per­so­nalul medical prezent nu a fost instruit la legis­lația sanitară în vigoare OMS 1226/2012, OMS 961/2016 și OMS 1101/2016”, se arată într-un comunicat al DSP Hunedoara.

Transportate la Buzău
„Am emis Decizia de închidere a unității, reluarea activităţii făcându-se cu avizul Ser­viciului de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Hunedoara Deva, în conformitate cu HG 857/2011.Neducerea la îndeplinire a deciziei de închidere, atrage după sine răspunderea faţă de organele judiciare”, a declarat Sebastian Mezei, directorul executiv al DSP Hunedoara.
Mezei susține și că este dubios faptul că rezultatele testelor se dădeau în aceeași zi, având în vedere că probele erau transportate de la Deva la Bacău, unde sunt prelucrate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura