Cei mai buni câini salvatori din România și-au rafinat mirosul în județul Hunedoara

1 iunie 2018 | 1 Comentariu | Publicat in: Actualitate

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara„ al județului Hunedoara a organizat, timp de 3 zile, prima tabără națională destinată echipajelor canine specializate în căutare-salvare din unitățile subordonate IGSU.

La pregătire au participat 14 echipe din inspectoratele pentru situații de urgență Arad, Argeș, Bacău, Buzău, Călărași, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Olt, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Suceava și Timiș precum și ale Centrului Chinologic Sibiu și ale Asociației Câinilor de Salvare Transilvania.

Cei peste 20 de câini și instructorii lor au exersat tehnici de căutare a persoanelor prinse sub dărâmături într-un simulator amenajat într-o clădire dezafectată din Băcâia sau modalități de abordare a cazurilor care implică dispăruți în pădure. Specialiști în domeniul chinologic au realizat și exerciții ce dezvoltă capacitatea de ascultare a câinilor.

I.S.U. Hunedoara a fost reprezentat la această tabără de căpitanul Anca Firidon, cu labradorul Kara, plutonierul major Robert Kulcsar, cu ciobănescul german Bebe și plutonierul major Grațian Dîncșorean, cu ciobănescul belgian Diamond și ciobănescul german Rocky.

Cel mai bun prieten al omului este și cel mai fidel ajutor al acestuia pretutindeni în lume. Câinii sunt în prima linie în domeniul detectării narcoticelor sau substanțelor explozive, dar și al căutării oamenilor dispăruți în cataclisme naturale. Cu ajutorul simțurilor fabuloase, câinii sunt capabili, de exemplu, să detecteze o picătură dintr-o substanță diluată într-o tonă de apă sau să „simtă„ prezența unui om ținut captiv sub dărâmături sau luat de avalanșă. Simțul olfactiv al câinelui nu are, deocamdată, rival deși inteligența umană a inventat aparate capabile să detecteze mișcarea sau căldura degajată de corp sau să capteze cele mai slabe sunete. Toate aceste aparate nici nu se apropie de acuratețea pe care este capabil să o ofere un câine. Pe lângă aceasta, câinii au capacitatea, prin antrenament, să „ne transmită„ unde au identificat o potențială victimă. (Anemona Doda, ISU Hunedoara)

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. RAD GHEORGHITA spune:

    Felicitari ISU Hunedoara ! Cum s-ar zice a fost un concurs National. In care poza este Rocky, am avut si noi un ciobanesc german cu acest nume !!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Serbările Devei 2018

Adriana Clej   De mâine, vineri, 1 iunie, încep Serbările Devei. Sunt trei zile de spectacole în aer liber, în...

Telecabina de la Cetatea Deva este funcţională din 1 iunie

     Primăria Municipiului Deva redeschide pentru localnici și turiști telecabina. Aceasta facilitează accesul la Cetatea Deva şi este repusă...

Balul Balurilor Liceenilor din Deva

   Cei mai frumoși liceeni din Deva vor fi desemnați mâine, de la ora 14.00, în Piața Cetății, în cadrul...

Închide