Cei de la SMURD au salvat multe vieţi

28 ianuarie 2015 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

smurd-maramuresOana Mihnea

Ieri, în timpul unei videoconferinţe preluată în toate judeţele, secretarul de stat dr. Raed Arafat, a prezentat bilanţul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă pentru anul 2014.

Departamentul a fost înfiinţat în urmă cu exact un an şi este o structură operaţională fără personalitate juridică a MAI, cu atribuţii de coordonare la nivel naţional a activităţilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă. În subordinea departamentului se află şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi, implicit, SMURD.

Peste patru milioane de pacienţi
Bilanţul I.G.S.U-SMURD, arată că, la nivel naţional, numărul incendiilor este în scădere, în 80 la sută din cazuri fiind necesară intervenţia pentru acordarea primului ajutor. De asemenea, a crescut  numărul accidentelor rutiere la care s-a intervenit, cu nouă la sută faţă de 2013. Peste patru milioane de pacienţi au fost asistaţi de paramedicii SMURD, dintre care, puţin peste un milion au fost aduşi cu ambulanţa la Unităţile de Primiri Urgenţe. Pentru viitor, se doreşte modernizarea sistemului şi a serviciilor cu echipamente noi şi înlocuirea ambulanţelor vechi, precum şi o concentrare pe pregătirea personalului.

Rezultate de lăudat
„În data de 21 ianuarie a.c. am avut bilanţul ISU Hunedoara şi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, unde a fost analizată în special activitatea defăşurată în cursul anului 2014 a inspectoratului, dar şi a SMURD-ului. Rezultatele au fost unele corespunzătoare, au avut un număr mare de intervenţii, au salvat multe vieţi omeneşti, activitatea fiind una complexă. Analiza s-a făcut pe mai mulţi indicatori de performanţă, dar pot să vă spun că eu sunt mulţumit de rezultatele obţinute în cadrul ambelor componente. Referitor la Dispeceratul unic integrat 112, care s-a inaugurat la începutul anului precedent, categoric, colaborarea dintre părţile componente ale acestui centru a fost una pozitivă, au reuşit să ia legătura cu mai multă operativitate şi s-au consultat pe problemele pe care le-au avut. Bineînţeles, atunci când am avut avertizări, coduri meteo sau hidro ei au stat permanent acolo, 24 de ore din 24, pe toată durata avertizării. Pentru noi este un lucru benefic pentru că, atât structurile MAI, cât şi celelalte, inclusiv Salvamontul, au putut interveni prompt, a fost scurtat timpul de operativitate până când a fost găsită structura cea mai potrivită, astfel încât să se poată acţiona. Salvarea de vieţi omeneşti şi ajutorul acordat persoanelor aflate în dificultate s-au realizat în condiţii superioare. Momentan, Salvamontul nu este cu caracter permanent parte a dispceratului, ci doar în momentul când avem avertizări“, a declarat Sorin Vasilescu, prefectul judeţului Hunedoara.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Husa cu ecran E-Ink de la Samsung

Compania Samsung intenţionează să producă pentru utilizatorii de telefoane mobile din seria Galaxy accesorii care să ofere funcţii suplimentare dispozitivelor.

Poliţia Locală Deva primeşte calificativul „Bine“

Agenţii Poliţiei Locale Deva au fost şi în anul trecut la datorie. Raportul de activitate este unul favorabil, iar numărul...

Consiliul Judeţean a alocat pentru publicitate peste 1,3 milioane de lei

Administraţiile publice locale din judeţ, Consiliul Judeţean Hunedoara ori instituţii de stat care sunt finanţate din banii publici, plătesc sume...

Închide