CEH importă cărbune, pentru a-și asigura necesarul pentru iarnă

24 octombrie 2014 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

mintiaComplexul Energetic Hunedoara (CEH) a lansat procedurile de achiziţie publică pentru importul unei cantităţi de cărbune de 150.000 de tone combustibil convenţional, în condiţiile în care minele de huilă din Valea Jiului nu vor putea asigura cantitatea necesară stabilită ca rezervă legală pentru sezonul rece. 

Cantitatea de cărbune ce va fi importată va fi influenţată de producţia pe care o vor realiza minele de huilă din Valea Jiului.
Directorul general al CEH, Aurel Niculescu, a explicat că termocentrala Mintia ar trebui să aibă un stoc de 240.000 de tone de combustibil convenţional pentru a trece vârful de iarnă, în timp ce minele din Valea Jiului produc împreună, circa 140.000 de tone de cărbune pe lună, în calcul fiind luate exploatările de huilă ce ţin de CEH şi de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ).
“Se importă cărbune pentru că nu avem suficient şi, în al doilea rând, cărbunele achiziţionat din Valea Jiului are o putere calorică de 3.400 de kcal. Necesarul, puterea de proiect, a termocentralelor Mintia şi Paroşeni este de 3.700-3.800 kcal. Este o putere minimă. Prin urmare, avem nevoie de acest cărbune şi pentru realizarea unui amestec care să corespundă procesului tehnologic. Diferenţa între a utiliza un cărbune de 3.400 kcal şi unul de 4.000-4.500 kcal este destul de evidentă, mai ales dacă luăm în considerare şi uzurile premature ale schimbătoarelor de căldură din cazane, ale instalaţiilor de preparare a prafului de cărbune, care sunt accentuate”, a declarat directorul general al CEH.
Procedurile de achiziţie se vor încheia săptămâna viitoare, iar contractul are o valoare estimată de 14 milioane de euro.
Prezent vineri la Deva, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat că nu este adeptul importurilor de cărbune şi a menţionat că trebuie discutat şi cu minerii din Valea Jiului dacă pot asigura mai multă huilă, în condiţiile în care munca lor va fi plătită corespunzător producţiei realizate. (Sorin Blada, Agerpres)

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Clubul Sporturilor Montane Hunedoara aniversează 20 de ani de activitate

Primăria Hunedoara şi Clubul Sporturilor Montane Hunedoara aniversează împlinirea a 20 de ani de la înființarea clubului, printr-o serie de manifestări...

Sâmbătă noaptea trecem la ora oficială de iarnă

România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de iarnă, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00, iar...

Şantajistul „Lacrima“, prins din nou de poliţişti

Bărbatul de 24 de ani din Deva, care a fost reţinut săptămâna trecută pentru şantaj, a căzut din nou pe...

Închide