”Cedrii sunători ai Rusiei” fac primele victime

Anamaria Nedelcoff

Dacă în Rusia, unde sunt peste 70 de comunităţi care trăiesc în deplină armonie cu natura, urmând sfaturile din seria de cărţi ”Cedrii sunători ai Rusiei”, în România, prima comunitate de acest fel, aflată în judeţul Hunedoara, undeva în zona Cincişului, a intrat într-un scandal.

A sunat la redacţie, din Italia  
Cu 10 zile în urmă, am publicat, în ziarul nostru, reportajul „Viaţa în Valea Curcubeului”, în care descriam viaţa unui grup de bărbaţi, femei şi copii, care – pornind de la cele citite în volumele scriitorului rus Vladimir Megre, reunite sub genericul „Cedrii sunători ai Rusiei”- s-au hotărât să renunţe la toate avantajele şi dezavantajele oferite de viaţa la oraş şi să trăiască în armonie cu natura. La două zile de la publicarea reportajului, ne-a sunat la redacţie Marius Mitrea, un bărbat domiciliat în Italia, care îl acuză pe Mircea Cernat, liderul micii comunităţi stabilite Valea Curcubeului, de faptul că i-ar fi ”spălat” creierul soţiei sale, convingând-o să-l părăsească, împreună cu cei doi copii ai lor, în vârstă de trei şi cinci ani. Marius Mitrea susţine că este disperat, deoarece copiii săi trăiesc în condiţii improprii, vecine cu sălbăticia şi nu au acces la educaţie, fiindcă membrii comunităţii, conform celor scrise în cărţile menţionate, ar fi total împotrivă ca ei să meargă la şcoală.

S-a mutat cu cei doi copii în Valea Curcubeului
”Soţia mea a devenit obsedată de aceste cărţi, ea era cea care le vindea în Italia. A venit în România la o întrunire a celor care vor să trăiască după cele scrise-n cărţile autorului rus şi nu s-a mai întors. După data de 15 iulie, s-a mutat în Valea Curcubeului, împreună cu cei doi copii. Sunt şapte săptămâni de când nu-mi dă copiii la telefon, de când nu mai ştiu nimic de ei. Spune că nu sunt pregătit să vorbesc cu ei şi că mai bine aş face alţii, că ea vrea să fie lăsată în pace, să-şi creeze spaţiul de iubire. Ea acum îşi face casa de pământ fără colţuri, în loc să ofere copiilor noştri condiţii adecvate de locuit”, ne-a declarat la telefon Marius Mitrea.
El spune că a sesizat verbal Protecţia Copilului din judeţ, că a angajat şi un avocat şi că va face toate demersurile pentru a-şi decădea soţia din drepturile părinteşti, întrucât, crede el, copiii au de suferit. ”Am vorbit cu un avocat şi voi face şi sesizare scrisă la Protecţia Copilului, solicitându-le să facă o anchetă legată de condiţiile în care locuiesc copiii mei. Vreau ca mama lor să fie decăzută din drepturile părinteşti şi copiii să se întoarcă la mine. Aici, în Italia, au tot ce le trebuie, nu dorm în cort şi nu se spală cu apă rece. Dar cred că soţia mea şi Mircea Cernat (fondatorul comunităţii din Valea Curcubeului – n.r.) vor banii mei, că spaţiile astea de iubire la început se fac cu bani şi abia apoi cresc cartofii în pământ”, spune Marius Mitrea.

Intră pe fir şi autorităţile
Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara spun că vor demara o anchetă în acest caz. ”Imediat ce vom avea posibilitatea, vom merge acolo, la faţa locului, pentru a vedea despre ce este vorba. Pe de altă parte, tatăl poate face acţiune în justiţie, invocând faptul că mama nu prezintă garanţie”, a declarat Ionela Lazăr, purtătorul de cuvânt al DGASPC.
Avocatul devean Mircea Mincea, angajat de bărbat să intenteze acţiune în justiţie, precizează că, înainte de a-şi acţiona soţia în judecată, trebuie verificate condiţiile în care trăiesc cei doi minori. ”Comisia judeţeană de protecţia copilului poate face cercetări să vadă dacă minorii trăiesc în condiţii improprii sau nu. În acest sens, clientul meu va înainta o sesizare scrisă DGASPC, nu doar telefonic”, a declarat avocatul.

Mircea Cernat: ”Oricine acuză trebuie să dovedească”
Fondatorul comunităţii din Valea Curcubeului s-a arătat surprins de atacurile lui Marius Mitrea, susţinând că tot ceea ce s-a spus la adresa lui este calomnie. ”Este problema lui ce spune. Condiţiile în care trăiesc copiii sunt ca ale oricăror copii care locuiesc în aceste zone. Noi nu locuim pe vârful Omu. Soţia lui nu a fugit la mine, el doar vrea să facă vâlvă. Şi nu i-a cerut nimeni bani. Deja e dincolo de imaginaţie. Oricine acuză trebuie să dovedească. Deja, asta înseamnă calomnie. Este problema lui ce spune, eu nu am vorbit în viaţa mea cu el. Păcat pentru el, că nu înţelege cum stau lucrurile”, s-a apărat Mircea Cernat.

10 comentarii la „”Cedrii sunători ai Rusiei” fac primele victime

 • 4 octombrie 2012 la 16:39
  Permalink

  Oare cum or trai oamenii aia ? Ati putea face un articol pe tema asta.

 • 4 octombrie 2012 la 22:25
  Permalink

  Daca citeai cu atentie articolul de fata, iti dadeai seama ca un reportaj despre comunitatea din Valea Curcubeului a fost publicat cu 11 zile in urma si puteai sa-l citesti, ca sa vezi despre ce este vorba. Dar nici acuma nu-i tarziu, deoarece reportajul este postat pe site. Sa auzim de bine.

 • 5 octombrie 2012 la 8:28
  Permalink

  O sa-l citesc. Multumesc pentru raspuns. Sincer am citit bine articolul dar poate ca mi-a scapat unde se specifica acel lucru. Am citit pe internet si ceva referitor la anumite familii din Rusia care au ales sa traiasca in conditiile pe care le-ati specificat in articol si o fac foarte bine.

 • 5 octombrie 2012 la 8:49
  Permalink

  Dati clik pe Tags Valea Curcubeului si o sa va apara articolulu cu pricina. Hmmmmmmm….. ce sa zic e f greu sa se sustina financiar,parca f greu ne putem inchipui viata fara civilizatie,lucruri marunte care le folosesti zi de zi e nici nu le constientizezi dar cind nu le mai ai este bai. Totusi si copii ce sansa au.Ar trebui sa si cumpere vite sa cultive pamintul,lucru de care nu i vad in stare sa si incropeasca niste gospoarii cu care ,unelte si cite nu trebuie la o casa,cum aveau bunicii nostri ,eu am prins vremurile alea ,prea putin cumparau de la ,,bolta” in special ,,gaz” pentru lampa, lucrau de dimineata pina seara de le sareau capacele. Nu-i vad facind lucru asta trebuie sa ai vina pentru asa ceva.

 • 9 decembrie 2012 la 12:03
  Permalink

  Draga Florin,am citit o data in renumita revista”gradina mea de vis” un articol despre cultivarea unei plante de genul papadiei,era un intreg tratat stiintific:se sadeste la o distanta anume,se rareste,se pliveste,se stropeste,se musuroieste,etc.!Am ramas socata,caci stiam ca respectiva planta creste singura papestetot.Ne plangem,cei care avem case de vacante ca buruienile sunt extrem de rezistente,iar plantele de cultura se imbolnavesc des. Oare nu cumva grija noastra excesiva le-a facut sa devina asa.Este ca si la copii:o mama care isi infofoleste si ingrijeste excesiv copilul il are bolnavicios.
  Ati auzit vreodata despre modul de a cultiva cartofi in paie? pui cartofii pe pamant,ii acoperi cu un strat de 30-40cm de paie si…atat!Am incercat personal si stiu ca se poate,deci agricultura de azi este (parerea mea)o batjocura la adresa NATURII.Nu va grabiti sa huliti inainte sa studiati.

 • 1 februarie 2013 la 11:55
  Permalink

  mai frate…nu mai poate sa traiasca omul cum vrea el ca trebuie altul sa-i dicteze niste norme…

 • 1 februarie 2013 la 11:58
  Permalink

  florin,habar nu ai ce vorbesti…ti-o spune un lucrator al pamantului si care a terminat si o facultate.

 • 4 februarie 2013 la 17:07
  Permalink

  Si-au batut joc de un nume international si de o idee interesanta pare-se (din cartile cu pricina). La bloc e acelasi lucru pentru ei.

 • 9 octombrie 2014 la 15:31
  Permalink

  Articolul e exploziv, dar in necunostinta de cauza. Nu voi acuza si eu pe cel care a mancat si el o paine ca nu s-a informat ce si cum, vreau doar sa-i spun ca o documentare mai profunda ar face bine la media (mica, mica si ipocrita) din Ro de azi. In alta ordine de idei, ideile din carti, dupa care s-au luat cei din acest loc, sunt marete (mult peste capacitatea unuia care ticluieste astfel de articole) si au fost deja aplicate cu rasunator succes in Rusia si un pic peste tot in lume. In Rusia, azi se numara peste 300 de astfel de asezaminte, cu zeci, sute de familii. Dar cine nu citeste cartile nu poate intelege. Mai putin presa care trieste din “articole”. Si ce se cere azi? Spectaculos, senzational etc. Nu adevar. Din pacate…

 • 21 aprilie 2017 la 14:22
  Permalink

  Renaşte lupta milenară dintre sălbăticie şi civilizaţie. Nu este de mirare că ea a apărut unde a apărut. De fapt ea nu dispăruse de tot de acolo. Acum sălbăticia apare sub protecţia civilizaţiei, dar când civilizaţia va fi distrusă (cum vor ei) va fi ca pe vremea omului preistoric.
  În preistorie unii munceau şi noaptea îi atacau hoţii şi le fura puţinul adunat. Apoi pe oamenii buni de muncă hoţii îi luau sclavi, iar pe restul îi ucideau. Aşa au apărut stăpânii şi robii. Stăpânilor le convine sălbăticia, dar vouă vă va conveni după ce vă va învinge?
  Acum 4000 de ani strămoşii arienilor au ocupat toată India. Ei au împărţit oamenii în „intangibili” (negrii fără nas) şi rajahii (regii lor, adică ei). Apoi au continuat tot aşa. Stăpânii sunt rasa superioară (arienii), iar cei ce muncesc rasa inferioară (slavii, servii, şerbii, sârbii sau sclavii). Calea noastră era indicată pe cer de „drumul robilor” sau Calea Lactee. Noi eram degeneraţii din Europa cum ne numeau ei.
  Jos cu stăpânii arieni şi „Cedrii sunători” ai lor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare