Cea mai mare investiție străină anunțată în județ s-a spart ca un balon de săpun! Grupul german Bosch nu mai construiește fabrica de mașini de spălat la Simeria

6 noiembrie 2019 | 1 Comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Sorina Popa

Grupul german Bosch a renunţat la construcţia fabricii de maşini de spălat pe care o plănuise la Simeria, o investiţie de 110 milioane de euro. S-a tot vorbit de un ajutor de zeci de milioane de euro pe care firma Bosch l-a aşteptat de la statul român, ca să construiască fabrica de la Simeria. Însă, puţini ştiu că solicitarea germanilor pentru un ajutor de stat a fost retrasă, aşa că nu se poate vorbi că nu a fost deschidere din partea statului român.

Trebuia să creeze 700 de locuri de muncă
„BSH Hausgeräte GmbH a decis să nu-şi continue planurile pentru construcţia unei fabrici de maşini de spălat în Simeria până la o nouă notificare. Din cauza condiţiilor economice şi a planificării strategice a vânzărilor bazate pe acestea, producătorul de electrocasnice nu vede în prezent necesitatea unor capacităţi de producţie noi suplimentare în Europa. BSH are o reţea de producţie în Europa de 22 de fabrici care se pot adapta flexibil la cerinţele în schimbare”, a spus, pentru ZF, Irenne Wagner, head of marketing la BSH Electrocasnice.
Planul iniţial era ca lucrările de construcţii pentru unitatea de producţie să înceapă luna aceasta. Primele maşini de spălat ar fi trebuit să fie produse în noua fabrică în 2021. Fabrica urma să creeze 700 de locuri de muncă. Investiţia de 110 milioane de euro ar fi fost cea mai mare plasare de capital din judeţul Hunedoara, din ultimii 30 de ani, într-o unitate care fabrică produse finite.

Germanii au investit la Cluj şi Blaj
Terenul pe care Bosch l-a cumpărat la Simeria, pe care urma să fie amplasată fabrica de maşini de spălat, rămâne în proprietatea companiei germane, el fiind în prezent dat în arendă unui fermier din judeţ. Ratarea acestei investiţii vine în contextul în care mai multe grupuri multinaţionale au ocolit România în ultimii ani în ceea ce priveşte producţia, motivând lipsa unei infrastructuri favorabile şi a unui mediu politic şi economic stabil.
Bosch a încheiat anul fiscal 2018 cu vânzări consolidate în valoare de 2,1 miliarde de lei (452 mil. euro) în România, înregistrând astfel o creştere de 9 la sută în comparaţie cu anul precedent. Bosch a investit în România aproximativ 555 de milioane de lei (aproximativ 120 milioane de euro) în 2018 – în special în dezvoltarea unităţilor de producţie pentru soluţii de mobilitate din Cluj şi Blaj.

Autorizaţia de construcţie a fost plătită
Emil Rîşteiu (medalion), primarul oraşului Simeria, susţine că este vorba de o amânare a investiţiei, deşi nu există o certitudine că Bosch va mai face fabrica de maşini de spălat. Rîşteiu spune că administraţia locală nu poate interveni în acest caz. Terenul pe care trebuia ridicată fabrica a fost achiziţionat de la persoane fizice din Simeria, care au câştigat bani frumoşi din această tranzacţie. Administraţia locală a pregătit chiar şi infrastructura necesară acolo, s-a plătit şi autorizaţia de construcţie, de 300.000 de euro, dar… atât. Terenul a fost dat în arendă unui fermier, şi în locul fabricii, pot fi văzute doar animale pe câmp. Deocamdată. Pentru că primarul oraşului Simeria, Emil Rîşteiu, mai speră că peste doi ani poate începe construcţia fabricii Bosch la Simeria.

 

 

Loading...

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Mechenici spune:

    Bravo, Milule! Dă-i să pută! Incompetentule…

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Se face sensul giratoriu de la Sântandrei

Consiliul Judeţean Hunedoara şi Primăria Simeria continuă demersurile pentru realizarea proiectului de amenajare a intersecţiei DN7 cu DJ700 de la...

Clădirea ridicată ilegal în Parcul Corvin, din Hunedoara, demolată după 13 ani

Ieri, o clădire ridicată ilegal în Parcul Corvin, din municipiul Hunedoara, în urmă cu 13 ani, a fost demolată. Acţiunea...

Gura lumii, 6.11.2019

Vorbesc cârcotaşii că într-un sat de pe la noi e zarvă mare, după ce o duduie de acolo s-a dat...

Închide