Editorial

Ce va decide Curtea Constituţională?

Judecătorii Curţii Constituţionale sunt chemaţi să dea un răspuns la cererea PSD de anulare a turului doi al alegerilor prezidenţiale şi de repetare a scrutinului. În susţinerea acestei cereri, social-democraţii au depus la înalta instanţă o serie de dovezi, pe care ei le consideră incontestabile.
Între timp şi Biroul Electoral Central a trimis la Curtea Constituţională procesul verbal privind rezultatul alegerilor, document care îl atestă drept câştigător pe Traian Băsescu. Chiar dacă actul amintit n-a fost semnat de reprezentanţii PSD, PNL şi PNL din BEC, el este considerat legal din punct de vedere oficial.
Ieri dimineaţa, magistraţii asistenţi ai Curţii Constituţionale au examinat actele depuse de PSD, cu privire la fraudarea alegerilor. Surse oficiale afirmau că ieri, după-amiază, judecători CC au început discuţiile asupra contestaţiei depuse de social-democraţi. Este o misiune deloc simplă pentru cei nouă judecători constituţionali, mai ales că este pentru prima dată când CC se află în situaţia de a se pronunţa asupra unei cereri de anulare a unui scrutin. Şi nu orice scrutin, ci taman cel pentru preşedinţia ţării.
În cazul în care consideră că votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului, Curtea Constituţională poate dispune anularea alegerilor şi repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data acestei decizii. În cazul în care cei nouă magistraţi vor considera că dovezile furnizate de PSD nu sunt suficient de concludente, şi în urma primirii dosarului de la BEC, Curtea Constituţională urmează să valideze alegerile.
Aşadar, ce va decide Curtea Constituţională? Aceasta-i întrebarea pe care şi-o pune acum toată lumea. Chiar cu riscul de a fi contrazis în zilele următoare de verdictul magistraţilor constituţionali, sussemnatul afirmă că zarurile sunt aruncate. Nu se vor anula alegerile, deci Traian Băsescu va fi validat ca preşedinte al României. Dacă, totuşi, se va produce în premieră, această minune, şi peste două săptămâni, românii vor fi chemaţi, din nou, la vot, sunt la fel de sigur că tot Traian Băsescu va ieşi învingător. Şi încă la un scor mai mare. Ce mă duce la această afirmaţie? Experienţa şi, de ce nu?, nasul meu de jurnalist…

One thought on “Ce va decide Curtea Constituţională?

  • Eu sunt de aceasi parere cu „nasul ” dumneavostra!
    E o vorba din batrini:”Prostia si domnia se plateste! „

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.