Actualitate

Ce trebuie să facă hunedorenii care se pot pensiona mai devreme cu 2 ani

Adriana Năstase
Pentru a beneficia de aceste fa­ci­li­tăţi, persoanele trebuie să fi locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate şi pe o rază de 8 km în jurul acestor lo­ca­lităţi. Hunedorenii din Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Răchitova, Şoimuş, Teliucu Inferior, Uricani, Vaţa de Jos, Veţel, Vulcan, intră în această categorie.

Speranţa de viaţă este cu 6-10 ani mai scăzută decât media naţională
„Studiile efectuate în aceste zone arată că speranţa de viaţă este cu 6-10 ani mai scăzută decât media naţională (din cauza poluării – n.r.), până la data de 31 decembrie 2030 finalizându-se pro­gramele de depoluare”, arată inițiatorii proiectului.

De ce documente aveți nevoie pentru recalcularea pensiei
Foarte mulți români sunt interesați de modul în care se va realiza recalcularea mult-așteptată și promisă de autorități a pensiilor. Astfel, cei nemulțumiți pot cere acest lucru printr-o solicitare scrisă, la care trebuie atașate mai multe documente. Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie. Aşa­dar, după realizarea oricărui stagiu de co­tizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie. Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român. „Pensia poate fi recalculată prin adă­u­garea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin va­lo­rificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea aces­teia.Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pen­sie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în con­dițiile legii”, se arată în articolul 107 din Legea pensiilor.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura