ComunitateEducatie si cultura

Ce spectacole se joacă în weekend pe scena Teatrului din Petroşani

Actorii Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroșani invită publicul doritor de fru­mos și în acest sfârșit de săptămână la spectacole.
Astfel, vineri, 4 februarie 2022, de la ora 18.00, se joacă „Moartea lui IPU”, dramati­zare de Daniel Oltean, după Titus Popovici, în regia lui Sorin Militaru.

Moarte lui Ipu e viaţa lui Ipu
„O viaţă valorează mai mult decât alta? Șase vieţi valorează mai mult decât una sin­gură? Justifică situaţiile extreme sacrifi­carea unui om? Ce se poate ascunde în spatele unui om care se sacrifică pentru a-i salva pe alţii? Atenţie!Toate variantele de răspuns la aceste întrebări pot fi greșite. Așa cum toate pot fi corecte. Nu trebuie să ne grăbim cu un verdict. Și nici spectacolul acesta nu va face acest lucru.Dar spec­tatorul, pe drumul spre casă, e liber să gândească un răspuns. Sau poate a doua zi după spectacol…sau în altă zi. În fiecare zi. Pentru că, dincolo de povestea dintr-un sat ardelenesc aflat sub ocupaţie în timpul războiului, e povestea noastră de astăzi în care frica naște ipocrizie și meschinărie, panica dezumanizează iar puterea…puterea face ceea ce face ea de obicei.Un om vrea să-și vadă propria înmormântare. La care să fie prezenţi cei care așteaptă să moară pentru ei. Și poate acum e momentul cel mai potrivit pentru a râde. Sau pentru a plânge. Dar mai e și un copil acolo, un copil care vrea să spună adevărul, o voce pe care dacă nu o ascultăm, ne va condamna pe toţi. Moartea lui Ipu e viaţa lui Ipu. Și invers”, spune dramaturgul Daniel Oltean.
Din distribuţie fac parte: Matei Șchiopu, Rareș Tudorașcu, Ciprian Vultur, Corina Vișinescu, Daniel Cergă, Stelian Roșianu, Mihai Sima, Simona Codreanu, Andrada Dobre, Alexandru Cazan, Oana Liciu – Gogu, Dorin Ceagoreanu, Sergiu Fîrte, Izabela Badovics, Nicoleta Niculescu, Oana Crișani, Radu Tudosie, Laurenţiu Vlad și Cliuţa Șușu. Scenografia este semnata de Wilhelmina Kuron Bekesi.
Preţul unui bilet este de 20 sau 25 de lei, în funcţie de categoria locului.
Elevii, studenţii și pensionarii beneficiază de reducere 50 la sută.

Este un înger păzitor
Apoi, sâmbătă, 5 februarie 2022, de la ora 18,puteţi viziona monodrama „Aglaja și Dumnezeul ei din mămăligă”, după Aglaja Veterany, regia Muriel Jakab Manea.
„De ce Aglaja și Dumnezeul ei din mămă­ligă? Aglaja are memoriile aprofundate în ultima imagine obsedanta legată de familia ei (aceea în care Tatăl ei joacă un Dumne­zeu, mama ei e bunica lui Dumnezeu și ea Aglaja este un înger păzitor, toţi trei mân­când mămăligă la ultima lor poză de fa­milie). Mie, Aglaja mi-a lăsat senzaţia că și-a asumat ca și copil toate eșecurile adulţilor și le-a dus în tăcere până la maturitate. Ca și copil o văd fără gură, iar acum dându-i gură și voce ii ascultăm povestea prin prisma copilului-adult. Ea consideră că momentul frumuseţii absolute este nașterea ei. Viaţa pe care a trăit-o și-au dorit-o alţii, dar nu și ea. Așa că îi vom da șansa renașterii și speranţa­ că reincarnarea ei va fi trăită de ea, așa cum și-ar fi dorit. Dar asta doar Dumnezeu o va știi. Sinuciderea Aglajei este cuprinsă în poveste. Aglaja a rămas o fetiţă cu trăiri mult prea tăioase și totodată atât de impresionante”, povestește Muriel Jakab-Manea.
Din distribuţie face parte: Irina Bodea Radu.Preţul unui bilet este de 20 sau 25 de lei, în funcţie de categoria locului. Elevii, stu­denţii și pensionarii beneficiază de redu­cere 50 la sută.

Un băieţel naiv
Duminică, 6 februarie, de la ora 12.00, cei mici sunt așteptaţi în lumea poveștilor. La spectacolul „Jack și vrejul de fasole”, după Joseph Jacobs, un spectacol de Dan Mirea.
Jack un băieţel naiv, dar tare năstrușnic dornic să-şi ajute mama, pleacă la târg pentru a vinde o văcuţă, însă în locul unui pumn de bănuţi, ștrengarul se întoarce acasă cu patru boabe de fasole fermecată. Când vrejul răsare peste noapte și se înalţă până dincolo de nori, Jack se aventurează în explorarea noului tărâm, unde va descoperi o găină cu ouă de aur, un pitic cu barbă cântătoare și o harpă vorbitoare. Întreaga aventură a lui Jack o puteţi vedea duminica aceasta pe scena teatrului din Petro­șani. Din distribuţie fac parte: Dorin Ceagoreanu, Simona Codreanu, Alexandru Cazan, Iza­ bela Badovics, Sergiu Fîrte și Oana Crișan. Preţul unui bilet este de 8 lei pentru copii și de 10 lei pentru adulţii însoţitori.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.