Ce se poate vizita la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva?
Reprezentanții Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva au lansat un „serial” de prezentare a expozițiilor ce pot fi vizitate aici. Una dintre expoziții este „Aspecte din viața dacilor din munții Orăștiei”.
Platformă interactivă
Aflată în Palatul Magna Curia din Deva, expoziția este organizată în cadrul perioadei de sustenabilitate a proiectului SEE: „Când Viaţa Cotidiană Antică Devine Patrimoniu UNESCO. Scanarea, Restaurarea Digitală Și Contextualizarea Artefactelor Dacice Din Munții Orăștiei”, proiect al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva fiind partener alături de Muzeul National de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca și Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca.
Expoziția deschisă acum este parte dintr-o serie de expoziții a căror idee centrală a fost și este crearea unei platforme interactive, prin intermediul căreia sunt oferite publicului cât mai multe informații referitoare la anumite părți din viața dacilor ce au locuit în zona capitalei Regatului dac. Fiecare dintre acestea a avut o altă tematică, prin care s-a dorit prezentarea elementelor definitorii ale civilizației dacice din zona Munților Orăștiei!
„Ceea ce puteți vedea sunt obiecte, din diferite materiale (piatră, fier, bronz, plumb, lut), imagini și propuneri de reconstituire a construcțiilor dacice, prin care veți observa priceperea meșterilor de atunci în structuri arhitectonice, în metalurgia fierului, în orfevrărie și ceramică. Prin digital-touch, cei care vor veni să viziteze expoziția, vor lua contact cu o parte din miile de piese descoperite pe terasele Sarmizegetusei Regia și în arealul înconjurător”, anunță dr. Cristina Bodó, cercetător științific în cadrul MCDR, cea care a conceput și alcătuit această expoziție.