Comunitate

Ce se întâmplă acum pe deponeul ecologic de la Bârcea Mare

Adriana Năstase

După povestea cu levigatul, care a ajuns unde nu trebuia, susţin unii, am vrut să aflăm de la Dan Stoian (foto), direc­torul ADI Deşeuri Hunedoara, care este situaţia acum la deponeul ecologic de la Bârcea Mare.

Au achitat ambele amenzi
Astfel, Dan Stoian susţine că firma Supercom, care administrează deponeul ecologic, a adus un generator de curent. Asta, pentru a fi evitate penele de curent, din cauza cărora s-a produs situaţia cu levigatul.
„Este vorba despre un generator de mare putere, care este pregătit să funcţioneze la nevoie. În prezent, aici se operează peste 200 metri cubi de levigat pe zi. La deponeu se lucrează cu o staţie de epurare cu două linii de tratare şi o instalaţie mobilă de tra­tare a levigatului. Capacitatea este, teoretic, de 245 de metri cubi în 24 de ore. Practic, se ajunge până la 220 de metri cubi într-o zi. Cei de la Supercom au plătit amenzile date de Garda de Mediu şi Apele Române, undeva la 135.000 de lei amândouă. Am fost în fiecare zi pe deponeu, să verific cum merg lucrurile acolo. Avem şi un monitor permanent în acest loc. Totul este în regulă”, a afirmat Dan Stoian, directorul ADI Deşeuri Hunedoara.

Acţiune pe 23 aprilie
Dan Stoian spune că ADI Deşeuri face eforturi în această perioadă ca în UAT-urile din zonele unde operează societatea Brai Cata să se aprobe implementarea OUG nr.74/2018, în zonele 1,2 şi 3. În Valea Jiului, ordonanaţa respectivă se aplică. Totodată, astăzi (n.r.-ieri), în şedinţa online a AGA de la ADI Deşeuri au fost aprobate noile tarife practicate de operatorul Brai Cata pentru zonele 1,2 şi 3, cu influenţa de tarif pentru CMID. Pentru asta, acţionăm în întreg judeţul. Pe de altă parte, pregătim ac­ţiunea din 23 aprilie 2021, de conştientizare a populaţiei pentru ca hunedorenii să depună selectiv deşeurile şi, să colectăm selectiv, ca să creştem gradul de reciclare a deşeurilor. Avem parteneriat cu Consiliul Judeţean Hunedoara şi cu un ONG pentru acest lucru”, susţine directorul ADI Deşeuri Hunedoara.

Dat ca exemplu
Dan Stoian mai spune că deponeul eco­logic de la Bârcea Mare este dat ca exemplu în ţară, pentru administrarea sa. Astfel, au venit aici să vadă cum funcţionează deponeul prefectul din Bistriţa Năsăud, iar în scurt timp va veni şi preşedintele Con­siliului Judeţean de la Dâmboviţa. Şi Bistriţa şi Dâmboviţa au probleme cu aceste de­po­neuri, liderii de acolo vrând să vadă ce în­seamnă să implementezi un proiect cu cap.
Reamintim că, în 2014, Comisia Euro­peana a aprobat, Aplicaţia de Finanţare a proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Hunedoara” (SMID), iar pe 4 martie 2014 Consiliul Judetean Hunedoara a semnat, cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Contractul de finanţare nr. 912/04.03.2014, în valoare de 255.711.146 de lei, cu durată de finalizare a contractului până în 31 decembrie 2015. În data de 29 decembrie 2015 a fost sem­nat contractul adiţional nr. 1 la contractul de finanţare, prin care s-a prelungit perioada de implementare a proiectului până în data de 30 iunie 2016.
Centrul de Management Integrat al De­şeurilor (CMID) este astăzi funcţional, fiind administrat de societatea Supercom.

Va opera şi în Cluj Napoca
Societatea Supercom se va ocupa, în ur­mă­torii cinci ani, şi de salubrizarea stradală şi deszăpezirea pe sectorul I din Cluj-Na­poca, după ce Rosal a pierdut licitaţia. La licitaţie şi-a mai depus ofertele Brantner şi Polaris Medius – Polaris M. Oferta câş­ti­gă­toare însumează 18 milioane de euro, inclusiv taxa pe valoarea adăugată. Rosal şi Brantner au contestat rezultatul licitaţiei, însă demersurile au fost respinse.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura