ActualitateFlash

Ce şanse sunt ca Termocentrala Mintia să fie dată în administrarea autorităţilor locale?

Sorina Popa

Ştergerea datoriilor imense pe care le are Complexul Energetic Hunedoara este posibilă prin aplicarea Ordonanţei nr.60, aprobată anul trecut. Numai că societatea hunedoreană a intrat în insolvenţă, iar planul de reorganizare a societăţii trebuie făcut acum de administratorul judiciar şi aprobat de creditorii societăţii.

Datorii de aproape şase miliarde de lei
Datoriile Complexului Energetic Hunedoara se ridică la suma de şase miliarde de lei. Cele mai mari, de aproximativ trei miliarde de lei, le are către Administraţia Fondului de Mediu, iar circa 1,7 miliarde de lei le are către ANAF. Potrivit lui Emil Gros (foto), administratorul judiciar al CEH, astăzi va fi depus tabelul preliminar de creanţe al CEH, la Tribunalul Hunedoara. Evident, vor urma contestări, după care vom vedea care este decizia magistraţilor în acest dosar. Gros susţine că va fi angajat un evaluator care să facă evaluarea bunurilor CEH.
„Planul de reorganizare al CEH, care va fi depus la instanţă, va prevedea, conform OUG nr. 60 din 2019, darea în plată către ANAF a activelor Complexului, mai exact a celor care se încadrează în textul Ordonanţei. Apoi ANAF le va da în administrare către Ministerul Economiei, urmând ca acesta să decidă ce se va întâmpla mai departe. Mai exact, să decidă dacă CEH se va diviza în două sau mai multe entităţi, dacă Termocentrala Mintia va fi dată în administrarea Primăriei Deva sau a Consiliului Judeţean Hunedoara, iar minele Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni, împreună cu Termocentrala Paroşeni să fie incluse într-o nouă companie”, a declarat Emil Gros, administratorul judiciar al CEH, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.

După ce este finalizat tabloul creditorilor
Sindicaliştii din Valea Jiului au tot cerut punerea în aplicare a OUG nr.60 ieri, ministrul propus pentru Economie a lămurit însă problema în timpul audierilor din Parlament.
”Ordonanţa nr. 60 se aplică, în baza legii insolvenţei. Poate fi aplicată după ce se stabileşte tabloul creditorilor definitivi şi înţeleg că la sfârşitul lunii februarie s-ar stabili. După care programul de reorganizare, care nu e făcut de minister, ci de către administratorul judiciar, se va lua în calcul Ordonanţa nr.60. Am discutat cu administratorul judiciar, i-am spus ceea ce doresc, există legislaţie, va face acest program de reorganizare în baza ordonanţei”, a spus Virgil Popescu, în timpul audierilor din comisii.

Unul, sau două grupuri pe gaz la Paroşeni?
Se pare că Termocentrala Mintia va fi cedată, iar la cea de la Paroşeni, huila va fi înlocuită de gaz. La acest moment, ministrul vorbeşte despre două grupuri pe gaz, în condiţiile în care la Termocentrala Paroşeni există un singur grup energetic.
”Centrala de la Mintia va fi o centrală separată, înţeleg că se doreşte să fie luată de către Consiliul Judeţean sau Primăria Deva, ea încălzeşte municipiul Deva, nu am absolut nici o problemă s-o cedez autorităţilor locale. Centrala de la Paroşeni, împreună cu celelalte patru exploatări miniere – Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni – vor merge într-o altă companie separată. La Paroşeni va fi o trecere pe gaz a unuia sau a două grupuri, în funcţie de cum vom face studiile de fezabilitate, în aşa fel încât să facem şi acolo o decarbonare”, a mai spus Virgil Popescu.
Virgil Popescu, ministrul propus pentru Economie, spune că au avut loc discuţii, la Bruxelles, despre minele Lonea şi Lupeni, pentru care s-a cerut prelungirea perioadei de exploatare a huilei. Sindicaliştii afirmă că încă nu există un răspuns legat de momentul până la care va fi extrasă huila din subteranele minelor Lonea şi Lupeni. Aceştia speră ca activitatea extractivă să se poată face până în 2027.

One thought on “Ce şanse sunt ca Termocentrala Mintia să fie dată în administrarea autorităţilor locale?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura