Fara bascalie

Ce oferă Uniunea Social-Liberală, ce aşteaptă electoratul? (I)

Nu pot fi anticipate rezultatele concrete, în plan politic şi economic, ale creării Uniunii Social-liberale. Mişcarea politică în sine este, consider eu, un eveniment notabil şi cu semnificaţie majoră într-o Românie dezbinată şi asediată (în ultimii ani) de mesaje contradictorii, derutante şi în mare parte mincinoase – în special cele legate de criza economică.
Ideologiile sunt, la nivel european, departe de cele existente la începutul şi mijlocul secolului trecut, când liberalismul, social-democraţia şi mai apoi creştin-democraţia încercau să intre în tipare fixe. Nu mai e cazul. Doctrine care încep cu prefixul „neo”, cum ar fi, de exemplu, neoconservatorismul american (reprezentant de seamă – Condoleezza Rice, fost secretar de stat în timpul mandatului Bush) includ curente politice diverse. Partidele liberale au componente sociale şi „verzi”, social-democraţia s-a nuanţat mult după căderea comunismului, având grijă să nu facă excese de etatism etc.
În aceste condiţii, a vorbi despre coerenţă doctrinară cu morgă şi seriozitate este impropriu. În Germania, acum câţiva ani, în opinia analistului Marius Ghilezan, iată cam cum se petrec lucrurile: „Stânga reformistă şi-a dat mâna de multe ori cu dreapta conservatoare, reprezentată de CDU, pentru a conduce ţara. Cancelarul Merkel a condus din poziţia sa o astfel de coaliţie şi a scos Germania din criză. Acum, guvernează cu liberalii şi cu Partidul Creştin-Democrat. După 11 ani de exercitare a puterii, SPD a trebuit să se retragă în opoziţie, fără mişcări de stradă, fără acuze sau vendete. Astfel se desfăşoară viaţa politică într-un stat cu o domnie a legii.”
Reţineţi – într-un stat cu o domnie a legii. Şi, aş adăuga, cu respectarea unor elementare norme democratice, mai presus de politicianism şi interese imediate, în care un gest extrem precum cel al Robertei Anastase nu ar fi posibil. De aceea, aş privi Uniunea Social-Liberală ca pe un vehicul politic destinat să eficientizeze acţiunea Opoziţiei, aboslut normal într-o democraţie normală. Punct. Atacurile PDL la adresa noului construct politic sunt în egală măsură fireşti şi demagogice – fireşti, pentru că aşa e în politică, demagogice, pentru că PDL este el însuşi un conglomerat care se revendică de dreapta, după ce a plecat brusc (în 2005) din Internaţionala Socialistă (în care era membru din 1996, interval în care a fost aliat chiar cu… PNL şi PNŢCD, dar atunci nu era o problemă; cine o fi avut între timp revelaţii ideologice atât de brutale…?), a sosit în Partidul Popular (acolo unde e permis orice) şi a avut grijă să-şi adauge particula „L”, care să-i asigure şi componenta liberală. Opinez că în România, un partid cu denumirea PSD-L ar fi perfect posibil, le-ar include pe celelalte şi ar marca revenirea la partidul unic, atât de dragă unora dintre concetăţenii noştri.
În editorialul de mâine, voi încerca să explic de ce – poate pentru prima dată după 1990 – se pot câştiga alegeri cu mesaje corecte, fără să fie nevoie de promisiuni fără acoperire.

6 comentarii la „Ce oferă Uniunea Social-Liberală, ce aşteaptă electoratul? (I)

  • Actuala si foarte calda intrebarea!
    Eu unul ma intorc imediat la „oile” noastre si nu vreau sa ma uit orea mult la occidentalii astia pentru ca acolo este prea mult normal si deja ma deranjeaza!!!! Ca dealtfel si statul acela de drept unde „..se desfăşoară viaţa politică într-un stat cu o domnie a legii.”
    Am sa o iau inaitea dumneavoastra si va propun o varianta dintre cele posibile ,in cele ce ne poate aduce USL in judetul nostru.
    Ce ziceti cum se va desfasura campania electorala pentru alegerea presedintelui consiliului judetean in persoana d-lui Marginean de la Partidul Comunist(sau tot conservator ii mai zice?) sustinut de dl Molot si PSD. ????
    Este o solutie si cum va functiona celebrul” COCOPO”al uniunii, sau cum se va mai numi ????
    Daca pina acum , am fost destul de absorbit de fenomen,eu unul mi-am propus sa ma distrez, sa incerc sa vad lucrurile si altfel, pentru ca am constatat ca pe reprezentantii nostri nu-i intereseaza, fac cu noi experimente pe care nici „raposatii” nu au avut curajul sa le faca.

  • CAND VOR RASPUNDE PENAL POLITISTII,PROCURORII SI JUDECATORII CARE AU INCALCAT LEGEA CU BUNA STIINTA,VEDETI CAZURI CASTIGATE LA CEDO ,DE OAMENI SARACI DUPA 10 ANI DE PROCESE.

  • Singura problema (grava) este faptul ca ni s-a redus posibilitatea de a avea optiuni diferite. Acum nu mai putem alege intre liberali si socialisti europeni, ci avem doar singura varianta de struto-camila. In plus, drept oameni noi ii avem tot pe cei vechi, alde Nastase, Cozmanca si trupa. In ce priveste justitia, Ponta promite ca vor fi judecati Ridzi, Flutur si alti PDL-isti, dar nu vorbeste nimic despre PSD-istii sau PNL-istii corupti, care probabil nu vor ajunge la judecata. Adica, ne vom razbuna pe coruptii lor, coruptii nostri fiind mai buni decat ai lor….
    Cred ca nu ma voi duce la vot ! M-am saturat de politicienii romani !

  • Da, pt. dl. deveanu – prima reactie logica si previzibila, partial justificata… dar in egala masura si periculoasa. Nu se mai duc la vot exact cei care pricep cate ceva din ceea ce se intampla.

  • No dragilor comentaci, vedeti ce ne’a adus democratia!? Doar saracul cu duhul RUPA VILI a beneficiat. Ca urmare a castigarii procesului sau la CEDO a reusit sa’si cumpere un calculator si chiar daca nu sta prea bine cu limba romana totusi comenteaza si el cu litere mari. Noi astialalti trebe sa mai asteptam beneficiile democratiei. In rest, nici io nu prea merg la vot.

  • Domnule „i”, tare mi-a placut comentariul domniei voastre. Serios! Mai putin ultima propozitie dar, asta e, optiunea fiecaruia.
    OK cu USL, in principiu. Doar ca e mai greu digerabila asocierea PNL cu anumite personaje contestabile si cu un partid oscilant, cel putin

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura