Actualitate

Ce este trusa de supraviețuire în caz de cutremur și ce trebuie să conțină aceasta

În România au loc frecvent cu­tremure de pământ, țara noastră fiind una cu un risc seismic major în pri­vința cutremurelor cu mag­ni­tudini mari, de peste șase grade pe scara Richter. Cea mai importantă zonă seismică este Vrancea.

În unele țări, obligatorie
Cel mai cunoscut cutremur din istoria României s-a produs la data de 4 martie 1977. Acesta s-a produs în zona Vrancea la o adâncime de 94 km și a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter. Bilanțul: 1.671 de morți, dintre care 1.424 doar în București, 11.300 de răniți și peste 33.000 de locuințe distruse. Pers­pectiva producerii unui cutremur puternic are darul să îi sperie pe români, mai ales că ultimele mișcări seismice au avut o magnitudine de peste 5 grade pe scara Richter, iar ultimul s-a produs în 2020. De aceea, oamenii se pot pregăti singuri pentru a putea face față cu succes unei ast­fel de calamități. În cazul producerii unui cutremur de pământ experții re­comandă să nu te panichezi, să ai prezență de spirit și să acționezi rapid și eficient pentru a te pune în siguranță pe tine și pe membrii familiei tale. Foarte important este faptul ca seismul să nu te prindă ne­pregătit, iar pentru asta ar trebui ca în fiecare locuință să existe câteva obiecte care pot face diferenţa între viaţă şi moarte. Unul dintre aceste obiecte îl reprezintă trusa de supra­viețuire în caz de cutremur. Acest kit de supraviețuire în caz de cutremur sau alte situații de criză lipsește din casele românilor. Iar acest lucru se întâmplă din cauză că cetățenii nu se informează suficient de mult în legătură cu acest subiect sensibil sau pur și simplu pentru că nu acordă importanța cuvenită unei astfel de situații, precum și unor aspecte care țin de viața lor sau ale persoanelor dragi.
Așa cum sugerează și denumirea, trusa de supraviețuire te poate ajuta să supraviețuiești în caz de cutremur pentru o perioadă de minimum 72 de ore. În unele ţări europene, această trusă este obligatorie prin lege. Acest lucru nu este valabil și în țara noastră, iar din această cauză se găsește rar în comerț. Cu toate acestea, trusa o poți face chiar tu deoarece conține elemente pe care le avem la îndemână.

Şi Cartea de identitate
Apă minimum 2,5 litri/persoană; Ali­mente uşoare şi neperisabile: bis­cuiţi, batoane energizante, conserve, etc.; Haine de sezon, pelerină de ploaie; Pătură termică sau sac de dormit; Articole de igienă personală: săpun, pastă de dinți, periuţă de dinţi, hârtie igienică, etc.; Trusă medicală: medicamente personale (dacă ur­mezi un tratament), analgezice, anti­septice, spirt, soluție antibacteriană, bandaje, alcool sanitar, plasturi, mască medicinală, etc.; Instrumente și obiecte utile: lanternă, fluier, ba­te­rie externă telefon, baterii, briceag, bri­chetă, farfurii și pahare de unică folosință, tacâmuri din plastic, etc.; Apa­rat de radio cu baterii; Un me­mory-stick cu copii ale documen­telor personale: carte de identitate, asi­gurări, acte de proprietate, etc; Bani cash, chei, hartă; O mini-agendă cu numerele de telefon ale apr­o­piaților, punctul de întâlnire stabilit cu cei dragi, numele și contactul per­soa­nelor cu care vrem să ne întâlnim după cutremur.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura