Ce destinaţie iau banii strânşi la Mănăstirea Prislop, în urma fenomenului Arsenie Boca?

05 manastirea prislop (9)Deputatul PSRO de Giurgiu, Liliana Ciobanu, s-a adresat printr-o interpelare parlamentară Secretarului de Stat al Secretariatului de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, căruia i-a cerut oficial să dispună o anchetă pentru a se afla destinaţia sumelor de bani care se colectează la Mănăstirea Prislop.
„Într-una din cărţile Sfântului Ardealului, aşa cum este numit Părintele Arsenie Boca, învăţăturile sale ne îndrumă despre ceea ce înseamnă un bun creştin. Aşa aflăm viziunea marelui duhovnic cu privire la cumpătările vieţii creştine, dar şi despre anumite precepte care ar trebui să stea la baza ortodoxismului, mai exact a Bisericii Ortodoxe Române. Între altele, Arsenie Boca ne învaţă că Dumnezeu nu are nevoie de bani, dar şi cum să ne purtăm în lăcaşele de cult, despre smerenie, bună cuviinţă, înţelepciune etc.”, a punctat parlamentarul giurgiuvean.
„Din nefericire, a continuat Liliana Ciobanu, toate aceste învăţăminte din care fiecare creştin ar trebui să se aleagă cel puţin cu mai multă umilinţă şi cumpătare, sunt călcate efectiv în picioare tocmai la locul de pelerinaj care poartă efigia marelui preot, Mănăstirea Prislop, din judeţul Hunedoara. Faptul că în ultimii ani, tot românul îşi doreşte să ajungă în acest loc sfânt, devenit un fenomen social de masă nemaiîntâlnit de la minunea de la Maglavit încoace, a transformat sfântul locaş şi zonele adiacente acestuia într-un spaţiu cu accente vădit comerciale, un fel de piaţă publică cu aer de iarmaroc, care, cu siguranţă nu ar fi pe placul marelui dispărut.
De la faptul că trebuie să parcurgi câţiva kilometri pe jos, la parcarea cu plată insuficientă numărului maşinilor şi autobuzelor, la chioşcurile în care se vând obiecte mai mult sau mai puţin bisericeşti, la cuferele în care se adună bani pentru pomelnice şi la timpul limitat, la doar un minut, în care poţi să zăboveşti lângă sfântul mormânt (păzit de bodyguarzi!), trecând peste înghesuiala din micuţa biserică şi peste lipsa unor feţe bisericeşti de la care să primeşti o îndrumare, o informaţie sau o vorbă bună, toate acestea te duc cu gândul la un fel de mică industrie inventată cu bună ştiinţă pentru ca anumite persoane, sau poate chiar grupuri de interese organizate, să facă bani de pe urma acestui obicei la modă!“
Deputatul PSRO Giurgiu i-a transmis secretarului de stat pentru Culte că la Prislop „vin mai ales oameni sărmani, copleşiţi de grijile vieţii şi traiul greu, care îşi caută cu disperare şi speranţă ajutorul. Există estimări care arată că sunt cel puţin 5.000 de pelerini zilnic, iar anul trecut, mănăstirea a fost vizitată de circa 800.000 de credincioşi. Unii dintre ei sunt aduşi aici pe braţe de familiile lor, disperate să se roage la mormântul părintelui. Astfel, sunt donate zilnic sume importante, care trebuie gestionate de cineva”, iar întrebarea legitimă a românilor este „cine gestionează aceste sume şi unde ajung aceşti bani, deloc puţini?…“
„Ceea ce vreau eu să semnalez public, inclusiv Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, este faptul că în urma acestei mici industrii create pe fondul emoţional al românilor în faţa deja instauratului «brand» Arsenie Boca se adună foarte mulţi bani, despre a căror folosinţă nu se ştie absolut nimic. Consider, cu tot respectul de bun creştin, că nu este prea ortodox ca anumiţi oameni, grupări sau chiar instituţii să intre în posesia banilor donaţi la Mănăstirea Prislop de bieţi nevinovaţi, mulţi dintre ei bolnavi şi săraci, care, făcând milostenie şi donaţii, cred că se vor vindeca, mântui sau vor fi iertaţi de păcate! În acest context, în numele a mai multor români care mi-au semnalat că evenimentele de la Prislop nu ar fi tocmai în regulă, cred că statul român, care finanţează cultele religioase, inclusiv Biserica Ortodoxă, ar trebui să demareze o verificare a destinaţiei sumelor de bani care se adună acolo!  Având în vedere aspectele prezentate, vă întreb respectuos, domnule secretar de stat, în ce mod poate interveni Secretariatul de Stat pentru Culte în urmărirea folosirii banilor care se adună la Mănăstirea Prislop?”, a mai subliniat deputatul PSRO Giurgiu, Liliana Ciobanu, în documentul oficial trimis conducerii Secretariatului de Stat pentru Culte.

2 comentarii la „Ce destinaţie iau banii strânşi la Mănăstirea Prislop, în urma fenomenului Arsenie Boca?

 • 17 septembrie 2015 la 4:31
  Permalink

  Statul nu va interveni niciodata in controlul destinatiei acelor bani.

 • 17 septembrie 2015 la 10:29
  Permalink

  Buna ziua tuturor celor care citesc aceste randuri, de aici din Tara Hategului.
  Inainte de a mai da o lovitura Bisericii Neamului Romanesc, din care cu smerenie va spun ca a facut si face parte Sfantul Parinte Arsenie, Biserica Ortodoxa, rog gnosticii si ateii postdecembristi sa se abtina de la iesiri publice.
  Fratilor Sudisti, Mitici, etc. lasati-ne sa ne traim credinta !
  Noi nu dam lectii nimanui, nu vrem sa plecam din tara, si pe toti va primim cu drag daca veniti omeneste.
  Aceste suspiciuni asupra circilatiei banilor erau poate indreptatite daca nu veneau din SUDUL Carpatilor. De acolo de unde se fura ca-n codrii Vlasiei, de acolo de unde platim TAXA ca trecem pe un pod, de acolo de unde platim taxe ca intram intr-un ghetou cu pretentia de oras.
  Daca veniti la noi , nu ne murdariti, nu mai umpleti parcarile cu gunoaie si capetele cu misticisme.
  Sfantul Parinte Arsenie pentru noi a fost sfant de cand a venit in Prislop, iar voi „majoritarii” nu vreti nici macar sa-i recunoasteti sfintenia (nici noi nici Sfintia Sa nu avem nevoie de recunoasterea unora care nici nu gandesc nici nu se mai comporta orthodox).
  Pe voi dintotdeauna doar banii se pare ca v-au interest. Nu iubiti Ardealu’ nici pe Parintele, sunteti doar niste sarmani ingrijorati ca nu luati destul de pe Tara. Bagati-va mintile-n cap ca Dumnezeu si da si ia, si nu a pus aiurea Carpatii intre noi. Ajunga-va furaciunile din Bugetul tarii, nu mai ravniti la impozitarea donatiilor.
  In rest, acelora necajiti, pe care Parintele-i cheama la rugaciune, Bunul Dumnezeu sa le dea harul Parintelui sa-i lumineze si la aline orice necaz si orice suferinta.
  Doamne iarta-ne si ne miluieste pe toti.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.