Ce avantaje şi dezavantaje îţi aduce un SRL-Debutant?

5 februarie 2015 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

02 Ancuta Suciu 135Oana Mihnea

Hunedorenii care doresc să intre în mediul afacerilor trebuie să ştie mai multe lucruri legate de înfiinţarea unei societăţi cu răspundere limitată. Spre exemplu, dacă sunt la prima încercare de acest gen, pot primi un nou atribut.

Condiţiile sunt minime
Pentru stimularea înfiinţării unei microîntreprinderi, cei care nu au mai avut în trecut un SRL, îşi pot face acum „S.R.L.-D.“, adică „societate cu răspundere limitată-debutant“. Potrivit datelor furnizate de Ancuţa Suciu (foto), directorul Oficiului Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, înmatricularea acestora în RC este scutită de plata taxei şi tarifului, inclusiv a celui pentru publicarea în Monitorul Oficial al României, dar şi a operaţiunilor prealabile înregistrării, precum verificarea disponibilităţii şi rezervării firmei. Cei care doresc să îşi facă un S.R.L.-D. trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă capacitate juridică deplină de exerciţiu, să nu mai fi avut în trecut o asemenea societate sau să fi fost asociat al uneia şi să declare pe propria răspundere că îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege. În caz că depune declaraţie mincinoasă, va fi sancţionat conform legii penale.

Fără baruri şi jocuri de noroc
Totodată, şi firma înfiinţată trebuie să respecte anumite standarde. Trebuie obligatoriu să fie SRL şi să funcţioneze pe perioadă nedeterminată. Este înfiinţată de un debutant, ca asociat unic, sau cel mult cinci întreprinzători debutanţi asociaţi, condiţiile debutantului fiind îndeplinite de fiecare dintre aceştia. Poate fi administrată de asociatul unic sau mai mulţi administratori dintre asociaţi. În obiectul de activitate trebuie cuprinse cel mult cinci grupe prevăzute în codul CAEN. În cele cinci nu pot fi incluse intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, plante, substanţe şi preparate stupefiante.
Oficiul Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Hunedoara mai acordă gratuităţi şi persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice la înregistrarea fiscală a acestora. Prin urmare, oricine se prezintă la sediul ORC Hunedoara primeşte gratuit îndrumare prealabilă privind formalităţile legale pentru constituirea şi modificarea actelor constitutive ale firmei, îndrumare pentru completarea corectă a cererii de înregistrare şi a formularelor tipizate. De asemenea, nici tehnoredactarea cererii şi redactarea declaraţiei pe propria răspundere a fondatorilor, administratorilor, împuterniciţilor şi a cenzorilor, nu necesită achitarea unei taxe.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 6.02.2015

Alin Simota, afacerist din Petroşani Pentru că a fost condamnat, cu două zile în urmă, de către Judecătoria Petroşani la...

Bulina albă, 6.02.2015

Marius Dragomir, director Radio „Big Fm” Deva Pentru că întrecerea fotbalistică „Cupa Big” pe care o organizează de şase ani...

Gura lumii, 6.02.2015

O echipă de tradiţie a judeţului care a ajuns în mocirla campionatului judeţean riscă să fie exclusă şi din această...

Închide