Politica si administratie

Ce au mai hotãrât aleşii locali, în ultima şedinţã din 2009

05 Sedinta de Consiliu Local 12.12.2006 (32)

Nicolle Ebner

 Consilierii locali din municipiul Deva, întruniţi la ultima şedinţă din acest an, au bătut în cuie preţul gigacaloriei pentru agentul termic furnizat în Deva, au stabilit cuantumul chiriei ce va fi plătită de cele 128 de familii mutate în locuinţele sociale construite pe Dealul Archiei, precum şi chiriile anuale aferente parcărilor din jurul blocurilor din Deva.

Cât plătesc devenii pe căldură?
La şedinţa de ieri, aleşii locali au „bătut în cuie” tariful local pentru energia termică distribuită agenţilor economici şi populaţiei de pe raza municipiului Deva. Astfel, agenţii economici vor plăti 69 lei/Gcal., exclusiv TVA, iar pentru populaţie s-a menţinut tariful de 82,11 lei/Gcal.-cu TVA inclus, tarif stabilit încă din această vară. În realitate, preţul energiei termice facturată devenilor este de 165,59 lei/ Gcal., iar Primăria Deva a stabilit că nivelul subvenţiei pe care o poate acoperi din acest preţ este de 22,51 lei/Gcal., restul fiind susţinut de stat. Valoarea totală a subvenţiei pentru căldură ce va trebui suportată, în 2010, de la bugetul local, este de 1.800.800 lei, la un consum estimativ de 80.000 Gcal.

Chiria la locuinţele sociale
Aleşii locali au aprobat şi chiria lunară ce va fi plătită de cele 128 de familii, chiriaşe în blocurile de locuinţe sociale de pe str. Prelungire Zăvoi-Dealul Archiei. Conform formulei de calcul, a reieşit o chirie nominală de 4,30 lei/metru pătrat/lună. Prin urmare, la suprafaţa medie a unui apartament care este de 55 mp, chiria va fi în jur de 240 lei/lună, dar nu are voie să depăşească 10 la sută din venitul net lunar al chiriaşului, calculat pe ultimele 12 luni. În caz contrar, diferenţa până la valoarea nominală a chiriei va fi subvenţionată de la bugetul local. 

Parcările de la blocuri, mai scumpe în 2010
Creşterea indicelui de inflaţie la 103,72 la sută pe întreg anul 2009, a determinat indexarea cu 30 la sută a chiriilor pentru parcările din jurul blocurilor din Deva. Astfel, în 2010, proprietarii de autoturisme – persoane fizice – vor plăti, pentru un loc de parcare neacoperită, 78,78 lei/an, fără TVA, iar persoanele juridice vor achita 239,35 lei/an, fără TVA. În cazul parcărilor acoperite, valoarea chiriei indexate va fi de 151 lei/an fără TVA pentru persoanele fizice şi 453,03 lei/an fără TVA pentru persoanele juridice.

2 comentarii la „Ce au mai hotãrât aleşii locali, în ultima şedinţã din 2009

  • …..au stabilit chiria pentru cele 128 de familii MUTATE in locuintele sociale construite pe dealul Archiei…..UNDE SUNTEM MUTATI FRATILOR??????????Cand ei nu au terminat de bagat gazul nici in februarie nu vom fi mutati asa ca nu mai scrieti aiurea sau sa mutat vreo familie si eu nu stiu??????Nu prea cred pentru ca eu merg aproape zilnic pe acolo si se lucra foarte incet….asa ca tamtamul care s-a facut a fost cu alegerile….asa ca nu mai scrieti CEEA CE NU STITI dragi ZIARISTI SI REPORTERI DE…….

  • Nici in ziua de azi(17.03.2010)nu este apa si gaz pentru cele 128 de familii!dar in schimb trebuie sa platim chirieee!!!chipurile-„Contractul e semnat”!Pana si contractele pe utilitati s-au facut pe banii chiriasilor.Chiriile se calculeaza pe pe venitul realizat cu 12 luni in urma!?Pai daca acum 11 luni cineva a avut servici si castiga 8oo ron,si acum nu mai are servivi si nu are nici un venit,tot e obligat sa plateasca o medie de venit net pe familie-rezulta ca trebuie sa dea chirie 73 ron.De unde daca nu mai are venit?!Chiria ar trebui calculata pentru venitul net a lunii in curs si nu in urma cu 12 luni.Mai sunt si alte nereguli…Heloooo!..presaaa!Faceti un reportaj cu toate aceste nereguli…sau nu aveti voie?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura