Sport

Ce au câștigat sportivii români la Olimpiada de Iarnă de la Beijing

Locul 9 la ștafeta mixtă de sanie a fost cel mai bun rezultat obținut de România la Jocurile Olimpice de la Beijing. La celălalt pol sunt locurile 86 și 89 din concursul de biatlon. Teoretic, tricolorii aveau ca obiectiv o medalie și două clasări în Top 10.

Diferență mare
O delegație de 22 de sportivi (unul dintre ei nu a mai intrat în concurs, fiind depistat cu Covid) a reprezentat România, în șapte disci­pline, la Jocurile Olimpice de la Beijing, care s-au încheiat ieri.
„Dublă dezamăgire…odată pentru rezulta­tele obținute și pe de alta parte dezamăgit
de cei care și-au asumat obiectivele pentru
JO Beijing 2022”, a declarat președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu.
„Sportivilor noștri le spun că puteau mai mult , dar că și ei au o mare responsabilitate și anume de a se evalua pe ei înșiși dar si pe cei care le sunt alături. Diferența este prea mare între ceea ce facem și obiectivele stabilite.
Puteam mai mult acum ? răspunsul e clar NU”, a adăugat șeful COSR, el însuși fost campion olimpic la scrimă.
„Obiectivele propuse : o medalie și două locuri in top 10. Ce s-a reușit? Un loc 9 ? Atât se poate acum !”, a „tunat” Covaliu.

România rămâne cu medalia din ’68
Aproape 2.900 de sportivi, din peste 90 de țări, au participat la întrecerile organizate între 4 și 20 februarie.
România a încheiat o nouă ediție a Jocurilor Olimpice fără medalii, cum se întâmplă din 1968 încoace. La Grenobles, în Franța, echi­pajul de bob-2 Ion Panțuru/Nicolae Neagoe câștiga bronzul olimpic, singura medalie din istoria României la Jocurile Olimpice de iarnă.
În schimb, la Beijing 2022 Ungaria a cucerit din nou o medalie de aur (la fel ca în 2018) și alte 2 de bronz, toate la short-track (patinaj vi­teză pe pistă scurtă), probă în care țara vecină s-a specializat în ultimii ani. Belgia s-a întors acasă și ea cu un aur și un bronz, în timp ce Estonia, Polonia și Letonia au obținut câte un bronz.
În condițiile decalajului de infrastructură față de marile forțe ale sporturilor albe și chiar față de unele țări vecine, calificarea a pes­te 20 de sportivi din România la com­pe­tiția supremă din sport continuă să fie consi­de­rată în sine o performanță

Top 10 pentru ștafeta de sanie
Cel mai bun rezultat de la Beijing a fost cel obținut la ștafeta de sanie (mixt), alcătuită din Raluca Nicoleta Strămăturaru, Valentin Crețu și echipajul Vasile Marian Gîtlan / Darius Lucian Șerban. Rezultatele cumulate ale acestora au dus România pe locul 9. Singura clasare în Top 10 la actuala ediție a JO.
„Cred că am avut cele mai mari emoții, o să ne bucurăm de rezultatul obținut și de va­canță”, a declarat Raluca Strămăturaru ime­diat după concurs, potrivit Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR).
Cu câteva zile înainte, prahoveanca nu reușise să încheie proba de sanie – simplu, după ce s-a răsturnat în virajul 13, cel care le dă de regulă cele mai mari bătăi de cap sportivilor.
La precedenta ediție a JO, din Coreea de Sud, Strămăturaru a fost cea care a adus cel mai bun rezultat pentru România, poziția a 7-a la sanie simplu.

Speranțe risipite la bob 4
Echipajul de bob 4 al României, Mihai Tentea – Raul Dobre – Ciprian Daroczi – Cristian Radu a oferit ultima reprezentație a sportivilor români în China, în dimineața zilei de 20 februarie.
După primele 2 manșe, tricolorii s-au clasat pe locul 10, astfel că existau speranțe pentru Top 10 și la final. Manșele 3 și 4 i-au adus coborât însă pe tricolori până pe poziția a 13-a, la egalitate cu unul din echipajele ame­ricane.
„Vom continua să ne pregătim și sperăm ca peste 4 ani, la Milano-Cortina 2026, să intrăm în primele șase echipaje. E obiectivul nostru!”, au anunțat cei patru, pe pagina de Facebook a COSR.

Andreea Grecu, locul 12 la monobob
Cea mai bine clasată sportivă din România în probele individuale a fost Andreea Grecu, a 12-a în proba de monobob, introdusă în pre­mieră în întrecerea olimpică.
La Beijing, Andreea Grecu a debutat și ca pilot în echipa de bob-2, unde a făcut echipă cu Katharina Wick. Cele două au încheiat con­cursul pe locul 18. Andreea Grecu a anunțat la scurt timp că a fost ultima sa cursă a sa, urmând să se retragă din competiții, a anunțat COSR.
Sportiva participase și la Jocurile Olimpice de la Pyeong Chang în 2018 – locul 15 și la cele de la Soci, din 2014 – locul 17. În ambele com­petiții a fost însă frânar în echipa de bob 2.
La Beijing, Andreea Grecu a fost desem­nată de altfel portdrapelul României la ce­re­monia de închidere.
Cele mai modeste rezultate obținute de România la Beijing au fost la biatlon – mas­culin și schi fond – feminin. Biatlonistul George Colțea s-a clasat pe 89 atât la 10 km sprint cât și la 20 km individual. La feminin, Natalia Ușkina a ieșit a 51-a la 15 km individual și a 71-a la 7.5 km sprint.
Know-how de la Norvegia și Germania
Șeful COSR, Mihai Covaliu, a mai spus pentru Europa Liberă că responsabilitatea unor obiective care s-au dovedit nerealiste aparține Federațiilor Sportive Naționale:
„Am vorbit cu conducătorii Comitetelor Olimpice din Norvegia și Germania, i-am felicitat pentru rezultatele obținute și vom vedea cum putem colabora pentru a învăța de la ei. Asta trebuie să facem, să învățăm de la cei mai buni, să conștientizăm unde sun­tem acum și să muncim mai mult”, a arătat el, subliniind că despre condițiile de pregătire și infrastructura din țară se poate vorbi la nesfârșit.
Șeful COSR a afirmat că „vom schimba abor­darea”. Asta va consta inclusiv în im­portul de know-how de la țările amintite și aducerea de antrenori străini.

„Este bine că au fost prezenți”
De cealaltă parte, ministrul Sportului, Eduard Novak, prezent la Beijing, a subliniat pe parcursul competiției, pe pagina sa de Facebook, că prezența sportivilor români la JO este în sine o realizare:
„Este bine pentru sportivi că au fost pre­zenți aici, în elita mondială a acestor dis­ci­pline, s-au prezentat onorabil și sunt sigur că experiența Beijing 2022 reprezintă doar un punct al carierei lor. Pentru următoarele ediții vom fi cu siguranță mai pregătiți și mai motivați”, a scris ministrul, cu câteva zile înainte de încheierea întrecerilor.

Momente de vis în arena olimpică
La fel ca la orice ediție a Jocurile Olimpice, nici la Beijing nu au lipsit momentele me­mo­rabile. A­cestea au fost gustate preponderent din fața televizoarelor, pe fondul limitărilor de acces impuse de pandemia Covid-19.
Norvegianca Therese Johaug a cucerit prima medalie de aur acordată la Beijing, la skiatlon (7.5 km în stil clasic, 7.5 km liber), după o cursă dominată categoric.Suedezeul Nils van der Poel a avut 2 evoluții de senzație în finalele de patinaj viteză pe distanțe lungi. La 5.000 de metri, când părea că se va mulțumi cel mult cu un loc pe podium, sue­dezul a revenit și a doborât recordul olimpic, care tocmai fusese doborât de oponentul său, Patrick Roest, din Olanda.Câteva zile mai târziu, Van der Poel, care a stat doi ani de­parte de patinajul viteză după Jocurile Olim­pice din 2018, a stabilit un nou record mondial la 10.000 de metri.Americanul Nathan Chen a cucerit titlul olimpic în proba individuală de patinaj artistic și a reușit un program scurt impecabil – stabilind un nou record mondial al probei.Atenția în patinaj artistic a fost acaparată, mediatic cel puțin, de întrecerile feminine. Patinatoarea rusă Kamila Valieva, la 15 ani, a devenit prima sportivă care a reușit o săritură cvadruplă în competiția olimpică – în proba pe echipe, unde Comitetul Olimpic Rus a câștigat aurul.
Ceremonia de decernare a medaliilor nu a avut loc, sportiva fiind sub investigarea auto­rităților anti-doping, în urma unei probe recol­tate în decembrie 2021. Comitetul Olimpic In­ter­național i-a permis însă prezența și conti­nua­rea în competiție, până la o concluzie finală.
Deși a fost cea mai bună la programul scurt, Valieva a terminat în cele din urmă pe locul 4 proba individuală, unde colegele sale Anna Scherbakova și Alexandra Trusova au obținut primele două locuri.
În proba de dublu, perechile din Rusia au fost întrecute de Wenjing Sui și Cong Han, din China, care au cucerit aurul.
Aurul la curling obținut de Italia, cu echipa dublu-mixtă Stefania Constantini/Amos Mosaner, bronzul Canadei la sărituri cu schiurile (ștafetă mixtă) sau înfrângerea suferită de SUA în fața Slovaciei, în sferturile de finală ale competiției de hochei masculin au fost alte borne-surpriză ale JO.
Mulți dintre laureații olimpici au în spate povești impresionante. Americanca Erin Jackson, câștigătoarea probei de 500 de metri la patinaj viteză, nu fusese calificată inițial, dar a beneficiat de locul oferit de co­lega sa Brittany Bowe, care s-a întors acasă doar cu bronzul, la 1.000 de metri, probă în care este campioană mondială.
Johannes Strolz a obținut titlul la combinata alpină, la 34 de ani după ce tatăl său câștiga titlul olimpic în aceeași probă (Calgary, 1988). Este primul duo tată-fiu care reușește această performanță în schiul alpin.
La 41 de ani, francezul Johan Clarey a câș­ti­gat medalia de argint în proba de coborâre a schiului alpin și a devenit cel mai vârstnic me­daliat în competiția olimpică.
La feminin, slovaca Petra Vlhová a câștigat incredibil slalomul, după o clasare doar pe locul 7 după prima manșă a întrecerii.

Norvegia, record de medalii de aur
Norvegia a stabilit la Beijing un nou record de medalii de aur cucerite la o singură ediție de Jocuri Olimpice: 16, dintr-un total de 37.
Johannes Thingnes Boe a fost unul din per­formerii competiției, cu 4 medalii de aur cuce­rite, la individiual și pe echipe.Nordicii au dominat competiția de biatlon, la fel cum a făcut-o Germania, a doua în clasamentul întocmit în funcție de medaliile de aur obți­nute (12), în probele de bob, sanie și skeleton. A treia în topul celor mai multe titluri olimpice a fost China.
„China termină pe locul 3 acum. În 2030 va fi cu siguranță pe primul loc”, a opinat șeful COSR, Mihai Covaliu, care s-a declarat în­cân­tat de organizarea Jocurile Olimpice din acest an.
Țările de Jos au obținut cele mai multe me­dalii de aur la patinaj viteză, Elveția la schi alpin, iar Comitetul Olimpic Rus la patinaj artistic.
În clasamentul total pe medalii (aur, argint, bronz), Norvegia a fost urmată de Comitetul Olimpic Rus și de Germania.

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.