Comunitate

Cât au investit autorităţile locale în spitale

 

Cristina Ghenea

Ministerul Sănătăţii a făcut public, în urmă cu o săptămână, un raport al contribuţiilor autorităţilor locale pentru unităţile sanitare pe care le administrează de un an de zile, de la descentralizarea spitalelor.
Potrivit ministrului Attila Cseke, „există autorităţi locale care au înţeles importanţa investiţiilor în sănătate, dar sunt şi situaţii în care acestea preferă să investească mai mult în echipele de fotbal, de exemplu, decât în sănătatea concetăţenilor”. Astfel, judeţul Hunedoara este clasat printre judeţele în care autorităţile locale au repartizat cele mai multe fonduri pentru spitale, în anul 2010.

Peste 265.000 de lei pe judeţ

Bugetul total, de care cele 11 unităţi spitaliceşti din judeţul nostru au beneficiat în 2010, este de 265.383,77 lei, potrivit raportului publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Aceşti bani însumează fonduri provenite din contractele încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate, sau din bugetul statului şi din cel local, dar şi din alte surse de finanţare. Dintre aceste 11 spitale, unităţile din Deva, Hunedoara şi Petroşani au beneficiat de cele mai mari încasări venite din bugetele consiliilor locale care le administrează. Astfel, Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, subordonat Consiliului Judeţean Hunedoara, a primit, în total, 78.574,00 lei, dintre care 5.500,00 lei au fost alocaţi din bugetul local. Potrivit managerului acestei unităţi, Silviu Didilescu, în ultimul an, cu banii alocaţi de consiliul judeţean, a fost reabilitat laboratorul de analize, a fost renovată şi mărită din punct de vedere al spaţiului Unitatea de Primire Urgenţe, care acum asigură şi consultaţii de pediatrie şi ginecologie. De asemenea, tot din aceste fonduri, au fost începute şi lucrările de reabilitare a secţiei de neurologie, care cel mai probabil, vor fi gata până la sfârşitul acestui an.

Rău nu a fost nici la Hunedoara şi Petroşani

Următorul clasat după spitalul din Deva, din punct de vedere al banilor primiţi din sursele amintite pe an, este spitalul din Petroşani, care a avut la dispoziţie în anul trecut 51.604,70 lei. Este drept, cea mai mare parte a banilor provine de la minister şi de la Casa de Sănătate, deoarece Primăria Petroşani n-a reuşit să aloce spitalului decât 3.487,00 lei. Mai apoi, potrivit raportului, pe locul trei este Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, care a beneficiat în anul 2010 de un buget total de 50.929,80 lei. „În ultimul an, din finanţarea venită de la consiliul local, împreună cu cea de la minister, au fost aduse renovări în fiecare secţie, dar a fost asigurată şi finalizarea reparaţiilor capitale la Secţia de Boli Infecţioase. De asemenea, consiliul local are în vedere achiziţionarea prin leasing, pe o perioadă de 10 ani, a unor echipamente şi aparaturi medicale în valoare de circa patru milioane de euro”, a declarat Ioan Ilca, directorul general adjunct medical al spitalului din Hunedoara. În 2010, Primăria Hunedoara a investit 2.385,80 lei în unitatea medicală pe care o are în administrare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura