Actualitate

Castelul Nopcea/Nopcsa, centru pentru activităţi cultural-educative. Proiect curajos al unei tinere arhitecte din Deva

07-bianca-barabas-lucrareNatalia Bumbac

Cele mai reuşite lucrări de licenţă ale absolvenţilor de facultăţi creativ-vocaţionale din 2016, de la mai multe universităţi din ţară, vor fi expuse între 21 şi 30 octombrie la Palatul Ştirbei din Bucureşti. Evenimentul intitulat „Diploma” este la a III-a ediţie, avându-i ca organizatori pe The Institute şi UniCredit Bank. Printre lucrările selectate de către organizatori se regăseşte şi cea a devencei Bianca Barabaş (foto), absolventă a Facultăţii de Arhitectură de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti.

Pasionată de monumente istorice
Cu titlul „The Noble P(a)lace of eternal wisdom (n. r. trad. Palatul nobil al eternei înţelepciuni)”, proiectul arhitectural vine cu o propunere inedită, aceea de a construi în zona Castelului Nopcea/Nopcsa din Săcel, un centru multifuncţional destinat persoanelor cu vârste înaintate, dornice să desfăşoare diverse activităţi creative sau educaţionale. Scopul acestui centru este de a revitaliza zona şi de a pune în valoare monumentul istoric, dar şi descoperirile familiei nobiliare Nopcea/Nopcsa, ne-a relatat tânăra arhitectă. Întrebată despre şansele pe care crede că le are proiectul său de a deveni realitate, Bianca ne-a spus că, dacă există cu adevărat nevoie, atunci are şanse să fie realizat.
În prezent, Bianca Barabaş se află în Kazahstan pentru două luni, unde lucrează în cadrul unei universităţi tehnice, East State Kazahstan University. Tânăra arhitectă ne-a spus că şi acolo, activitatea sa are legătură cu tematica lucrării de licenţă. Mai exact, se ocupă de cercetare pe monumente istorice, momentan ocupându-se de Berel Tumulus, o aşezare care cuprinde mai multe morminte, vechi de aproximativ 9000 ani.
Lucrările de licenţă din 2016 sunt de la aproximativ 20 de discipline creative. Simpla participare la expoziţia denumită „Diploma” este o recunoaştere a valorii proiectului, fiind vorba de cele mai bune lucrări ale absolvenţilor de universităţi din toată ţara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura