Castelul Corvinilor ocupă locul opt în Europa

Carmen Cosman

Castelul Corvinilor din Hunedoara este recomandat de europeni drept o destinaţie „de vis“ şi este inclus în topul celor mai frumoase 10 castele din Europa. De precizat că este singurul din România care a prins primele 10 poziţii.

Pe primul loc, Hrad-ul din Praga
Un clasament întocmit de experţii de la Lonely Planet, care prezintă cele mai frumoase castele din Europa, plasează Castelul Corvinilor din Hunedoara pe poziţia 8 din 10. Un loc mai mult decât onorant, mai ales dacă ţinem cont de concurenţii cu care celebrul castel medieval a intrat în competiţie.  Conform top-ului la care facem referire, pe primul loc al destinaţiilor “de vis” se clasează Castelul (Hrad-ul) din Praga, Cehia, un complex care include zidurile cetăţii, o catedrală, căsuţe şi străzi medievale şi un palat. Clădirile aparţin stilurilor romanic, gotic, baroc şi renascentist. Acesta este urmat în clasament de Castelul Eilean Donan, Scoţia,  Schloss Neuschwanstein, Bavaria – Germania, Castelul Pubol, Catalunya, Spania, Tintagel, Cornwall – Anglia, Palacio Nacional de Pena, Sintra – Portugalia, Castelul Peyrepertuse, Languedoc-Roussillon, Franţa. După Castelul Corvinilor, urmează Castelul Titaniei, Egeskov Slot – Danemarca şi Castelul Malbork, Polonia. Castelul Corvinilor este considerat “cel mai înspăimântător castel din Europa”, şi legat, evident, de legenda lui Dracula.

Unic în ţară, ca arhitectură
Nu este singurul top realizat de Lonely Planet care include Castelul Corvinilor din Hunedoara. Un clasament realizat anul trecut plasează Castelul Huniazilor pe poziţia a doua a celor mai înfricoşătoare clădiri din lume. Americanii cred că arhitectura gotică şi istoria întunecată şi adevărată a familiei Corvinilor sunt suficiente pentru a-ţi băga ceva frică în oase. Cunoscut şi sub denumirea de Castelul Huniazilor sau Cetatea Hunedoarei, Castelul Corvinilor atrage prin construcţia impunătoare, cu acoperişuri înalte, cu turnuri şi turnuleţe, ferestre înguste cioplite în piatră şi balcoane împodobite cu dantelărie de piatră. Castelul Corvinilor a fost construit în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă, la picioarele căreia curge pârâul Zlaşti. A fost una dintre cele mai mari şi vestite proprietăţi ale lui Iancu de Hunedoara şi, din acest motiv, castelul a cunoscut în timpul acestuia însemnate transformări. El devine astfel o somptuoasă locuinţă, nu numai un punct strategic întărit. Cu trecerea anilor, diverşii stăpâni ai castelului i-au modificat înfăţişarea, îmbogăţindu-l cu turnuri, săli şi camere de onoare. După ce şi-a pierdut utilitatea iniţială, castelul a fost restaurat şi transformat în muzeu. Unic în România ca arhitectură, monumentul este vizitat anual de mii de turişti, mulţi dintre ei din Ungaria, dar în ciuda acestui lucru, edificiul nu a mai fost restaurat complet din anul 1870.

5 comentarii la „Castelul Corvinilor ocupă locul opt în Europa

 • 19 decembrie 2011 la 11:02
  Legătură permanentă

  Numarul mare al turistilor din Ungaria, este determinat si de faptul ca ei au invatat la lectiile de istorie, ca acest castel este o copie fidela a castelului , cu care se mindreste Budapesta si care este si el, la rindul sau foarte vizitat.
  In manualele noastre de istorie nu prea pomenim despre acest lucru ???

 • 19 decembrie 2011 la 11:15
  Legătură permanentă

  Tavi ,mai important este ca ii invata faptul ca Iancu de Hunedoara a fost ungur si asta le da un puternic sentiment de mandrie . Din pacate noua , romanilor , ne lipseste acest lucru ….

 • 19 decembrie 2011 la 12:47
  Legătură permanentă

  de fapt cel din budapesta este o copie,.. nici macar nu e la dimensiunile castelului din Hunedoara, nu are cum ca cel din Hunedoara sa fie o copie.

 • 19 decembrie 2011 la 13:05
  Legătură permanentă

  …bravo vouă ,,românlor,, vorba lui Băse!!!..măcar învăţaţi ceva istorie din comentarii!!!

 • 22 decembrie 2011 la 23:21
  Legătură permanentă

  ”De precizat că este singurul din România care a prins primele 10 poziţii”

  Doamnă Carmen Cosman, este chiar singurul castel din această parte a Europei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.