Politica si administratie

Castelul Corvinilor, în beznă

Criza energetică declanşată pe plan continental obligă şi Primăria muni­cipiului Hunedoara să aplice temporar o serie de măsuri menite să diminueze consumul de energie electrică generat de iluminatul public.

Întrerupt total
„S-a decis ca pe arterele importante să fie redus cu 50 la sută numărul lăm­pilor de iluminat conectate la reţea (fie­care a doua lampă va fi deconectată), iar iluminatul să fie întrerupt total pe timpul nopţii la sediile Primăriei municipiului Hunedoara, Castelul Corvinilor, Hala Obor, Piaţa Dunărea şi Complexul Michael Klein. Rămân funcţionale insta­laţiile de iluminat cu tehnologie LED (în cazul cărora consumurile de energie sunt deja reduse cu 50 la sută faţă de cele cu lămpi incandescente) amplasate la statuia lui Michael Klein, statuia lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, în zona pietonală Sanitas, în zona pietonală Corvin şi la Casa de Cultură”, anunță cei de la Primăria Hunedoara.

Cel mai mic impact
„Situaţia se va îmbunătăţi pe măsură ce vom pune în funcţiune un nou sistem de iluminat, cu tehnologie LED, la care se lucrează deja de câteva luni bune, pe principalele bulevarde din oraş, în baza unui proiect cu finanţare europeană în valoare de 2 milioane de euro. Am fost forţaţi să luăm astfe de decizii din două motive: planul Comisiei Europene prin care municipalităţile trebuie să îşi diminueze consumurile de energie cu 20 la sută, dar, mai ales, creşterea dra­matică a preţurilor la energie din ulti­mele luni. Dintre toate vari­an­tele ana­lizate, am ales-o pe cea care are cel mai mic impact asu­pra cetăţenilor. Dacă, de exemplu, am fi ales să oprim total iluminatul, trei – patru ore, pe străzile şi bulevardele importante, s-ar fi oprit şi iluminatul din cartiere, reţelele dintre blocuri fiind conectate la cele de pe bulevarde”, spune primarul mu­nicipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.
Arterele pe care numărul lămpilor de iluminat public va fi redus la jumătate sunt bulevardele Traian (inclusiv por­ţiu­nea DJ 687 spre Cristur), Mihai Viteazu, Decebal, Libertăţii, 1848, Rusca, Dacia şi Republicii şi străzile Avram Iancu, Mureşului, Viorele, Trandafirilor, Victoriei, I.L. Caragiale, Revoluţiei, Ciprian Porum­bescu, Eroilor, Buituri, Rotarilor şi Serei.