ActualitateFlash

Casa de Ajutor Reciproc Unirea Deva, de 55 de ani în slujba membrilor asociaţi

Ca şi majoritatea caselor de ajutor reciproc ale salariaţilor din întreprinderile româneşti înfiinţate la mijlocul secolului al XX-lea, Casa de Ajutor Reciproc a Salariaţilor din exploatarea Minieră Deva, încă de la înfiinţare, eveniment ce a avut loc în 13 martie 1962, şi-a îndeplinit misiunea de păstrător al tradiţiilor de întrajutorare mutuală născute cu multe decenii înainte în sânul muncitorimii şi a altor categorii de truditori de pe aceste meleaguri.
Generaţii după generaţii de scormonitori în măruntaiele pământului în scopul aducerii la lumină a bogăţiilor acestor ţinuturi binecuvântate ale Transilvaniei s-au bucurat, pe lângă veniturile modeste, de serviciile de întrajutorare oferite de această asociaţie mutuală cu caracter nonprofit. Ea i-a ajutat să înfrunte mai uşor sărăcia şi excluziunea socială, să-şi îndeplinească modestele proiecte de viaţă. Sună ca o inscripţie pe un blazon mărturiile multor membri, potrivit cărora „tot ce au realizat în această viaţă, pentru ei şi pentru familiile lor, au reuşit numai cu împrumuturi de la casa de ajutor reciproc“.
Casa de ajutor reciproc Unirea Deva a deservit cu precădere timp de mai multe decenii salariaţii întreprinderii miniere Deva, întreprindere care astăzi nu mai există, regresul ei începând deja încă din anul 1994 în urma repetatelor disponibilizări. Efectivul casei de ajutor reciproc scăzuse din această cauză de la peste 4.000 membri în anul 1990, la aproape jumătate în anul 1996, moment în care conştienţi de pericolul închiderii minei, cei patru salariaţi ai casei de ajutor reciproc începuseră să-şi caute alte locuri de muncă. Era deja evident că soarta industriei miniere autohtone, ca şi a altor industrii româneşti, era pecetluită.
Cum întotdeauna nevoia te învaţă, forţată de împrejurări, Casa de ajutor reciproc Mina Deva şi-a externalizat activitatea ieşind în anul 1999 din incinta întreprinderii în care a funcţionat zeci de ani.
Decizia de externalizare s-a dovedit eficientă deoarece prin schimbarea denumirii în Casa de Ajutor Reciproc Unirea Deva şi beneficiind de un sediu în centrul municipiului reşedinţă de judeţ, oferit de uniunea teritorială, şi-a deschis larg porţile pentru alte categorii de cetăţeni ai municipiului Deva, putând astfel să-şi ofere serviciile unui număr tot mai mare de membri.
Prezentând caracteristicile unei instituţii financiare cu profil local, Casa de Ajutor reciproc Unirea Deva devine model pentru alte numeroase case de ajutor reciproc de întreprindere care solicită şi li se acceptă fuziunea prin absorbţie.
Se dovedeşte încă o dată valabilă cugetarea populară potrivit căreia Unirea face puterea. Dacă la finele anului 1998 numărul membrilor era de 2.289, în prezent efectivul depăşeşte 18.000 de asociaţi.
La sporirea numărului de membri, o contribuţie semnificativă a adus extinderea activităţii în zonele rurale unde s-au înfiinţat în baza unui program multianual, 20 de agenţii, unităţi dotate corespunzător, deservite de personal salariat. Atractivitatea deosebită a produselor de împrumut şi economisire pe care le oferă a condus la rezultate remarcabile şi chiar surprinzătoare în sensul că în agenţii sunt deserviţi mai mult de jumătate din totalul membrilor, în anul 2016 aceştia accesând un număr de 6.105 împrumuturi în valoare de peste 23 milioane lei. Este îmbucurător că a sporit ponderea împrumuturilor destinate finanţării unor mici afaceri generatoare de venituri şi de bunăstare. Astăzi, împrumuturile pentru susţinerea unor afaceri şi a fermelor deţin o pondere de 26 la sută din totalul împrumuturilor. Chiar şi structura membrilor s-a modificat simţitor în ultimii ani, în sensul că regăsim în cadrul efectivului de membri 272 întreprinzători privaţi, 233 fermieri, 171 persoane fizice autorizate şi patroni de mici societăţi.
Extinderea activităţii pe orizontală prin agenţii va continua. În planul de afaceri multianual este stabilit ca în fiecare an să se înfiinţeze câte două agenţii. În acest fel, capitalul social depus de membri ca economii, este confruntat cu piaţa, piaţă pe care Casa de Ajutor Unirea Deva a creat-o printr-o politică de marketing care face ca zona de interes să reprezinte o constelaţie, o reprezentare a forţei de pătrundere şi a atractivităţii produselor de împrumut, economisire şi a prestaţiilor cu caracter social.
Atât creşterea numărului de membri cât şi adoptarea unui management operaţional modern au condus la consolidarea financiară a Casei, în această perioadă înregistrându-se o creştere substanţială a fondului social al membrilor, a capitalului propriu şi a capitalului total, surse unice de finanţare a cererii de împrumuturi.
Rezultatele financiare obţinute, măsurate prin prisma indicatorilor de performanţă, poziţionează C.A.R Unirea Deva în rândul unităţilor cu rating foarte ridicat. Această situaţie menţinută an de an a determinat Consiliul director să accepte cu interes recomandarea uniunii teritoriale Regiunea vest de a intra în rândul instituţiilor financiare care îndeplinesc rigorile Codului European de bune practici în activitatea de microfinanţare. În cadrul acestui proces complex, monitorizat de instituţii europene, s-au făcut progrese semnificative în planul reglementărilor interne şi al guvernanţei, a crescut rolul planului de afaceri în derularea activităţii, s-a intensificat schimbul de informaţii cu membrii, asigurându-se acestora o participare directă şi nemijlocită la conducere. S-au perfecţionat procedurile de reducere a riscurilor. În anul 2016 s-au editat şi distribuit membrilor două buletine informative într-un tiraj de câte peste 17.000 exemplare fiecare. Un astfel de buletin complex a fost editat şi distribuit membrilor şi în acest an, constituind o tribună a informării detaliate a membrilor cu privire la gestionarea patrimoniului şi derularea activităţii, un mijloc eficient de participare a membrilor la conducerea activităţii prin numeroase propuneri ale acestora pe care Consiliul director le-a valorificat. Tot în acest scop s-au editat şi distribuit anual zeci de mii de pliante informative, astfel încât în cunoştinţă de cauză, membrii au putut să-şi exercite calitatea de asociaţi.
Începând din anul 2015, la iniţiativa Uniunii Teritoriale Regiunea Vest s-a constituit cadrul legal şi legitim de creare a secţiei pentru membrii minori, năzuinţă cristalizată în ultimii ani având ca motivaţie managerială nevoia de creare şi consolidare a bazei viitoare de membri pe de o parte, iar pe de altă parte educarea copiilor membrilor în spiritul apartenenţei la un grup asociativ organizat şi al economisirii. Este de remarcat că înscrierea de membri minori a fost demarată numai în cel de al doilea trimestru al anului 2015, grupa de membri minori având deja peste 400 de membri.
A fost instituit un sistem de stimulare a membrilor minori prin acordarea unor premii pentru rezultate remarcabile la învăţătură, distribuirea de cadouri cu prilejul Zilei copilului, în ultimul timp intensificându-se acţiunile comune cu instituţiile de învăţământ preşcolar, având ca scop întărirea în rândul copiilor a cunoştinţelor despre rolul banilor în societate, necesitatea economisirii şi folosirii chibzuite a acestora.
Avem certitudinea că mulţi din aceşti copii vor organiza aniversarea centenarului Casei de ajutor reciproc Unirea Deva, că vor face parte din administraţia sau din organul obştesc de control al acesteia.
Am trecut în revistă etapele parcurse de Casa de Ajutor Reciproc Unirea Deva în devenirea sa. Ne amintim cu nostalgie de începuturi şi de constrângerile acelor timpuri, ne bucurăm de situaţia înfloritoare de astăzi a acestei instituţii de întrajutorare. Şi cu acest prilej aniversar vom pune în centrul tabloului oamenii şi în primul rând oamenii care au purtat de-a lungul deceniilor pe umerii lor responsabilitatea gestionării economiilor membrilor realizate din sudoarea muncii, ca membri ai administraţiei alese sau ai comisiei de cenzori, ca membri ai colectivului de sprijin, toţi strânşi într-un mănunchi meritoriu de slujitori ai obştei.
Fiecare din ei merită din plin omagiul pe care li-l dedicăm şi medaliile omagiale pe care le acordăm ca simbol al preţuirii şi recunoştinţei.

CONSILIUL DIRECTOR

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura