Casă a dinozaurilor pitici, la Sânpetru

04 Dumitru Oprean Primar Santamaria OrleaMagdalena Şerban

La Sânpetru, sat aparţinător comunei Sântămăria Orlea, va fi amenajat un spaţiu de activităţi educaţionale şi culturale destinat copiilor şi nu numai, acesta urmând să servească şi ca punct de informare pentru vechea Vale a Dinozaurilor.

„Vrem să facem o «casă a dinozaurilor pitici», amenajând într-o clădire a primăriei un punct de informare şi promovare a comunei. Consider că ne avantajează descoperirile ce s-au făcut aici şi zona turistică, cu precădere. Exponate vom avea şi de la Şcoala Gimnazială din Sântămăria Orlea, care s-a înscris într-o competiţie la nivel naţional cu proiectul “Cretacic Park la Sântămăria Orlea”. Concursul a fost lansat de Canalul Discovery şi se intitulează “Şcoala Discovery – Dinozauri”. Urme şi rămăşite ale unor astfel de dinozauri au fost descoperite pe Valea Sibişelului, ele atestând istoricul vremurilor de demult. Pe lângă aceste exponate ale elevilor, vom avea şi elemente ce ţin de patrimoniu şi bineînţeles, vom oferi informaţii prin punerea la dispoziţia celor interesaţi a diferitelor materiale promoţionale. Prezentarea se va face în parteneriat cu cei de la Academia Română. Pe lângă clădire, vom amenaja la faţa locului, acolo unde au fost făcute descoperirile, un areal care să ilustreze tematica adusă în discuţie. Acces va avea toată lumea, însă nu am stabilit încă dacă vom percepe sau nu tarife pentru vizitatori”, declară Dumitru Oprean (foto), primarul comunei Sântămăria Orlea.
De menţionat că Geoparcul dinozaurilor Ţara Haţegului este o arie protejată de interes naţional. Factorul cheie care personalizează acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de vârstă Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Haţeg sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporite prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

One thought on “Casă a dinozaurilor pitici, la Sânpetru

  • 29 mai 2013 la 8:35
    Permalink

    Mai nasc și idei bune în județul nostru. Locul acesta poate deschide mințile copiilor și poate naște pasiunea de a învăța. O treabă bună.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare