Carmen Hărău: „Care sunt stadiul şi urmările aplicării Legii 192/2015?”

14 februarie 2018 | 2 Comentarii | Publicat in: Politica si administratie

Legea nr.192/2015 a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 7 iulie 2015 şi a intrat în vigoare la data de 01 ianuarie 2016. Astfel, a fost reglementată situaţia pensionarilor sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite şi/sau condiţii speciale, potrivit legii.
Aceştia beneficiază, conform prevederilor acestei legi, de o creştere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade, după cum urmează:
a) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale;
b) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite.
Potrivit art. 1691 alin. (5) din Legea nr. 192/2015, recalcularea se efectuează în termen de 24 luni, calculat de la data de 1 ianuarie 2016, adică până la data de 31 decembrie 2017.
Revoltată de incertitudinile dezvoltate în jurul acestei probleme, senatorul liberal Carmen Hărău (foto) s-a adresat, în această săptămână, ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, pentru clarificări în legătură cu pensionarii care cad sub incidenţa aplicării Legii 192/2015:
„În campania electorală de la alegerile parlamentare din 2016, mulţi candidaţi PSD i-au amăgit pe pensionarii mineri din Valea Jiului că le vor recalcula pensiile, luând în calcul stagiile de cotizare de 20 de ani, astfel pensiile se vor majora la nivelul celor care au ieşit la pensie în aceleaşi condiţii de muncă şi vechime după 1 ianuarie 2011. În 2016, cei din PSD au avut pe cine să dea vina: au pretins că sunt de vină tehnocraţii, deşi PSD a deţinut controlul absolut în teritoriu. Dar a trecut şi anul 2017 şi nimic bun nu s-a întâmplat pentru aceşti oameni, care au trudit în subteranele minelor din Valea Jiului. Au făcut proteste în stradă, au luat drumul Bucureştiului, s-au întâlnit cu ministrul dialogului social, cu ministrul muncii, fără nici un rezultat! Având în vedere că termenul limită stabilit de lege privind recalcularea a fost data de 31 decembrie 2017, se impune comunicarea situaţiei stadiului de aplicare a acestei legi la nivelul judeţului Hunedoara şi, separat, o situaţie la nivelul Văii Jiului”, arată senatorul Carmen Hărău.
După ce au fost minţiţi fără măsură, senatorul PNL Carmen Hărău consideră că hunedorenii au dreptul să primească răspuns la următoarele întrebări:
– Câte persoane sunt îndreptăţite să beneficieze de această lege la nivelul judeţului Hunedoara şi câte au fost recalculate până în prezent?
– Câte persoane sunt îndreptăţite să beneficieze de această lege la nivelul Văii Jiului şi câte au fost recalculate până în prezent?
– La ce stagii de cotizare au fost recalculaţi pensionarii mineri din Valea Jiului? 20 de ani stagii de cotizare sau 30 de ani stagii de cotizare?
– Câte persoane au beneficiat de majorare în urma recalculării pensiilor în baza acestei legi, atât la nivelul judeţului cât şi la nivelul Văii Jiului?
– Există un cuantum al majorării? Şi dacă da, între ce sume este cuprins?
„Paradoxal este faptul că, deşi ar fi trebuit să conducă la majorarea pensiilor, din toate informaţiile deţinute, primite în cadrul audienţelor de la cabinetul parlamentar, rezultă că aceste recalculări au fost pe minus şi nu pe plus”, a adăugat Carmen Hărău, senator PNL de Hunedoara.

Loading...

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Hunedorean spune:

    Bravo dna! In sfarsit o cerere pertinenta,dar legea e valabila nu numai pt hd,e valabila pt toti romanii care au lucrat in gr1/2! E bine dna ce solicitati,dar sa vedem daca balbaita din Craiova stie ce sa raspunda! Sa nu vina iar cu abureli de genul ca ea aplica o lege a altui guvern si nu se mai poate face nimic!

  2. IOSIF spune:

    Multumim doamna senator Carmen Harau,ca va implicati si ajutati mii de pensionari care au fost discriminati de legea 192/2015 si hg 291/2017 emise de Psd-Alde.Cei pensionati inainte de 31.12.2010 primesc decizii de recalculare cu pmp diminuat CU STAGIU MAJORAT DE LA 20 DE ANI LA 30 DE ANI, in special cei din grupa I si conditii speciale.Iar cei care au lucrat in aceleasi conditii dupa 2011 primesc pensii majorate pe legea 155/2016 emisa de parlament CU STAGII DE COTIZARE DE 20 DE ANI!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Simota îşi testează şansele de a fi eliberat din închisoare

Peste câteva zile, afaceristul Alin Simota (foto) va afla dacă are şanse să iasă, în curând, din închisoare. Cererea acestuia...

Trimişi în judecată pentru proxenetism

Magistraţii au dispus începerea judecăţii în cazul adolescentei care ar fi fost sechestrată şi obligată de doi bărbaţi din Petroşani...

Percheziţii la contrabandiştii de ţigări

Contrabandiştii de ţigări de la noi din judeţ, precum şi cei din Timiş, au primit o nouă lovitură. Peste 155.000...

Închide