Actualitate

Cariera excentricului George Best

Cei mai în vârstă cititori cu siguranță știu cine este George Best. În anii ’60 acesta era un adevărat star pentru că era tânăr, frumos și foarte talentat. De aceea a fost în centrul atenției când era pe gazon, dar și în afara lui.

S-a născut pe 22 mai 1946, la Belfast, capitala Irlandei de Nord, fiind fiul lui Richard „Dickie” Best și al lui Anne Withers. Ia fotbalul în serios undeva la vârsta de 14 ani, fiind legitimat la clubul Cregagh Boys Club și doar un an mai târziu viața lui începe să se schimbe.

Unul dintre scouterii lui Manchester United observă că George Best este un real talent. Merge la antrenorul de atunci al grupării de pe Old Trafford, Matt Busby și îi spune acestuia „Cred că tocmai ți-am găsit un geniu”.

Primii ani la Manchester United

George Best merge la academia lui Manchester United în anul 1961, pe când avea doar 15 ani. La momentul respectiv echipa se afla într-un stadiu de reconstrucție, aceasta fiind perioada de după catastrofa aviatică de la Munchen.

În anul 1963, când împlinise 17 ani, el debuta la această formație într-un meci cu West Bromwich Albion. Unul dintre coechipierii lui era și legendarul Bobby Charlton. A evoluat în acel sezon în 16 confruntări și a înscris de 5 ori.

Sezonul 1964-1965 a fost primul în care a fost considerat o piesă de bază la United. Intră pe gazon în 59 de confruntări și înscrie de 14 ori. O ajută astfel pe gruparea de pe Old Trafford să câștige titlul de campioană a Angliei.

Devine un superstar la vârsta de 19 ani printr-o prestație avută pe 9 martie 1966. Merge pe Estadio da Luz să o răpună pe Benfica într-un meci dintr-un sfert de finală din Cupa Campionilor Europeni. Avea atunci să înscrie de 2 ori în poarta formației lusitane și impresiona lumea fotbalului.

Nu i-a mers prea bine însă în stagiunea 1965-1966 pentru că nu câștigă niciun trofeu important cu United și mai mult de atât, suferă și o accidentare destul de gravă. Cu el pe gazon, poate altfel ar fi arătat sezonul pentru „Diavolii Roșii”.

George Best după vârsta de 20 de ani la United

Revine mai puternic în sezonul 1966-1967 și cu el în teren se câștigă campionatul lejer, având 4 puncte distanță față de locul al 2-lea. A înscris în acea stagiune de 10 ori în 45 de partide.

Pe Manchester United poți paria cu bonus la înregistrare pe care îl poți obține foarte ușor.

Urmează sezonul 1967-1968 pentru el, în care înscrie ambele goluri în victoria din derby-ul cu Liverpool de pe Anfield, dar și un hat-trick pe teren propriu împotriva lui Newcastle. Totuși, titlul a fost pierdut din cauza unei înfrângeri de pe teren propriu cu rivala locală City.

Totuși, acel sezon va rămâne unul dintre cele mai importante din istoria lui United. În Cupa Campionilor Europeni, aceasta o întâlnea pe Real Madrid, echipă care câștigase această competiție de 6 ori și care era o forță la momentul respectiv.

George Best face un meci mare în returul de pe Bernabeu, asta deși era marcat de un superfundas, este vorba despre Manuel Sanchis Martinez. În prima manșă scorul a fost 1-0 în favoarea englezilor, iar acum spaniolii erau în avantaj, 3-2.

Iese la rampă starul nordirlandez, care îi oferă o pasă de gol excelentă lui Bill Foulkes, iar acesta nu ratează. Se face 3-3 și United avea să meargă atunci în marea finală. Acolo dădea piept cu gigantul portughez Benfica, un adversar cu care George Best avea amintiri plăcute.

Revine în Albion și primește premiul de Cel mai bun jucător din Anglia. Merge să joace finala de pe Wembley, dar nu înainte de o mică „relaxare”. În timp ce colegii săi se odiheanu pentru meci, el petrecea noaptea în compania unei tinere lady pe nume Sue, după cum el însuși a mărturisit.

Confruntarea cu Benfica avea însă să devină practic apogeul carierei sale. Timpul regulamentar se terminase și era egalitate, deci urmau două reprize de câte 15 minute de prelungiri plus eventualele penalty-uri, dacă evident, era cazul să fie și istoria ne spune că nu s-a ajuns până acolo.

Trecuseră doar 3 minute din prelungiri și George Best a făcut o cursă incredibilă, reușind să marcheze în poarta lusitanilor. Au mai inscris apoi Brian Kidd și Bobby Charlton, ducând astfel scorul la 4-1 și trofeul ajungea pe Old Trafford.

A fost probabil cel mai bun sezon al lui George Best din întreaga carieră pentru că în anul 1968 primește Balonul de Aur. După aceea însă, probabil din cauza faimei și a comportamentului său din afară terenului, cariera să a luat-o pe o pantă descendentă.

Declinul lui George Best

Starul nordirlandez era cunoscut pentru viața extrasportiva pe care o ducea. Problemele cu alcoolul și pasiunea pentru femei au făcut ca George Best să nu mai dea randamentul avut până în anul 1968. El mai evoluează pentru Manchester United până în anul 1974.

Nu mai câștigă nici măcar un trofeu cu gruparea de pe Old Trafford. Schimbă mai apoi numeroase echipe, inclusiv din campionate exotice precum Africa de Sud, SUA și chiar Hong Kong. Își încheie cariera în 1985, în țara natală, la Tobermore United.

El însă rămâne în istoria fotbalului mondial pentru totdeauna și are următoarele trofee:

  • 2 titluri de campion în Anglia
  • 1 Cupa Angliei
  • 2 Supercupe ale Angliei
  • 1 Cupa a Campionilor Europeni
  • 1 Cel mai bun fotbalist din Anglia
  • 1 Balon de Aur

În 2002 face transplant de ficat și este aproape de moarte după o gravă hemoragie. Continuă să consume alcool chiar și după aceea, iar spre sfârșitul anului 2005 părăsește această lume. Este un idol pentru mulți dintre fanii lui United și probabil cel mai valoros fotbalist nordirlandez din istorie.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura