Comunitate

Care este cea mai bună bibliotecă din județ?

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 7 martie 2022, ora 1100, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, Sala „Liviu Oros”, întâlnirea bibliotecarilor din județ. Motivul? Premierea celei mai bune biblioteci, care în anul 2021 a înregistrat cele mai bune rezultate. Competiția „Biblio­tecile anului”, ediția 2021, este un concurs profesional destinat bibliotecilor publice din județ și este menită să sti­muleze spiritul de competiție și de iniția­tivă ale fiecărui bibliotecar.

Criterii de îndeplinit
„În era informatizării, activitatea biblio­te­cilor publice a devenit mult mai complexă, an­grenarea lor în viața comunității locale fiind una dintre cele mai importante fațete ale funcționării lor. Bibliotecile publice sunt chemate, zi de zi, să facă față unor provocări cu totul noi, care erau de neconceput cu 20 de ani în urmă. Bibliotecarii zilelor noastre au capacitatea profesională de a rezolva atât problemele specifice bibliotecii, dar și probleme noi cu care se confruntă locuitorii localității unde funcționează biblioteca. Con­cursul interbibliotecar „Bibliotecile anu­lui” a fost inițiat și gândit tocmai cu scopul de a le da prilejul bibliotecarilor să se per­fec­țio­neze, să rezolve probleme tot mai com­plexe și mai solicitante. Biblioteca Ju­de­țeană, care coordonează metodologic bi­blio­tecile publice de toate tipurile din județ, a elaborat un amplu punctaj și a stabilit cri­terii precise care, odată îndeplinite, permit realizarea unui clasament al bibliotecilor. Concursul este departe de a fi o competiție formală, el stimulează bibliotecarii să-și îmbunătățească munca de fiecare zi și să facă din bibliotecă un adevărat centru de cultură și de informare”, susține Sebastian Bara, managerul bilbiotecii județene.

Implicare în munca de bilbiotecar
„An de an, acest concurs pune în lumină disponibilitatea bibliotecarilor de a fi tot mai prezenți în viața comunității locale. A trecut de mult vremea când bibliotecarul era doar persoana care împrumuta cărți. Astăzi, alături de carte, calculatorul și internetul ocu­pă locul central în activitatea unei bi­blioteci, a sporit numărul serviciilor (gratuite și eficiente) pe care bibliotecile le oferă populației. Bibliotecile care se achită cel mai eficient de noile sarcini, de noile pro­vocări care le stau în față, sunt bibliotecile care se premiază prin acest concurs. Premiile nu sunt bunuri materiale, nu sunt resurse bănești, ele reprezintă o recunoaștere și o apreciere a întregii activități a bibliotecilor depuse de-a lungul unui an. Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva a fost în permanentă legătură cu toate bibliotecile publice din județ și a verificat performanțele acestora. Astfel, concursul „Bibliotecile anului”, ediția 2021, suntem siguri că este câștigat de bibliotecile care s-au remarcat prin profesionalism, implicare, diversitate de acțiuni, prezență efectivă în viața comunității locale. Festivitatea de premiere este și un prilej de întâlnire între bibliotecari, prilej de discuții și schimburi de opinii despre această atât de frumoasă meserie, veritabilă vocație, care se înfăp­tuiește zi de zi în folosul unui public larg, iubitor de carte și informație”, a adăugat managerul Sebastian Bara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura