Cardurile de sănătate, alternativă la asigurarea medicală?

18 ianuarie 2011 | 1 Comentariu | Publicat in: Comunitate

Andreea Lazăr

Persoanele care doresc să călătorească în străinătate, în concediu sau în interes de serviciu, pot opta pentru obţinerea cardului european de sănătate. Acesta poate înlocui asigurarea medicală privată şi îşi asigură dreptul la serviciile medicale, pe care cetăţenii Uniunii Europene le au în statele membre.
 

Prea puţine avantaje
Cardul european are o valabilitate de şase luni şi nu acoperă spitalizarea şi tratamentul medical, decât în cazurile de urgenţă. „Decontarea cheltuielilor medicale suportate de bolnav într-o altă ţară a Uniunii Europene poate fi făcută parţial sau integral, în funcţie de clinică. Spre exemplu, dacă preţurile tratamentului unui pacient sunt de 3.000 de euro, spitalul poate solicita statului român decontarea a 50 la sută din valoare, restul fiind suportat de bolnav. Mai există şi varianta ca unitatea medicală să solicite decontarea integrală a costurilor, o parte din aceşti bani fiind profitul spitalului”, a declarat directorul economic al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, Ovidiu Bândea.

 

Mai sigură este asigurarea medicală
 Cardul european de sănătate poate fi obţinut gratuit de la casele Judeţene de Asigurări de Sănătate sau Casele de Pensii. Solicitantul trebuie să facă dovada de asigurat, să completeze o cerere tip, iar cardul îl primeşte în aproximativ o săptămână. Asigurările medicale private pot fi încheiate la orice companie de asigurări, însă contra cost. În timp ce cardul de sănătate acoperă doar serviciile medicale în caz de urgenţă, asigurarea medicală poate deconta şi serviciile oferite de medici privaţi. „În cazul vacanţelor în statele membre UE, se acceptă şi cardul european de sănătate. Eu, totuşi, le recomand turiştilor să aibă asigurare medicală, pentru că, de multe ori, este mai eficientă”, a declarat reprezentantul unei agenţii de turism.

Cardurile naţionale, mai la toamnă
Dacă sistemul privind cardurile europene de sănătate a fost pus în practică încă din 2007, cel al cardurilor naţionale,  are încă probleme tehnice. Deşi trebuia implementat încă de acum trei ani, piedicile sunt strict legate de funcţionarea sistemului. „Cardul naţional de sănătate va cuprinde două tipuri de informaţii. Primele sunt informaţiile sociale despre beneficiar, iar apoi cele medicale: grupa de sânge, bolile cronice. Acestea din urmă sunt foarte utile, în special în cazul accidentelor de circulaţie. În acest caz, medicii nu vor mai fi nevoiţi să efectueze un set de analize înainte de a interveni în salvarea victimelor, toate informaţiile necesare fiind stocate pe aceste carduri”, a declarat directorul economic alCJAS Hunedoara. Potrivit reprezentanţilor Casei de Asigurări, aceste carduri ar putea deveni funcţionale, cel mai devreme, la jumătatea acestui an.

Loading...

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. asigurare medicala spune:

    dar nu stiu daca acopera toate riscurile

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
„Mărgan“, în faţa instanţei devene

Cornel Crâznic (foto), zis „Mărgan”, a fost prezentat, ieri, încătuşat, magistraţilor hunedoreni.

Maramureşean arestat la Deva

Un maramureşean a fost arestat la Deva, după ce a comis mai multe furturi din gospodăriile unor localnici din comunele...

În comã, dupã ce s-a prãbusit în casa scãrii

Un bărbat de 43 de ani, din Vulcan, a ajuns în stare extrem de gravă la spital, după ce s-a...

Închide