Actualitate

CAR UNIREA SIMERIA- evoluţie şi profesionalizare

04 _DSC7355Pe parcursul celor 60 de ani de existenţă, CAR Unirea Simeria a funcţionat sub diverse denumiri, la început sub numele de CAR Atelierele CFR, activitatea fiind preponderent adresată lucrătorilor din importantul nod de cale ferată Simeria, iar după data de 1 decembrie 2004, a avut loc fuziunea CAR REVA cu CAR DEPOU, activitatea a fost externalizată, atunci adoptându-se şi actuala denumire.

Externalizarea activităţii a fost absolut necesară, semnele declinului activităţii din domeniul feroviar îşi făceau apariţia încă din acei ani, iar pentru continuitate era imperios necesar atragerea în rândul membrilor şi a altor categorii profesionale de pe raza oraşului Simeria sau din satele învecinate. La acea dată, casa nou formată avea 1.205 membri iar închirierea actualului sediu, care la momentul respectiv era unul dintre cele mai moderne, a contribuit decisiv la dezvoltarea activităţii. Un ultim moment de referinţă în activitatea Casei a fost realizat în data de 1.04.2013, când a fost absorbită CAR ORAŞ SIMERIA IFN, infiinţată în anul 1975 şi care avea în evidenţă peste 1.800 de membri, rezultând în urma fuziunii un efectiv de peste 3.600 de membri.
În toţi aceşti ani, Casa a beneficiat necondiţionat de sprijinul Uniunii Teritoriale a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariaţilor din judeţul Hunedoara atât prin activităţi de îndrumare, sprijin şi control asigurate de către personal specializat, cu o înaltă pregatire profesională, asigurarea cadrului legislativ necesar desfăşurării activităţii, cât şi prin punerea la dispoziţie a unui program informatic performant în mod gratuit şi accesul la baza de date CICAR (Centrala de incidente CAR) cu ajutorul căreia pot fi verificaţi membrii CAR asupra situaţiei împrumuturilor accesate la orice Casă afiliată Uniunii Teritoriale CAR, riscul de creditare fiind redus substanţial.
Începând din aprilie 2013, Consiliul director nou ales în urma fuziunii a întocmit un program amplu care cuprinde soluţii pentru dezvoltarea Casei prin deschiderea de noi agenţii, dar şi pentru oferirea de noi servicii membrilor săi, de atragere a noi membri, de creştere a rolului social. Consiliul director a fost receptiv la propunerile şi sugestiile care au venit din partea membrilor şi a încercat să pună în practică cele mai bune dintre acestea.
La 31.12.2014, în evidenţa Casei figura un număr de 3.355 membri. Acestora le sunt oferite o gamă largă de împrumuturi, precum şi consiliere asigurată de un personal cu bună pregătire profesională, absolvenţi de studii superioare economice, ai unor cursuri de perfecţionare organizate de Institutul Bancar Român şi de Corpul Experţilor Contabili şi al Contabililor Autorizaţi din România.
Activitatea Casei în prezent se desfăşoară la sediul din Simeria şi în trei agenţii, din care una în Simeria şi două în judeţul Timiş, respectiv în localităţile Orţişoara şi Giarmata, fiind în pregătire deschiderea celei de a treia agenţii din judeţul Timiş, în localitatea Jebel. Atât sediul central cât şi agenţiile dispun de spaţii moderne, dotate cu sisteme informatice performante, sisteme de supraveghere video, care asigură securitatea valorilor materiale, dar şi a personalului salariat.
Activitatea modernă de creditare a nevoilor personale ale populaţiei, prin reţeaua extrem de ramificată, a impus şi o ridicare a standardelor serviciilor oferite membrilor. Sprijinul acordat permanent de către Uniunea teritorială a CAR a contribuit în măsură substanţială la rezultatele financiare bune obţinute de Casa noastră, rezultate care reprezintă un motiv de satisfacţie atât pentru salariaţi cât şi pentru membrii Casei, care au văzut în CAR Unirea Simeria un partener loial şi receptiv la  soluţionarea problemelor cu care se confruntă.
Consiliul director a acordat atenţie dezvoltării laturii sociale a CAR. Primii paşi au constat în acordarea de ajutoare în caz de deces nerambursabile, în cuantum de până la 2.000 lei, acesta reprezentând un real sprijin material pentru familiile membrilor, iar ulterior, prin contribuţia la Fondul de Burse “Dezvoltare prin cunoaştere” constituit la Uniunea Teritorială a CAR, Casa noastră a beneficiat de o bursă de studii pentru o studentă cu rezultate şcolare deosebite, dar cu o situaţie materială precară, această bursă ajutând-o  la continuarea studiilor.
În condiţile în care economiile populaţiei şi ale membrilor CAR reprezintă o importantă sursă financiară, CAR Unirea Simeria a reuşit să îşi motiveze membrii în păstrarea acestei calităţi, să nu renunţe la fondurile sociale acumulate care au înregistrat anual creşteri sensibile prin acordarea de dobânzi atractive repartizate din excedent, dobânzi net superioare celor acordate pentru depozitele la termen de alte instituţii financiare şi de credit. Chiar şi în anul 2014, cu toate că a fost un an dificil, Casa a primit aprecieri ale membrilor în ce priveşte procentul de dobândă acordat la fondurile sociale depuse, protejându-le astfel împotriva inflaţiei.
Pentru perioada următoare, Consiliul director al CAR are ca principală preocupare găsirea unor soluţii pentru creşterea volumului împrumuturilor, prin diminuarea procentelor de dobândă respectiv prin creşterea atractivităţii lor, precum şi diversificarea gamei de împrumuturi practicate. Un alt obiectiv permanent este creşterea numărului de membri CAR prin deschiderea de noi agenţii dar şi prin acţiuni de fidelizare a membrilor existenţi. Se are în vedere de asemenea consolidarea permanentă a Casei prin creşterea capitalurilor proprii, urmărirea recuperării împrumuturilor restante, oferirea unor produse de economisire şi împrumut prin care să fim alături de membri atât la evenimente fericite cât şi la cele mai puţin dorite.
Dacă privim în urmă cu 25 de ani, putem spune că am pornit în această  acţiune de desprindere a caselor de ajutor reciproc de sub tutela sindicatelor cu paşi mărunţi, dar am avut alături de noi oameni deosebiţi, care au muncit cu pasiune şi dăruire şi au reuşit să ne propulseze în topul naţional al caselor de ajutor reciproc ale salariaţilor, ne-au determinat să fim mai competitivi.    Director economic,
Marcela Anton

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura