Captările de apă, afectate de gerul Bobotezei

7 ianuarie 2015 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

04 captura apaMaximilian Gânju

Gerul din noaptea de marţi spre miercuri a făcut ca numărul intervenţiilor echipelor de la operatorul de apă şi canal din Valea Jiului să crească vertiginos. Pe lângă îngheţarea unor branşamente, echipele au avut de intervenit la captările de apă, de unde se face alimentarea întregii zone.

Au îngheţat conductele
Zeci de apeluri au fost înregistrate la dispeceratul SC Apa Serv Valea Jiului, după temperaturile extreme înregistrate în zonă, oamenii solicitând ajutorul echipelor de intervenţie din cauză că le-au îngheţat reţelele de apă potabilă. Directorul tehnic al operatorului de apă spune că s-a prevăzut din timp că vor fi necesare foarte multe intervenţii şi echipele au fost mobilizate, pentru a nu fi pusă în pericol alimentarea cu apă. ”Unele intervenţii sunt curente, dar avem şi intervenţii caracteristice perioadei reci. Branşamente îngheţate, cum a fost în cartierul Colonie din Petroşani, la o gospodărie nelocuită, unde curgea apa. Sau canale înfundate din cauza gheţii, cum a fost la universitate. S-au desfundat imediat şi pentru că a ieşit apa în parcare, am cerut ajutorul primăriei. Cu utilajele de deszăpezire de la primărie am înlăturat şi gheaţa formată după ce a fost desfundat canalul”, a declarat Florin Donisa, directorul tehnic al SC Apa Serv Valea Jiului.

Atenţie sporită la captări
Gerul năprasnic punea în pericol alimentarea cu apă a întregii regiuni dacă nu s-ar fi intervenit la timp pentru a menţine în funcţiune captările de apă. ”La aceste captări, ţinând cont de faptul că este perioada rece, se intervine mult mai des. De pildă, la Captarea Polatişte trebuie mers mult mai des decât de obicei. Aceste intervenţii le facem de foarte mulţi ani, sunt caracteristice acestei perioade. La captări se adună gheaţă în gura prizei de captare şi trebuie spartă în permanenţă. Sunt locuri la captări unde se intervine mai uşor, cum ar fi Taia şi Jieţ, dar sunt şi cele unde accesul este mai greoi, cum este la Polatişte şi izvorul”, explică directorul Donisa. Cele mai multe intervenţii provocate de ger au fost înregistrate în prima zi din acest an, la dispeceratul Apa Serv Valea Jiului fiind peste 100 de solicitări, din care la circa 70 a fost nevoie să se intervină.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Se dă startul la taxe şi impozite şi în Hunedoara

Începând de luni, 12 ianuarie a.c., locuitorii municipiului Hunedoara pot merge la casieriile din cadrul primăriei pentru achitarea taxelor şi...

Cine asigură serviciile de deszăpezire pe drumurile judeţene?

De deszăpezirea drumurilor judeţene, atunci când este cazul, la noi în judeţ, se ocupă patru firme. Contractele de prestări servicii...

Bulina neagră, 7.01.2015

Alin Mihai Pascal, locuitor din comuna Cârjiţi      Pentru că, la beţie, şi-a sugrumat şi apoi călcat în picioare...

Închide