ActualitateFlash

Candidatura lui Mircia Muntean la primărie, la mâna magistraților

Adriana Năstase

Va putea candida fostul edil șef al re­șe­dinței de județ, Mircia Muntean (foto), la primărie? După ce a apărut legea care le interzice celor condamnați pentru fapte de corupție să mai candideze la vreo func­ție în administrația publică, lucrurile erau clare. Însă, fostul primar nu renunță.

A revenit la primărie
La începutul lunii februarie 2023, pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost în­registrat un dosar, care are ca și obiect „Con­testație în anulare – recurs”, în cazul abu­zului în serviciu pentru care a fost con­damnat definitiv în anul 2013. La aceea vreme, Mircia Muntean a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat că a încheiat tranzactii ilegale de terenuri. În iunie 2016, la câteva zile după ce a redevenit primar, Mircia Muntean a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României la şase ani de închisoare, în dosarul în care a fost judecat pentru con­ducerea sub influenţa alcoolului. Pedeapsa pentru infracţiunea comisă în toamna anului 2014 a fost de doi ani de în­chi­soare, dar s-a adăugat condamnării mai vechi, de patru ani de închisoare, cu suspendare, pentru in­frac­ţiuni legate de abuzul în serviciu, scrie stiridinhunedoara.ro.

Depinde de magistrați
Încă nu se știe când vor fi alegerile locale, sau dacă vom avea anticipate. Cert este că, în condițiile de acum, fostul edil nu va putea candida dacă alegerile sunt or­ga­nizate mai devreme de octombrie 2024. În Hotărârea nr.1445/2019 a Judecătoriei Deva, scrie stiridinhunedoara.ro, prin care Mircia Muntean a fost liberat condiționat din Pe­ni­tenciarul Deva, este menționat că pedeapsa principală expiră la data de 19.10.2022. După această dată, începe perioada de 2 ani, în care este activă pedeapsa comple­men­tară de interzicere a dreptului de a fi ales. Astfel, până la data de 19.10.2024, Mircia Muntean nu are dreptul de a fi ales în nici o funcție pu­blică.
În cazul în care Înaltă Curte de Casație și Justiție îi anulează pedeapsa de patru ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu, Mircia Muntean va putea can­di­da la alegerile locale din 2024, pentru că va ră­mâne doar cu pedeapsa din dosarul pen­tru con­ducere sub influența băuturilor al­coolice.

Eliberat condiționat
Reamintim că Judecătoria Deva a aprobat în decembrie 2019 propunerea de eliberare con­diţionată a fostului primar al mu­ni­cipiului Deva, Mircia Muntean, condamnat la o pedeapsă de 6 ani de închisoare cu exe­cutare pentru conducerea unui autovehicul sub in­flu­en­ţa alcoolului şi pentru abuz în ser­viciu. Muntean a fost închis în Pe­ni­ten­ciarul Deva şi a muncit la biblioteca în­chi­sorii. Mircia Muntean a fost primar al municipiului Deva timp de patru man­date, în perioada 1996-2012. În anul 2012, Muntean a fost ales deputat, iar în anul 2016 a câş­tigat, din nou, Primăria Deva, pe care a con­dus-o până în 2017.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura