Când va promulga preşedintele Legea de preluare a cetăţilor dacice?

8 martie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Sorina Popa

Se ştie de scandalul iscat în Consiliul Judeţean pe tema sumelor alocate pentru finanţarea celor patru cetăţi dacice care urmează să intre în administrarea instituţiei judeţene. Însă, legea respectivă nu a fost încă promulgată de preşedintele Iohannis.

Paza a scos pe tuşă braconajul arheologic
„Legea prin care cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, aflate pe lista UNESCO, vor trece în administrarea consiliilor judeţene din Hunedoara şi Alba, a fost trimisă, pe 2 martie, la Palatul Cotroceni pentru promulgare”, a declarat senatorul Viorel Sălan (foto), într-o conferinţă de presă. Senatorul PSD susţine că legea respectivă are prevederi benefice deoarece stabileşte condiţiile de conservare şi protejare a cetăţilor dacice, iar consiliile judeţene vor primi competenţe de asigurare a pazei acestor monumente istorice.
„Din momentul în care a fost instituită paza la Sarmizegetusa Regia de către CJ Hunedoara şi asigurate măsuri de ordine publică de către Ministerul Afacerilor Interne, nu a mai avut loc nici o faptă de natură infracţională, de braconaj arheologic“, a spus senatorul PSD. Cetatea Sarmizegetusa Regia se află în administrarea CJ Hunedoara din 2012.
Viorel Sălan a declarat că trecerea cetăţilor dacice în administrarea autorităţilor judeţene va permite accesarea unor programe de finanţare pentru punerea în valoare a potenţialului turistic al acestora.
„Consiliul Judeţean poate atrage fonduri europene pentru dezvoltarea acestor zone, astfel încât să redăm cetăţile şi generaţiilor care vin după noi. Pentru că aici este inima poporului român, este geneza poporului nostru. În al doilea rând, din punct de vedere turistic, să dăm posibilitatea de dezvoltare a turismului şi s-a văzut, prin Sarmizegetusa Regia, că turismul a crescut exponenţial de la un an la altul“, a adăugat Sălan.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Organizaţia ALDE Geoagiu, la PSD în frunte cu primarul

Primarul, viceprimarul oraşului Geoagiu şi alţi patru aleşi locali de aici s-au înscris în PSD. Vasile Cărăguţ, primarul oraşului Geoagiu,...

Mircea Moloţ, candidatul ALDE la şefia Consiliului Judeţean

Aşa cum era de aşteptat, Mircea Moloţ (foto), liderul judeţean al ALDE, va candida la preşedinţia Consiliului Judeţean. Biroul Permanent...

Hunedorenii sunt aşteptaţi la Bursa Locurilor de Muncă

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara (AJOFM) organizează joi, 12 martie, în intervalul orar 9-13, o nouă ediţie...

Închide