Comunitate

Canalizarea, principala problemă a primarului din Orăştioara de Sus

Magdalena Şerban

Administraţia publică din Orăştioara de Sus vrea să rezolve problema reţelei nefuncţionale de canalizare, printr-un proiect investiţional care să cuprindă realizarea racordurilor către populaţie şi extinderea reţelelor secundare. Acesta a fost accesat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).
Există doar cu numele
„Pe Ordonanţa nr.28 am depus un proiect ce vizează extindere reţele secundare de canalizare şi racorduri pentru gospodăriile din satele Bucium, Orăştioara de Sus, Ludeştii de Jos şi Costeşti. Acest program vine în completarea celui implementat pe fonduri de mediu şi finalizat în 2016. El a fost o primă etapă în realizarea canalizării în comună şi a inclus reţeaua principală şi staţia de epurare din Bucium. Proiectul depus de noi, de curând, va face funcţională întreaga reţea, la ora actuală ea fiind doar o ţeavă îngropată în pământ. Nu poate fi dată în folosinţă, neavând făcute racordurile la populaţie. Vechiul proiect a fost demarat de fostul primar, aşa că nu cunosc motivele din pricina cărora nu s-a organizat investiţia, pe ansamblu. L-am preluat, l-am dus mai departe şi apoi l-am finalizat. Dată fiind situaţia, a trebuit să ne orientăm către acest al doilea program. Sper să obţinem finanţarea necesară (circa un milion de euro), deoarece îndeplinim criteriile impuse. Nu suntem cuprinşi în master plan, nu putem constitui o aglomerare de cel puţin 2.000 de locuitori pentru a fi consideraţi eligibili în accesarea de fonduri europene, deci nici punctaj nu putem primi pe axele de la UE. Singura şansă reală rămâne portiţa financiară abordată. Putem depune cinci-şase proiecte, nevoile fiind multe, dar ne-am concentrat pe ceea ce este absolut stringent pentru comunitate. Plăteşti proiectanţi, consultanţi, avize şi nu există certitudinea câştigului, la final. Prin urmare, am depus pentru ceea ce ne doare cel mai tare”, a precizat Vasile Marian Inăşescu (foto), primarul comunei Orăştioara de Sus. Potrivit acestuia, vor beneficia de canalizare aproximativ 600 de gospodării.
În regim separat
„Pentru localitatea Ocolişu Mic, suntem în faza de licitaţie pentru demararea proiectului accesat tot pe Ordonanţa nr. 28, pentru reţea de apă-canal (circa 1,5 milioane de euro) ce va deservi undeva la 400 de persoane. Finanţarea este asigurată, contractul este semnat, dar aşteptăm finalizarea procedurii, ca să se poată da ordinul de începere a lucrărilor. Apa o vom obţine prin forare. Nu am vrut să facem nimic pe bucăţi, deci proiectul cuprinde atât alimentare cu apă, cât şi tratarea apei, canalizare, staţie de epurare şi racorduri. Programul o să fie furnizat la cheie, cetăţenii urmând doar să semneze contractul cu societatea care va gestiona utilitatea. Nu este corect să spargi de două ori, să cârpeşti tot de atâtea ori drumurile şi timpul implicat pentru execuţie să fie îndelungat. Nu am inclus acest sat în programul integrat, din motive tehnice. Distanţa mare, poziţionarea izolată şi imposibilitatea de a fi legat de celelalte localităţi au fost impedimente majore. Plus că exista riscul ca din start să nu ne fie aprobat un astfel de proiect”, a mai spus primarul Inăşescu. Grijile sale nu se opresc însă aici, impunându-se o cofinanţare a investiţiilor în cuatum de trei la sută din valoarea totală, la care se adaugă şi câteva cheltuieli considerate neeligibile.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura